ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αγροτική οικονομία και κρίση

αγροτική-οικονομία-και-κρίση-460884

Γράφει ο Δημ. Μπανταβάνος, Αγροτοσυνεταιριστής

Η οικονομική κρίση άρχισε πλέον να γίνεται μόνιμος βραχνάς για την αγροτική οικονομία και δυστυχώς να παίρνει μόνιμο χαρακτήρα με καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.

Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης και η πολύμηνη διαπραγμάτευση, η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία πλησιάζουν την οικονομική καταστροφή.

Η οικονομική στενότητα και οι ενέργειες του τύπου μπλοκάρουμε τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, έφεραν στασιμότητα και δυσκόλεψαν τις πληρωμές κοινοτικών ενισχύσεων που τόσο απαραίτητες ήταν για τους αγρότες τη συγκεκριμένη εποχή (Βλέπε βιολογικά – νιτρικά – εξισωτική – ολοκληρωμένη τεύτλων, πετρέλαιο και ΦΠΑ).

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται και δεύτερο χτύπημα με φοροεισπρακτικά μέτρα όπως αύξηση ΦΠΑ, φορολογία των επιδοτήσεων, προκαταβολή φόρου κ.α.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και το κόστος παραγωγής δεν αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους και ενώ βρισκόμαστε στα μέσα της αλωνιστικής περιόδου, ξυνημένες πρακτικές (καρτέλ) και παπαγαλάκια άρχισαν να διαδίδουν τιμές χαμηλότερες της αγοράς και μέχρι 0,23 ευρώ. Στην άλλη όχθη και για τη στήριξη της παραγωγικής ισχυρής βάσης για τις τιμές, θέτει η ΕΑΣ Βόλου με 0,25 ευρώ και πάνω για το συμφέρον των παραγωγών που θα ήταν μεγαλύτερο, αν την πρακτική της ΕΑΣ Βόλου και του προέδρου της Νικήτα Πρίντζου, ακολουθούσαν και οι άλλες Θεσσαλικές ΕΑΣ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου