ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εισήγηση Αλ. Μεϊκόπουλου στη συνάντηση Εργασίας

εισήγηση-αλ-μεϊκόπουλου-στη-συνάντησ-204397

Των Προεδρείων των Επιτροπών Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλου ανακοινώθηκε ότι την 1η Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας των Προεδρείων των Επιτροπών Κοινωνικών & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και διακομματικής αντιπροσωπείας βουλευτών των 2 αυτών επιτροπών, με το Monitoring Group της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε για την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου της αγοράς εργασίας, η οποία και προβλέπεται από την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015.

Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας, ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο οποίος στην ομιλία του επικεντρώθηκε στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα σήμερα. Στην ομιλία του περιέγραψε το χρονικό της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που συντελέστηκε με πρωτοφανή τρόπο την περίοδο 2010-2014, στεκόμενος και στις μεταβολές στη διάρθρωση της απασχόλησης στη χώρα μας. Επισήμανε μεταξύ άλλων, την δραματική αύξηση της ανεργίας η οποία προήλθε όχι μόνο από την δεξαμενή της μισθωτής εργασίας αλλά και από τους αυτοαπασχολούμενους που σταμάτησαν αναγκαστικά την δραστηριότητά τους, τονίζοντας ότι το μέγεθος του προβλήματος διογκώθηκε και με την μετανάστευση των νέων. Αναφέρθηκε ακόμη στη συρρίκνωση στο ποσοστό 21,3% της μισθωτής εργασίας με την τυπική εργασιακή σχέση, τη μείωση της προσωρινής απασχόλησης με συμβάσεις εργασίας συγκεκριμένου χρόνου κατά 82,2 χιλιάδες μισθωτούς, όπως και τον διπλασιασμό των απασχολούμενων με μερική απασχόληση αορίστου διαρκείας. Στάθηκε ιδιαίτερα στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό της μη ηθελημένης μερικής απασχόλησης, που πλησιάζει το 70% του συνόλου της μερικής απασχόλησης, αλλά και στα υψηλά ποσοστά της αδήλωτης εργασίας.

Υπογράμμισε ακόμη την αρνητική εξέλιξη της υπονόμευσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αποδόμηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), που είχε ως αποτέλεσμα οι κλαδικές / εθνικές ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ να μειωθούν από 65 το 2010 σε 14 το 2014, υπονομεύοντας το επίπεδο συλλογικής προστασίας για τους εργαζομένους και ανέφερε ενδεικτικά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την νέα κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως την προστασία των θεσμικών όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο το 2015, την κατάργηση του αντιδημοκρατικού θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ή ακόμη τον τερματισμό της κατασπατάλησης των χρημάτων από τα προγράμματα κατάρτισης και την αύξηση του ποσοστού που πηγαίνει στους άνεργους από 25-40% σε 60-75%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου