ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι νέες εξελίξεις για τα Τραπεζικά Δάνεια

οι-νέες-εξελίξεις-για-τα-τραπεζικά-δάν-390443

Ενα νέο Μνημόνιο καλημέρισε την ζωή μας τις προηγούμενες ημέρες, ενώ τα προαπαιτούμενα μέτρα που ψηφίστηκαν, καταδεικνύουν, ότι το πρωινό της επόμενης ημέρας, μάλλον θα είναι προβληματικό.

Μεγάλη ανατροπή δημιουργείται στο θέμα αντιμετώπισης των Τραπεζικών Πλειστηριασμών εναντίον Δανειοληπτών, με την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ήδη ψηφίστηκε. Στην πραγματικότητα καταργείται κάθε ασφαλιστική δικλείδα περί Δίκαιης Δίκης σε βάρος των δανειοληπτών, στο όνομα της εφαρμογής, ενός νέου συστήματος, Fast truck εκποίησης της ακίνητης περιουσίας, χωρίς αποδεικτική διαδικασία, χωρίς μαρτυρικές καταθέσεις, χωρίς δυνατότητα έφεσης, με τιμή εκκίνησης την εμπορική αξία του ακινήτου, αντί της αντικειμενικής που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Δεν έχει απαντηθεί βεβαίως ακόμη, ποιος θα καθορίζει την εμπορική αξία του εκπλειστηριαζομένου ακινήτου, αφού δεν προβλέπονται εμμάρτυρες αποδείξεις.

Τα μέτρα είναι μονομερώς επιβαρυντικά έως βλαπτικά, σε βάρος του δανειολήπτη και φυσικά διευκολύνουν την ολοκλήρωση ενός πλειστηριασμού υπέρ των πιστωτών και κυρίως υπέρ των Τραπεζών. Ερώτημα είναι πώς θα εφαρμοστούν τα εν λόγω μέτρα, λόγω και της αντισυνταγματικότητάς τους, η οποία θα κριθεί στα ακροατήρια των Δικαστηρίων.

Εν τούτοις, πολύ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά της Δικαιοσύνης, σε ό,τι αφορά την έκδοση των πρώτων αποφάσεων, που προέκυψαν από αντιδικίες μεταξύ Τραπεζών και Δανειοληπτών που είχαν συνάψει συμβάσεις με ρήτρα ελβετικού φράγκου. Αρκετά Δικαστήρια, όπως Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης, Ρόδου κ.λπ.., αποφάνθηκαν υπέρ των Δανειοληπτών, τεκμηριώνοντας την νομική τους σκέψη, κυρίως στο στοιχείο της άγνοιας που είχε ο κάθε δανειολήπτης, σχετικά με την ισοτιμία μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου κατά την στιγμή της σύναψης της σύμβασης και παράλληλα καταδικάστηκε η αντισυμβατική συμπεριφορά της Τράπεζας, που ενώ γνώριζε, ωστόσο δεν ενημέρωσε.

Εγινε δεκτό ότι η Τράπεζα, κατά την συναλλαγή δεν έκανε γνωστούς τους κινδύνους, που εγκυμονούσε η ρήτρα ελβετικού φράγκου στη σύμβαση, σε περίπτωση υποτίμησης του ευρώ έναντι του ελβετικού νομίσματος. Αντίθετα ενεργώντας προς ίδιον συμφέρον, παρουσίασε μεγενθύνοντας τα προσωρινά πλεονεκτήματα της ρήτρας ελβετικού φράγκου, γεγονός το οποίο είχε ως συνέπεια, ο δανειολήπτης να δανείζεται ευρώ και να καταβάλλει σήμερα υπέρογκες δόσεις, αναφορικές σε ονομαστική αξία, σε Ελβετικό φράγκο. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται στην με αριθ 26/2015 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης, τα πλεονεκτήματα της ρήτρας σε ελβετικό φράγκο ήταν ότι προσέφερε κατά το χρόνο εκταμίευσης σημαντικά κατώτερο επιτόκιο και συνδύαζε την επιτοκιακή ασφάλεια του σταθερού χαμηλού επιτοκίου με τα πλεονεκτήματα του κυμαινόμενου.

Πλην όμως η ισοτιμία του 1 προς 1,6209, υπέρ του ευρώ έγινε 1 προς 1,1936 ελβετικά φράγκα προς 1 ευρώ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να καταβάλλει περισσότερα χρήματα για να αποπληρώσει τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις, γεγονός που δεν του ήταν εξαρχής γνωστό ούτε ως πιθανότητα. Ετσι η δικαστική απόφαση υποχρέωσε την Τράπεζα να αναπροσαρμόσει τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις, στο ύψος της ισοτιμίας που ίσχυε κατά την εκταμίευση του δανείου, με συνέπεια να μειωθούν κατά πολύ οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις αποπληρωμής του.

Επομένως οι δρόμοι που ανοίγονται για τους δανειολήπτες με βάση τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται με τα νέα μέτρα, είναι να προσφύγουν άμεσα δικαστικά για τον επαναπροσδιορισμό του δανειακού χρέους, με την τακτική διαδικασία η οποία επιτρέπει ακόμη και τις αποδείξεις και τις εφέσεις. Διαφορετικά σε περίπτωση που υποστούν τις συνέπειες ενός άδικου και καταχρηστικού πλειστηριασμού, να στραφούν εκ των υστέρων κατά της Τράπεζας δικαστικά προκειμένου να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση για παράνομες χρεώσεις και καταχρηστική εκποίηση περιουσίας.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένουμε και τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου