ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Παρά το νέο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια οι πληρωμές θα γίνουν πάλι με τεχνική λύση

παρά-το-νέο-νομοσχέδιο-για-τα-βοσκοτόπ-193277

Γράφει ο Βασίλειος Χατζόπουλος, Γεωπόνος, Περιφερειακός Σύμβουλος

Στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τα βοσκοτόπια «βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», με το οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευελπιστεί ότι θα προκύψουν 30 εκατομμύρια στρέμματα επιλέξιμων βοσκοτόπων, δηλαδή το υπουργείο υποστηρίζει ότι θα μπουν καινούργιες εκτάσεις μέσα στο σύστημα πληρωμών και θα αυξηθούν τα στρέμματα και θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι κτηνοτρόφοι.

Δυστυχώς όμως το υπουργείο καθυστέρησε πάρα πολύ να φέρει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής με αποτέλεσμα όλα να πάνε πίσω και να έχουμε και πάλι την πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων με τεχνική λύση, κάτι που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους που θα προκύψουν αδυνατώντας να καταβληθούν όλες οι ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους στο σωστό χρόνο και με δίκαιο τρόπο.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την φετινή κατανομή των δικαιωμάτων στους κτηνοτρόφους και την φετινή πληρωμή των ενισχύσεων. Αυτή θα γίνει σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπογράφηκε στις 20-5- 2015, η οποία δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα και άδικα και αυθαίρετα που με βάση την γεωγραφική τοποθεσία θα υπάρχουν κτηνοτρόφοι α, β ή και γ κατηγορίας και όχι κτηνοτρόφοι με βάση τι παράγουν.

Όσον αφορά την αύξηση των εκτάσεων των επιλέξιμων βοσκοτόπων που αναφέρονται στο προτεινόμενο σχέδιο νόμο για τα βοσκοτόπια αυτή θα γίνει στην επόμενη ΚΑΠ. Δυστυχώς τις εκτάσεις που μέχρι σήμερα δεν χαρακτηρίζονται σαν επιλέξιμα βοσκοτόπια όπως οι ξυλώδεις και θαμνώδεις περιοχές και άλλες δεν μπορούμε σήμερα να τις αξιοποιήσουμε από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που τις χαρακτηρίζει επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις και ο λόγος είναι διότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει τα περίφημα διαχειριστικά σχέδια και βάζει τέλος στην ευκαιρία της Ελλάδος να πολλαπλασιάσει με σύννομο τρόπο τις επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις.

Στο νέο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια παρατηρούμε πρώτον, εξαιρούνται οι κτηνοτρόφοι και οι οργανώσεις τους από την συμμετοχή στη διαδικασία σύνταξης και κατανομής που αφορά τα επιλέξιμα βοσκοτόπια και δεύτερον φορτώνει τα βάρη του οικουμενικού κόστους της σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων για τα βοσκοτόπια στις πλάτες των κτηνοτρόφων.

Η μεγάλη καθυστέρηση του νέου νομοσχεδίου για τα βοσκοτόπια αποτελεί την αιτία που όλες οι νέες βοσκήσιμες εκτάσεις που θα καταγράφουν και θα προκύψουν περί τα 30 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων θα εφαρμοστούν στην επόμενη ΚΑΠ που θα γίνει μετά από την πάροδο των 5 ετών.

Εν τέλει θετικό θεωρείται ότι στο σχέδιο νόμου προβάδισμα για λήψη δικαιώματος βοσκής , εκτός από τους ντόπιους αποκτούν δικαιώματα και όσοι κτηνοτρόφοι εκτρέφουν αυτόχθονες φυλές, που απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση και είναι απαραίτητο να υπάρχουν σήμερα στην χώρα μας για την αναβάθμιση του γενετικού υλικού του γενικού πληθυσμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου