ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Θεσσαλία και τα Μετέωρα ~ Εκδρομή με τη «ΝΕΑ ΖΩΗ» της πόλης μας

η-θεσσαλία-και-τα-μετέωρα-εκδρομή-με-τ-251077

Του Νικόλαου Κων. Κασσανδρινού

Οκτώβριος 2015, ημέρα Κυριακή 25η του αυτού μηνός. Ο φυσιολατρικός όμιλος της πόλεως μας ΝΕΑ ΖΩΗ πραγματοποίησε εκδρομή προσκυνήματος εις τα μυστηριακά, και θρυλικά Μετέωρα (ΘΡΥΛΟΣ – ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ – ΜΥΣΤΑΙ) τρεις συγκλονιστικές λέξεις. Η δημιουργία των βράχων, (γεωλογική κατάσταση εξελίξεως της γης) και η απόφαση του ανθρώπου να ζήσει μέσα στη φύση και να δημιουργήσει τα υπέρλαμπρα κτίσματα στον παράδοξο αυτόν τόπο! Μέγιστων κατόρθωμα! Το σκεπτικό μου είναι ότι στη Θεσσαλία μας έγιναν ΘΕΟΙ – ΘΕΑΙΝΕΣ, Γίγαντες, Κένταυροι, με το σοφό Κένταυρον Χείρωνα, όπου πολλοί ήρωες της μυθολογίας μα και ιστορίας μας έλαβε τας ιατρικάς γνώσεις του. Επίσης οι φιλόξενοι κάτοικοι της Θεσσαλικής γης οι Λαπίθαι όπου γνώριζαν και την πολεμική τέχνη. Αρα λοιπόν και στα χρόνια μεταξύ 8ου μ.χ. αιώνος και 9ου μ.Χ. δεν σταμάτησε ο άνθρωπος να ερευνά και να προσφέρει Το 1370 άρχισε η ανάπτυξη των ιερών μονών .Λίγα χρόνια προ του 9ου μ.Χ. αιώνος εις τη θέση της σημερινής Καλαμπάκας ,επί τουρκοκρατίας, εκ των βράχων των Μετεώρων που έδιναν την εντύπωση ότι είναι φρούρια, τα έλεγαν οι Τούρκοι (Καλεμπάκ = περίοπτον φρούριον). Και η περιοχή ήταν έδρα επισκοπής της μητροπόλεως Λαρίσης.
Με αυτές τις σκέψεις το διοικητικό συμβούλιο της ΝΕΑΣ ΖΩΗΣ θέλησε να δώσει στους συμπολίτες μας την ευκαιρία να γνωρίσουν την πανέμορφη Θεσσαλία μας και το πέτυχε.

Ωρα 7:30 οι πενήντα συμπολίτες μας έλαβαν της θέσεις τους στο αναπαυτικό λεωφορείο (καινούργιο) και ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΖΩΗΣ κος Καμπούρης και η έφορος εκδρομών κ. Μισοπαπά που είχαν την εν γένει ευθύνη της εκδρομής έδωσαν το σύνθημα της προσευχής προς τον ύψιστον, μετά την προσευχήν έδωσαν εις τον οδηγό κ.Τικιντζή το ότι τώρα ξεκινά η εκδρομή.

Η διαδρομή ευχάριστη με μικρή στάση αναψυχής.

Ωρα 10:00 η άφιξη στην μονή του Αγίου Στεφάνου. Υποδοχή από την ηγουμένη Χρυστονύμφη που μας μίλησε για την ιστορία της εν γένει μοναστικής δραστηριότητος.

Ωρα 11:30 άφιξη εις την ιερά μονή Βαρλαάμ. Η θέση αυτής της μονής όπου είναι κτισμένος ο ιερός ναός των Αγίων Πάντων λέγεται ο βράχος της Δρακοσπηλιάς (πολλοί οι επισκέπτες αλλά γίνονται έργα συντηρήσεως) βέβαια απολαύσαμαι το έξοχο αυτό αριστούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής. Η μονή ΜΕΤΕΩΡΟΥ: βρίσκεται (είναι κτισμένη) σε ογκωδέστατον βράχο είναι ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Αποκαλείται δε ο βράχος πλατεός λίθος σχήματος τραπεζοειδούς ύψους 250μ. είναι δε το κυρίως ΜΕΤΕΩΡΟΝ.

Για την γεωγραφία τα Μετέωρα υψώνονται εις τους πρόποδες των αντιχασίων ορέων και η κοιλάδα του Πηνειού. Εχει ξεχωριστή γοητεία. Μοναδικό το θεσσαλικό έδαφος!

Ωρα 13:20 το πρόγραμμα ήταν επίσκεψη εις Νεραιδοχώριον. Χαιρετίσαμε την Καλαμπάκα και μία περιπλάνηση μέσα στα πυκνά δάση των Χασίων Ορέων από έλατα, βελανιδιές, πρίνους και καστανιές, άφιξη εις Νεραιδοχώριον ώρα 14.15 σε υψόμετρο 790 μέτρα. Μέσα στην πλούσια βλάστηση των δασών πολλές αγελάδες, ίπποι, όνοι και άλλα οικόσιτα θηλαστικά και πτηνά μας έδωσαν αισιοδοξία για την για την πραγματική και αγνή ζωή που πρέπει να ζει ο Ανθρωπος (μέσα στα βουνά είναι η ζωή λέγει το σχολικό άσμα … 1940). Το μεγάλο εστιατόριον έχει την αρχιτεκτονική του βουνού – φύσεως και συγκινεί τον άνθρωπο – επισκέπτη. Τα εν γένει φαγητά – ορεκτικά – κρασιά – γλυκά, άριστης μαγειρικής τέχνης – παρουσιάσεως, ευχαρίστησαν όλους τους εκδρομείς και γοητευμένοι ώρα 16.45 αναχώρηση μέσω Τρικάλων με 45 λεπτή στάσιν. Χαρήκαμε για λίγο τη ζωήν της αρχαίας Τρίκκης – Εστιαιώτιδος παλαιά ονομασία των Τρικάλων, και άφιξις εις Βόλον ώρα 20.30.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου