ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο προσανατολισμός των Ελλήνων αγροτών στην Ε.Ε.

ο-προσανατολισμός-των-ελλήνων-αγροτώ-346414

Του Βασίλειου Χατζόπουλου, Γεωπόνου, Περιφερειακού Σύμβουλου, Περιφέρειας Θεσσαλίας

Οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, δείχνουν να ανακαλύπτουν σιγά – σιγά τις κρυφές υπεραξίες που κρύβονται στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα χρηματοδοτικά μέσα και τις δυνατότητες που προσφέρει απλόχερα η νέα αγροτική πολιτική κάνοντας πράξη την αλυσίδα προστιθέμενης αξίας.

Εάν η χώρα μας αλλάξει προσανατολισμό οι Ελληνες αγρότες θα στερηθούν 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, πράγμα που σημαίνει σοβαρή αύξηση του κόστους παραγωγής, που θα συντελεστεί κυρίως λόγω των εισαγόμενων αγροτικών εφοδίων και εργαλείων, όταν η χώρα μας μείνει έξω από τη συντροφιά του ευρώ. Αλλά το πιο σπουδαίο θα είναι κυρίως η δραματική υποβάθμιση της ποιότητας της αγροτικής παραγωγής η κατάρρευση όλων των δομών που στηρίζουν σήμερα την παραγωγική διαδικασία, η περεταίρω απαξίωση των τεχνολογικών μέσων που διαθέτει σήμερα ο έλληνας αγρότης, η αναγκαστική στροφή σε αγορές χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων, που θα υποχρεώσουν στην φτώχεια και την ταπείνωση τους Ελληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Ο Ευρωπαϊκός δρόμος για τους Ελληνες αγρότες και κτηνοτρόφους είναι αδιαπραγμάτευτη από την μέχρι σήμερα πρακτική και τακτική που γίνεται για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Το γεγονός όμως ότι , χρόνια τώρα, λάθη και παραλείψεις τόσο της Πολιτείας όσο και των τοπικών διοικήσεων, όπως και ολιγωρίες από την πλευρά των αγροτών, δεν έδωσαν την δυνατότητα «ουσιαστικής αξιοποίησης» του θεσμικού πλαισίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχουν λόγοι για απομάκρυνση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να απολέσουν οι Ελληνες αγρότες τις πολλαπλές δυνατότητες που τις προσφέρει απλόχερα η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για παράδειγμα σε μια πιθανή έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε οριστική φτώχεια των κοινοτικών ενισχύσεων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις άμεσες ενισχύσεις και τα προγράμματα για το τρέχον έτος 2015. Ήδη οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχουν προκαλέσει προβλήματα στην διαχείριση των πόρων και πιέζουν τα χρονοδιαγράμματα τόσο στο πρόγραμμα υπολοίπων του Μπαλτατζή όσο και της πληρωμής του «τσεκ» με τους φόβους των αγροτών για το συνεχόμενο αδιέξοδο να χάσουν μια σημαντική στήριξη στο αγροτικό τους εισόδημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου