ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το αντιλαϊκό 3ο μνημόνιο

το-αντιλαϊκό-3ο-μνημόνιο-370569

Γράφει ο Ανδρέας Βασιλείου, Πολιτικός Επιστήμονας

Το νέο 3ο μνημόνιο αποτελεί έναν πραγματικό όλεθρο για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού.

Το 3ο μνημόνιο είναι ένα βαρύ πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που ξηλώνει ό,τι έχει απομείνει όρθιο σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δίνει έναακόμα χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα, επιταχύνει τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικών υποδομών και του ορυκτού πλούτου και χτυπάει τη φτωχή αγροτιά.

Το νέο μνημόνιο δεσμεύεται να υλοποιήσει απαρέγκλιτα ό,τι έχει ψηφιστεί από τα προηγούμενα μνημόνια, του 2010 και του 2012 και να προσθέτει νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ιδιαίτερα για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, περιλαμβάνεται η εφαρμογή όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων των δύο προηγούμενων μνημονίων, επιπρόσθετα της μετενέργειας η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η πλήρης ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών στη μείωση των συντάξεων και στις παροχές υγείας – πρόνοιας καθώς και μια σειρά από άλλα μέτρα. Οι σαφείς αντιλαϊκές δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβρη, στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2019.

Το 3ο μνημόνιο εξασφαλίζει γενναία χρηματοδότηση πολλών δισ. ευρώ, για τις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους, αποδεικνύοντας ότι η σκληρή διαπραγμάτευση έγινε προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι πανηγυρίζουν άλλωστε για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης και τη συμφωνία.

Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δε μπορεί να κρύψει πια τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του 3ου μνημονίου. Η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων καθώς και η συμμετοχή στη Ε.Ε., δε συμβαδίζει με τα λαϊκά συμφέροντα. Απαιτείται αναμέτρηση και ρήξη με το δρόμο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αλλιώς οι θυσίες θα συνεχίσουν να είναι αμέτρητες για την εργατική πάλη και όλο το λαό.

Ο λαός ετοιμάζεται για νέους πιο σκληρούς αγώνες. Βάζει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου