ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Για την επανασύνδεση του ρεύματος στον Ξηρόκαμπο

για-την-επανασύνδεση-του-ρεύματος-στο-457566

Του Αντώνη Κούρτη, μέλους του Τ.Γ. Βόλου του ΚΚΕ

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η διοίκηση της ΔΕΗ καλούνται να δώσουν λύση στο θέμα που έχει προκύψει στον Ξηρόκαμπο της Ν. Ιωνίας, όπου η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε 25 οικογένειες, επειδή είχαν απλήρωτους και φουσκωμένους λογαριασμούς. Διακοπή, που έγινε με την παρουσία της αστυνομίας και με την κατηγορία της ρευματοκλοπής και που δεν έλαβε υπόψη τις τραγικές συνθήκες ζωής, τη φτώχεια και τη χρόνια ανεργία που βασανίζει τις συγκεκριμένες οικογένειες, την εξαθλίωση και την εγκατάλειψη της περιοχής συνολικά, από Δημοτικές υπηρεσίες και φορείς.

Για το θέμα από την πρώτη μέρα κινητοποιήθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βόλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Αποστόλης Νάνος και Θόδωρος Τσαλούχας, καθώς και ο Βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος με παρέμβαση του στην κεντρική Διοίκηση της ΔΕΗ, απαίτησε να συνδεθεί αμέσως το ρεύμα σε όλους. Με την κατάρτιση ηλεκτρολογικού σχεδίου, που πληρώθηκε από το Δήμο (μετά από κινητοποίηση των ίδιων των κατοίκων και την απαίτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης), επανασυνδέθηκε το ρεύμα περίπου στα μισά σπίτια. Οι παρεμβάσεις αυτές είχαν αποτέλεσμα. Ακόμη μέχρι σήμερα όμως, εξακολουθεί να είναι κομμένο στα άλλα μισά.

Όλα αυτά τα δεδομένα βοηθούν να βγουν συμπεράσματα πάνω στο κεντρικό ζήτημα, με τι είδους κυβέρνηση έχουμε να κάνουμε, για ποιους νοιάζεται και διαπραγματεύεται και αν έχει κάτι θετικό να περιμένει ο λαός. Θα λέγαμε κιόλας πως είναι πιο ασφαλές ο καθένας να βγάλει συμπέρασμα με βάση την πραγματική ζωή και τέτοιου είδους καθημερινές εξελίξεις σαν αυτές στον Ξηρόκαμπο, παρά με το να κάθεται νύχτα-μέρα μπροστά στην τηλεόραση και να περιμένει να δει –λες και δεν ξέρουμε- ποια θα είναι η έκβαση της «περήφανης» και «πατριωτικής» διαπραγμάτευσης,

Την ίδια ώρα που η ΔΕΗ δεν συνδέει με διάφορες δικαιολογίες το ρεύμα και στα υπόλοιπα σπίτια, ο βουλευτής Μεϊκόπουλος, έχει επισκεφτεί την περιοχή και έχει αρθρογραφήσει στον Τύπο, εκφράζοντας ευχές και προσφέροντας ανέξοδη στήριξη, με τρόπο που αρμόζει σε βουλευτή αντιπολιτευόμενο και όχι κυβερνητικό. Έταξε καινούργια σπίτια, εμβόλια για τα παιδιά και πως θα παρέμβει στους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα του ρεύματος. Κατανοούμε την αδράνεια και την αμηχανία τόσο τη δική του, όσο και των υπόλοιπων τεσσάρων κυβερνητικών βουλευτών του Νομού: Η πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με το ρεύμα και τη ΔΕΗ δεν είναι μια πολιτική ελάφρυνσης για τη λαϊκή οικογένεια, μείωσης της τιμής του ρεύματος, απαλλαγής ή παγώματος των χρεών, απαγόρευσης διακοπών και εκβιασμών. Πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα των θεσμών, πριν καταρτιστεί η νέα συμφωνία-μνημόνιο, ο «επαναστάτης» Υπουργός Λαφαζάνης, ο αρχισυντάκτης της «Ισκρα», ο επικεφαλής της «Αριστερής Αντιπολίτευσης» στο ΣΥΡΙΖΑ:

Πρώτον, δεσμεύεται όχι για τα παραπάνω, αλλά μόνο στο γεγονός ότι δε θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος, είτε απόλυτα είτε μέσω ενδεχόμενης αύξησης στο ΦΠΑ. Για το ενδεχόμενο να μειωθεί κάποτε το ρεύμα, απαντά πως θα γίνουν προσπάθειες. Να σημειώσουμε πως στην Ελλάδα προχωρά η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δραστηριοποιούνται ήδη μονοπωλιακοί όμιλοι-μεγαθήρια, τόσο στην παραγωγή, όσο και στη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος που πιέζουν, με τις πλάτες της ΕΕ, για την επιτάχυνση της διαδικασίας και τη μείωση της μονοπώλησης από τη ΔΕΗ. Κλειδί γι αυτό είναι η αύξηση ή τουλάχιστον η διατήρηση στα σημερινά υψηλά επίπεδα, της τιμής που πουλάει το ρεύμα η ΔΕΗ, η διευκόλυνση του ανταγωνισμού. Ο Υπουργός Λαφαζάνης, αν θέλει να μειώσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ, θα πρέπει να μας εξηγήσει με ποιο τρόπο θα σταματήσει όλη τη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ρεύματος, κόντρα στην κυρίαρχη λογική της ΕΕ, καθώς επίσης πώς θα κοντράρει τον όμιλο Μυτηληναίου, τα ΕΛΠΕ και τα άλλα μεγαθήρια, με τα κάμποσα δις επενδύσεων που έχουν κάνει σε αυτή την υπόθεση, προσδοκώντας βέβαια πακτωλό κερδών. Επιπλέον, πως είναι δυνατό να μειωθεί το ρεύμα στα νοικοκυριά, με δεδομένη και πιο βέβαιη την πρόθεση της κυβέρνησης να απαλλάξει από αυτό το κόστος πρώτα την τάξη των μεγάλων επιχειρηματιών και των βιομηχάνων. Με βάση τη λογική του ισοσκελισμού, που λειτουργεί πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, αν κόψει από εδώ, θα πρέπει να αυξήσει από εκεί. Κι αυτή τη φορά, το μάρμαρο θα κληθεί να πληρώσει ο λαός…

Δεύτερον, νομοθετεί νέες ρυθμίσεις στους διακανονισμούς με τη ΔΕΗ, που κατά τη γνώμη μας δεν είναι ούτε ασπιρίνες για τον πονοκέφαλο, απεναντίας είναι ρυθμίσεις διαχείρισης και διαιώνισης των βασάνων της λαϊκής οικογένειας και γι αυτό το λόγο είναι κοροϊδία. Ας πάει ο Υπουργός, οι τοπικοί βουλευτές του να πούνε στον Ξηρόκαμπο της απόλυτης φτώχειας και πείνας, στα χιλιάδες νοικοκυριά με έναν έως τέσσερις ανέργους, πως οι δόσεις θα φτάνουν τις 36, πως το επιτόκιο παραμένει στο 5,7%, η προκαταβολή μειώνεται από το 20 στο 10% και πως προϋπόθεση για την ένταξη σε αυτές τις ρυθμίσεις είναι να πληρώνονται κανονικά οι τρέχοντες λογαριασμοί! Δηλαδή με μια απλή υπόθεση και λίγα μαθηματικά, αν μια οικογένεια χρωστά 1000 € και βάλει 24 δόσεις, επιβαρύνεται με 100 € τόκο και 100 € προκαταβολή! Νομίζουν πως είναι λύση αυτά τα μέτρα, όταν ο λαός δεν έχει να πληρώσει;

Τρίτον, την ίδια ώρα προσπάθησε να περάσει την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τις βιομηχανίες φωσφορικών λιπασμάτων και τα διυλιστήρια που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, με σχετική αναφορά στο άρθρο 3 του φορολογικού νομοσχεδίου. Το συγκεκριμένο άρθρο πάγωσε, μετά από αντιδράσεις στελεχών βιομηχανικών κλάδων, που απαίτησαν την εφαρμογή του μέτρου σε όλη τη βιομηχανία και όχι μόνο στους συγκεκριμένους κλάδους. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες επικαλούνται τη δέσμευση Τσίπρα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ το Μάϊο του 14, για την απαλλαγή από το κόστος του ΕΦΚ και το υψηλό ενεργειακό κόστος, για το σύνολο της βιομηχανικής παραγωγής. Σε αυτό το κλίμα κινείται και η δήλωση Λαφαζάνη πριν μερικές μέρες πως «στηρίζουμε προσπάθειες για γενναία μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία ΛΑΡΚΟ και τις μονάδες αφαλάτωσης».

Δε μένει αμφιβολία πως ο στόχος της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα και αριστερές μεγαλοστομίες, είναι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, την τόνωση της καπιταλιστικής «αγοράς». Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει και συνεχίζει να το κάνει, πως δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μαζί και τα λαϊκά συμφέροντα και τα παραπάνω, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβε προεκλογικά, αντίθετα φρόντισε να τα εγγυηθεί και από το βήμα του ΣΕΒ και από όποιο άλλο βήμα του δόθηκε, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη εκείνου του κομματιού της αστικής τάξης, που χρειάζεται κάθε κόμμα που επιδιώκει να κυβερνήσει σε αυτό το σύστημα.

Ο λαός σήμερα, με βάση τις εξελίξεις και ότι επιβεβαιώνονται αρνητικές γι αυτόν, έχει ένα μόνο δρόμο μπροστά του: αυτόν της οργανωμένης, μαζικής διεκδίκησης, που πρέπει να στοχεύει όχι στη διαχείριση της μιζέριας του, αλλά στην επιστροφή στα επίπεδα πριν την κρίση, στην επιστροφή των κεκτημένων του, στη ρήξη και τη σύγκρουση με την ΕΕ και τα μονοπώλια. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε για μοιρολατρία και απογοήτευση, ούτε φυσικά χώρος για άλλες αυταπάτες, ανοχή και «κριτική» στήριξη στην κυβέρνηση. Διεκδίκηση με πλαίσιο αιτημάτων που δεν κάνει «σκόντο», για όλες τις επείγουσες ανάγκες, για την άμεση ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας. Σε αυτό το δρόμο, «όλοι για έναν και ένας για όλους», είμαστε έτοιμοι να σταθούμε αλληλέγγυοι με κάθε τρόπο και σε κάθε περίπτωση για να πατάει στα πόδια του ο λαός, να οργανώνεται και να διεκδικεί το δίκιο του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου