ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τι δεν έκανε ο Αλ. Τσίπρας;

τι-δεν-έκανε-ο-αλ-τσίπρας-396846

Γράφει ο Ανδρέας Φ.Βασιλείου, Πολιτικός Επιστήμονας

O μόνος τομέας που δικαιολόγησε την προετοιμασία της νέας πολιτικής ηγεσίας ήταν η ταχύτητα της συμφωνίας με τους ΑΝΕΛ, της ορκωμοσίας και της επικοινωνίας των «νέων εθνών».

Από την επόμενη μέρα ξεκίνησε ένας μαραθώνιος «διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές», που οδήγησε στη σημερινή ολική καταστροφή . Ο ιστορικός του μέλλοντος θα δεχτεί ασφαλώς αρκετά ελαφρυντικά για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του. Η απόλυτη απουσία κυβερνητικής εμπειρίας, η ιδεολογική ασάφεια που ανέκαθεν ταλαιπωρούσε την «ανανεωτική Αριστερά» και η δεδομένη πολυσυλλεκτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ τα βασικά δομικά προβλήματα της νέας κυβέρνησης.

Ομως πέντε ολόκληροι μήνες, σε εποχές συμπυκνωμένου ιστορικού χρόνου ήταν μια αιωνιότητα για το τσακισμένο ελληνικό καράβι. Ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός όσο και τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης του, απέτυχαν παταγωδώς να ξεπεράσουν την δεδομένη ανθελληνική στάση των αντιπάλων τους (μεταξύ μας, ας αφήσουμε κατά μέρος τις αηδίες περί…εταίρων)και οδήγησαν το σκάφος σε αχαρτογράφητα νερά και κατόπιν στα βράχια του άγνωστου μέλλοντος.

Πολύ σύντομα αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν διέθετε εναλλακτικές λύσεις «Plan B» αλλά ούτε ένα σωστό σχέδιο για τη «θετική εκδοχή του Plan A». Από τη μια οι
καθημερινοί όρκοι «ευρωπαϊκής πίστης» και από την άλλη οι μεγαλοστομίες και τα κενά ουσίας επικοινωνιακά παιχνίδια, σε συνδυασμό με την ασυνεννοησία των αντιπάλων και τη δεδομένη αρνητική στάση των πιο ακραίων και από αυτούς, δρομολόγησαν την αμερικανική; Ανησυχία: «όσο περισσότερο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις τόσο πιο εύκολο γίνεται το ατύχημα».

Ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει σωστά και πειστικά τα εναλλακτικά του χαρτιά, ιδιαίτερα σε γεωστρατηγικό επίπεδο «Πάγωσε» τις σχέσεις με την Κίνα, χάρη στον ανεκδιήγητο Δρίτσα, αντί να τις εκτοξεύσει. Δεν μπόρεσε να πείσει τη ρώσικη πλευρά για την σοβαρότητα των προθέσεων τους αφού το μόνο που «παραχώρησε» ήταν ένα τζούφιο «μνημόνιο» για τον νότιο αγωγό μέσω Τουρκιάς. Τέλος δεν μπόρεσε την τελευταία έστω στιγμή να αξιοποιήσει τη πρωτοφανή στα χρονικά εκδήλωση συμπαράστασης από την Τουρκική πλευρά σπεύδοντας ο ίδιος στην Άγκυρα για μια θεαματική βελτίωση των διημέρων σχέσεων, με επίκεντρο την οικονομία.

Παρά την αρχική αισιοδοξία μας, ο υπουργός Νίκος Κοτσίας δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει τις τεράστιες ευκαιρίες που δίνει η καίρια θέση της χώρας μας και υποτάχθηκε στις παραδοσιακές «ασάφειες» του σκληρού παλαιοκομματικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, η κυβέρνηση και η χώρα βρίσκεται πλέον κυριολεκτικά στο έλεος των αντιπάλων μας, με το μέλλον να φαντάζει πιο αβέβαιο από ποτέ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου