ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων»

λύση-στο-πρόβλημα-των-αδέσποτων-284469

«Τις τελευταίες μέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας εξαιρετικά ζοφερές και βαθύτατα προσβλητικές για την πόλη εικόνες, σχετικά με τη λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου αδέσποτων ζώων, τις οποίες δημοσιοποίησε η «Φιλοζωική Ομάδα Βόλου». Η δημοτική αρχή, ανίκανη να διαχειριστεί με στοιχειώδη ευαισθησία, νομιμότητα και επάρκεια το πρόβλημα, επιχειρεί, κατά την προσφιλή της τακτική, να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα», μεταφέροντας τις ευθύνες σε όλους τους άλλους πέρα από την ίδια.

Εκμεταλλευόμενη αδίστακτα το θέμα των αδέσποτων ως ιδιαίτερα «πιασάρικο» επικοινωνιακά, η σημερινή δημοτική αρχή επιδόθηκε προεκλογικά σε μία χωρίς προηγούμενο σπέκουλα και σε έναν ακραίο λαϊκισμό, αγνοώντας την πραγματικότητα (νομοθεσία, αριθμό ζώων, νοοτροπία πολλών πολιτών), διατεινόμενη πως δήθεν είχε τη λύση «στο τσεπάκι» της και δεσμευόμενη ρητά πως θα έλυνε το πρόβλημα ως τον περσινό Νοέμβριο…

Μετεκλογικά, ωστόσο, έχει δείξει, ως σήμερα, απίστευτη προχειρότητα και ανεπάρκεια στη διαχείριση του προβλήματος, με συνέπεια το πρόβλημα να επιτείνεται, αντί να περιορίζεται. Η κατάσταση επιβαρύνεται από την πεισματική εμμονή της δημοτικής αρχής να αναθέσει σε συγκεκριμένο ιδιώτη εργολάβο τη συνολική διαχείριση του προβλήματος και από την παράκαμψη της νομιμότητας στη διενέργεια των δημοτικών διαγωνισμών, με συνέπεια συνεχείς περιπλοκές και ακυρώσεις, έναν χρόνο τώρα, οι οποίες έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο. Παράλληλα, ο κ. Μπέος, παραγνωρίζοντας και παραβλέποντας τη νομοθεσία, επιμένει στη θέση του για «μάντρωμα» των ζώων – κατ’ ευφημισμόν «πάρκο ζώων»-, καθώς και σε αυθαίρετη ερμηνεία της πρόβλεψης του νόμου για επιστροφή των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Το «Βατερλό» της από τα προβλήματα στην περισυλλογή, την αδυναμία έγκαιρης προμήθειας τροφών, την απαράδεκτη επίθεση του ιδιώτη εργολάβου σε υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου, τη μη νόμιμη συμπλήρωση των προβλεπομένων παραστατικών, με συνέπεια την άρνηση μέλους της αρμόδιας επιτροπής να συναινέσει στην εξόφληση του ιδιώτη, την απαράδεκτη λειτουργία του Καταφυγίου κ.ά., η δημοτική αρχή επιχειρεί να το αντιμετωπίσει με επικοινωνιακά «σόου», όπως αυτό στο γραφείο της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με νταηλίκια του «εθελοντή μπόγια», με απειλές μηνύσεων προς τις φιλοζωικές οργανώσεις που δήθεν μεταφέρουν «ψευδή» εικόνα για την κατάσταση, με ύβρεις και μετάθεση ευθυνών στην «κακή αντιπολίτευση», που, με τις προσφυγές της, δήθεν «μπλοκάρει και υπονομεύει» τις προσπάθειές της για επίλυση του προβλήματος. Ομως, αν ο τρόπος που έχει επιλέξει η δημοτική αρχή ήταν ο σωστός και νόμιμος και οι διαδικασίες οι προβλεπόμενες, οι προσφυγές της αντιπολίτευσης θα πετιούνταν στο καλάθι των αχρήστων. Το πρόβλημα δεν το δημιουργεί αυτός που αναδεικνύει την παρανομία, αλλά αυτός που τη διαπράττει. Μόλις χτες (Παρασκευή), η Κτηνιατρική Υπηρεσία, σε επιτόπιο έλεγχό της στο Καταφύγιο, εντόπισε μεγάλο αριθμό υποσιτισμένων ζώων, περιττώματα ποντικών στο χώρο σίτισης των σκυλιών και υπερπληθυσμό ζώων.

Η ουσία είναι πως, σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο, με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής, ο Βόλος να διασύρεται, όχι μόνο στο πανελλήνιο, αλλά και διεθνώς, με τις εικόνες ντροπής να έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, ενώ έχουν ήδη συλλεχθεί χιλιάδες υπογραφές –και συνεχίζουν να συλλέγονται- μέσω του διαδικτύου για το κλείσιμο του Δημοτικού Καταφυγίου. Αλήθεια, δεν αισθάνεται η δημοτική αρχή, ούτε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, την υποχρέωση να ζητήσουν μία «συγνώμη» για την απαράδεκτη κατάσταση που έχουν προκαλέσει;

Εμείς ουδέποτε μπήκαμε στον πειρασμό να καταφύγουμε στην εύκολη καταγγελία. Διότι γνωρίζουμε ότι το θέμα των αδέσποτων αποτελεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο, περίπλοκο και ευαίσθητο θέμα, που άπτεται αφενός της προστασίας των πολιτών και αφετέρου της σωστής μεταχείρισης των εγκαταλειμμένων ζώων, στη βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, όπως ορίζεται στο Ν. 4039/2012. Στο νόμο αυτό ρητά αναφέρεται πως «ο μόνιμος εγκλεισμός ζώων σε ιδιωτικά ή δημοτικά καταφύγια είναι παράνομος και η παραμονή των ζώων εκεί είναι προσωρινή έως ότου στειρωθούν, εμβολιαστούν ή αναρρώσουν μετά από θεραπεία. Στη συνέχεια, αν εν τω μεταξύ δεν έχουν υιοθετηθεί, απαιτείται η άμεση επανένταξη στο οικείο τους περιβάλλον, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση».

Οπωσδήποτε η λύση δεν είναι το κλείσιμο του Δημοτικού Καταφυγίου, αλλά η αναβάθμιση και η σωστή λειτουργία του, στο πλαίσιο της νομιμότητας και σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής. Η δημοτική αρχή οφείλει, αφήνοντας κατά μέρος το λαϊκισμό, την αυθαιρεσία, τον ετσιθελισμό και την καθεστωτική νοοτροπία, να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και ευθύνη το πρόβλημα, με βάση τη νομιμότητα και τις αξίες μιας δημοκρατικής και πολιτισμένης κοινωνίας, καθώς και την εμπειρία του παρελθόντος, τόσο τη θετική, όσο και την αρνητική. Να αναζητήσει την καλύτερη δυνατή λύση, επιδιώκοντας την αρμονική συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις, όπως σαφώς επιτάσσει το νομοθετικό πλαίσιο, και την ευαισθητοποίηση και τη συνδρομή όλων των πολιτών. Γιατί πια γνωρίζουμε πως το πρόβλημα το δημιουργούν, όχι τα αδέσποτα, αλλά τα δεσποζόμενα που καταλήγουν αδέσποτα.

Στο σημείο που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, σημαντική πρέπει να είναι η συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών (Κτηνιατρική Υπηρεσία, Επίτροπος, Εισαγγελία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση), ως προς την αυστηρή παρακολούθηση και επιβολή της νομοθεσίας στις διαδικασίες της περισυλλογής, της διατροφής, της υγιεινής, της περίθαλψης, της σωστής επανένταξης των ζώων, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους δημότες και να αντιστραφεί η εικόνα δυσφήμισης του Δήμου στο πανελλήνιο και διεθνώς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου