ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Σε αυξημένη ετοιμότητα να βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού

σε-αυξημένη-ετοιμότητα-να-βρίσκονται-421179

Γράφει ο Βασίλειος Χατζόπουλος, Γεωπόνος, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Θεσσαλίας

Οι βαμβακοπαραγωγοί από το παρόν στάδιο της καλλιέργειας των βαμβακοφύτων και στη συνέχεια, απαιτείται να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους τακτικά και μάλιστα κάθε 2 με 3 μέρες, για να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από το πράσινο σκουλήκι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή του, και μάλιστα με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Οι συλλήψεις ακμαίων στις φερορμονικές παγίδες δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή χημικής επέμβασης. Οι φερορμονικές παγίδες μας δείχνουν μόνο την ακριβή περίοδο αλλαγής των γενεών του πράσινου σκουληκιού. Η αξία της σοβαρότητας της προσβολής είναι συνάρτηση του αριθμού και της ηλικίας των ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) που διαπιστώνονται από τις επιτόπιες επισκέψεις των παραγωγών στα βαμβακοχώραφα και του σταδίου ανάπτυξης των βαμβακοφύτων.

Ο έλεγχος των βαμβακοφυτειών προτείνεται να γίνεται κυρίως τις πρωινές, ή απογευματινές ώρες, διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία και εφόσον βρούμε 8-10 προνύμφες (σκουλήκια) στην διαγώνια πορεία μας, τότε με την συνεννόηση πάντα με τους τοπικούς γεωπόνους αποφασίζουμε να κάνουμε χημικές επεμβάσεις.

Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν, και πρέπει να τονιστεί, ότι η δράση του πράσινου σκουληκιού στο βλαστικό στάδιο που βρίσκονται αυτή τη χρονική περίοδο τα βαμβακόφυτα μπορεί να αναχαιτιστεί από την δραστηριότητα των ωφέλιμων εντόμων που υπάρχουν και που είναι χρήσιμα στις επόμενες και πιο επικίνδυνες γενεές του πράσινου σκουληκιού.

Γι’ αυτό λέμε όχι σε προληπτικούς ψεκασμούς με φυτοφάρμακα στις βαμβακοφυτείες κυρίως αυτή την περίοδο διότι θα εξαφανίσουν τα ωφέλιμα έντομα, θα επιβαρύνουν αρνητικά την καλλιέργεια του βαμβακιού, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Στην περίπτωση όμως που παρατηρείται μικρή δράση των ωφέλιμων εντόμων και ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλος αριθμός συλληφθέντων προνυμφών (σκουληκιών), απαιτείται χημική καταπολέμηση με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και για κάθε επικείμενο ψεκασμό οι παραγωγοί να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους και η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κατά τις απογευματινές ώρες και κυρίως μετά τη δύση του ήλιου.

Τέλος, οι γεωπόνοι με τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων που πιθανόν να εντοπίσουν σημαντικές προσβολές σε μια περιοχή, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή και την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος με το λιγότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου