ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Νέα σχολική χρονιά

νέα-σχολική-χρονιά-297534

Τον Σεπτέμβριο γίνεται η αρχή του νέου σχολικού έτους, και η λειτουργία των σχολείων δεν διακόπτεται από τις τρέχουσες καταστάσεις, πολιτικές, οικονομικές κρίσεις, κτλ. ίσως όχι με ανέσεις και επάρκεια μέσων, ίσως με δυσκολίες και με αργούς ρυθμούς, αλλά πάντως τα σχολεία λειτουργούν. Μαθητές και εκπαιδευτικοί μπαίνουν στις αίθουσες και το παιδευτικό έργο συνεχίζεται.

Τον ίδιο μήνα γίνεται και η αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους. Και ή Εκκλησία έχει και αυτή τα σχολεία της, τα όποια αρχίζουν να λειτουργούν και αυτά κανονικά με την νέα εκκλησιαστική χρονιά. Αναφέρομαι στα Κατηχητικά σχολεία, στις συναντήσεις ανδρών και γυναικών που γίνονται σε κάθε ενορία, στις εξειδικευμένες συνάξεις επιστημόνων, κτλ.

Και ενώ η φοίτηση στα σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) είναι υποχρεωτική, η φοίτησης στα σχολεία τής Εκκλησίας είναι προαιρετική. Επομένως το ζητούμενο για τα σχολεία τής Εκκλησίας είναι η ύπαρξης μαθητών, προσώπων δηλαδή που να θέλουν με δική τους ελεύθερη επιλογή να φοιτήσουν σε Κατηχητικά νέων η ενηλίκων.

Πρόθεσης μου στο παρόν σημείωμα δεν είναι να αναλύσω τους λόγους απαξίωσης των Κατηχητικών, αλλά να τονίσω την αναγκαιότητα λειτουργίας αυτών των σχολείων. Οι γονείς θεωρούν αναγκαία τα επί πληρωμή φροντιστήρια, τα γυμναστήρια, την μουσική, τον χορό, τις πολεμικές τέχνες, κτλ. Αυτό δεν είναι κακό, όλα θεωρούνται και είναι χρήσιμα, και καλά κάνουν οι γονείς που φροντίζουν για τα παιδιά τους. Νομίζω όμως ότι είναι μία μονόπλευρη φροντίδα. Διότι ό άνθρωπος δεν είναι μόνον ύλη, είναι και πνεύμα, έχει και ψυχή, και αυτό το στοιχείο είναι ό κυρίως άνθρωπος, και για αυτό το, πιο αξιόλογο, μέρος του ανθρώπου διαφαίνεται μία αδιαφορία και αμέλεια. Αυτό πρέπει να ξεπερασθεί, ή να γίνει καλύτερη αξιολόγηση.

Τα Κατηχητικά, δέχομαι ότι, μπορεί να μην είναι άψογα, αλλά ούτε και τα άλλα σχολεία είναι άψογα, από τα οποία κανείς δεν σκέφθηκε να διακόψει την φοίτηση των παιδιών του, διότι παρά τις αδυναμίες ή ωφέλεια είναι μεγάλη. Η ωφέλεια από την φοίτηση στα Κατηχητικά είναι σε κάθε περίπτωση πολύ πιο μεγάλη, αναγκαία και απαραίτητη.

Θα πω Γονείς οδηγείστε τα παιδιά σας στο Κατηχητικό, και οι ίδιοι ενταχθείτε στους ενοριακούς κύκλους, όπου ακούγεται ό λόγος του θεού, ό λόγος της ζωής, από τον οποίο έχομε ανάγκη για την ζωή μας, όχι μόνο αυτήν την πρόσκαιρη και επίγεια, άλλα και, κυρίως, για την ουράνια και αιώνια.

Καλή σχολική και εκκλησιαστική χρονιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου