ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

O Aλ. Μεϊκόπουλος για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016

o-aλ-μεϊκόπουλος-για-τον-κρατικό-προϋπο-199653

«Δίνει προοπτική για την κοινωνία του αύριο» τονίζει ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού αναφέρει τα εξής:

«Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν είναι απλώς μια ανάπτυξη οικονομικών μεγεθών. Είναι και ένα αποτύπωμα προοπτικών για την κοινωνία του αύριο, και αντανακλά πάνω απ’ όλα τον προσανατολισμό που έχει μια κυβέρνηση. Οι προϋπολογισμοί των τελευταίων ετών χρηματοδοτούσαν ένα αναπτυξιακό μοντέλο που είχε ως στρατηγικό του στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων. Θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει μικροκομματικά τον πρώτο προϋπολογισμό της θητείας της, και να παρουσιάσει άλλον έναν προϋπολογισμό των εντυπώσεων. Η κυβέρνηση αυτή με τον προϋπολογισμό του 2016 επέλεξε όμως να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με συντηρητικές εκτιμήσεις, μην λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος της χώρας από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξή της, από την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων πριν από το τέλος του έτους, αλλά και από την συζήτηση για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους που θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτή η επιλογή είναι άλλη μια ένδειξη της έντιμης προσπάθειας που κάνει», δήλωσε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ψήφιση του Σ/Ν για τον κρατικό προϋπολογισμό 2016.

Ο προϋπολογισμός του 2016, όπως τόνισε ο κ. Μεϊκόπουλος, είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός. Ωστόσο διακρίνεται από ένα ποιοτικό στοιχείο, που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πρόκειται για τον συνδυασμό της δημοσιονομικής ισορροπίας με την κοινωνική δικαιοσύνη που ενσωματώνει, και μάλιστα μέσα σε τέτοιες συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας. Η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση των δημοσίων δαπανών, όπως επισήμανε, αλλά όχι με μειώσεις μισθών και απολύσεις, όχι με συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, αλλά με στροφή των πόρων από μη παραγωγικές δαπάνες σε παραγωγικές, συνοδεύοντας τα μέτρα αυτά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα είναι η προίκα της κυβέρνησης αυτής για τις επόμενες γενιές.

Καταρχήν περιλαμβάνει καλύτερες προβλέψεις από αυτές που αποτυπώνονται στο προσχέδιο, αφού ενώ στο προσχέδιο υπήρχε πρόβλεψη για -2,3% ύφεση το 2015, τελικά δεν υπήρξε ύφεση αφού το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο, ενώ βελτιωμένη είναι και η πρόβλεψη για το 2016, αφού από το -1,3% κατά τη σύνταξη του προσχεδίου βρίσκεται πλέον -0,7%. Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι παρά τα capital controls και παρά την επιδείνωση των ταμειακών ροών του ελληνικού δημοσίου και των συνθηκών ρευστότητας της οικονομίας, η ύφεση υπήρξε μόλις οριακή.

Ενισχύει συνολικά κατά 823 εκατομμύρια ευρώ τον κοινωνικό προϋπολογισμό, δηλαδή τις δαπάνες για την υγεία, για την παιδεία, για την καταπολέμηση της ανεργίας, για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ειδικότερα, αυξάνει τις πιστώσεις προς τα νοσοκομεία κατά 300 εκ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό. Αξίζει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια στον χώρο της υγείας γίνονται προσλήψεις. Ήδη από τις 15 και 29 Οκτώβρη έχουν προκηρυχθεί 985 θέσεις, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν άλλες 2440 θέσεις μόνιμες γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού. Ακόμη, διαθέτει 62 εκ. ευρώ για επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, ενώ αυξάνει τις επιστροφές φόρων κατά 180 εκ. ευρώ περιορίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτες.

Όσον αφορά στα φορολογικά έσοδα, ο κ. Μεϊκόπουλος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 150 εκ. ευρώ από την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, τονίζοντας πως ουσιαστικά η κυβέρνηση υλοποιεί την δέσμευσή της για ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα, που θα εξασφαλίζει δικαιότερη κατανομή των βαρών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από την αύξηση των συντελεστών στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης προβλέπεται αύξηση 32 εκατ. € και ότι δεν έχουν υπολογιστεί και τα έσοδα που θα προκύψουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, επικαλούμενος το παράδειγμα του επιτυχούς ελέγχου για φοροδιαφυγή 10.500 λογαριασμών Ελλήνων στην Ελβετία, που μας διαβιβάστηκαν από την φορολογική διοίκηση της Ρηνανίας Βεσφαλίας.

Ο κ. Μεϊκόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2016, που εμφανίζεται αυξημένο κατά 5,2%, δηλαδή από 6,4 δις το 2015 πάει στα 6,75 δις το 2016, και θα αποτελέσει το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο της ελληνικής οικονομίας. Από αυτά, 6 δις είναι από τα κοινοτικά ταμεία και 750 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εθνικό σκέλος αυξήθηκε κατά 50 εκ. και είναι το υψηλότερο ΠΔΕ της τελευταίας 5ετίας, και αυτό μέσα σε τέτοιες συνθήκες οικονομικής στενότητας, πράγμα που δείχνει και την πρόθεση της κυβέρνησης αυτής να εργαστεί σοβαρά για την ανάπτυξη του τόπου.

Τέλος, επισήμανε την προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους, μέσα από την εφαρμογή των διεθνών προτύπων δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας, ξεχωρίζοντας σημαντικές τομές όπως η μετατόπιση του βάρους από τους βραδυκίνητους προληπτικούς ελέγχους στους κατασταλτικούς, η επισκόπηση των δαπανών με στόχο την ενδελεχή εξέταση από μηδενική βάση των δαπανών διάφορων φορέων, ώστε να διασφαλισθεί η συγκράτηση ή η εξάλειψη των μη παραγωγικών ή χαμηλής προστιθέμενης αξίας δημόσιων δαπανών ή ακόμη η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων, καθώς το 2014 καταβλήθηκαν 11,5 εκατ. ευρώ για επιδόσεις εγγράφων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου