ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αναφορά στο υπ. Παιδείας για τους βραβευθέντες στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας

αναφορά-στο-υπ-παιδείας-για-τους-βραβε-220074

Κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησία του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος

Αναφορά στον υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων για την καθ’ υπέρβαση εγγραφή στα Τμήματα Φυσικής των ελληνικών Πανεπιστημίων των αποφοίτων Λυκείου που έχουν βραβευτεί στην Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος.
Ο βουλευτής Μαγνησίας διαβιβάζει ως αναφορά την με αρ. πρωτ. 142/16.10.2015 επιστολή του Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος με την οποία αιτείται την εισαγωγή, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, στα τμήματα Φυσικής των ελληνικών Πανεπιστημίων, για τους μαθητές που εκπροσωπούν την χώρα μας στην Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής και κατακτούν χρυσά, αργυρά ή χάλκινα μετάλλια.

Στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο 4342/2015 (ΦΕΚ Α 143/9-11-2015), στο άρθρο 41, τροποποιήθηκε η παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν. 3194/2003 και συμπεριλήφθηκαν στους καθ’ υπέρβαση εισακτέους και οι διακριθέντες στην Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας καθώς και οι διακριθέντες στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες.

Δεδομένου ότι η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής μετρά ήδη 9 έτη ζωής και επειδή, όπως αναφέρεται στην συνημμένη επιστολή, ο αριθμός των διακριθέντων μαθητών στις διεθνείς Ολυμπιάδες είναι πολύ μικρός και συνήθως οι μαθητές εισάγονται στα τμήματα της επιλογής τους χωρίς να κάνουν χρήση της σχετικής διάταξης αφού είναι αριστούχοι, παρακαλείται ο κ. υπουργός όπως διερευνήσει την δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να συμπεριληφθούν στους καθ’ υπέρβαση εισακτέους σε πανεπιστημιακά τμήματα Φυσικής και οι διακριθέντες μαθητές της Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας – Αστροφυσικής, εφόσον για την εισαγωγή τους σε αυτά, το μάθημα της Φυσικής εξετάζεται ως μάθημα κατεύθυνσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου