ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αρης Βελουχιώτης, Αρχικαπετάνιος του ΕΛ.Α.Σ. 1942 – 1945

αρης-βελουχιώτης-αρχικαπετάνιος-του-474014

Από τον ΠΟΑΕΑ του νέου Καλλικρατικού Δήμου Βόλου λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Αυτές τις μέρες, 16 Ιουνίου, κάθε χρόνο όλη η Ελλάδα με τους Αντιστασιακούς της Εθνικής μας Αντίστασης τιμούμε με εκδηλώσεις μνήμης και τιμής τον ήρωα, πρωτεργάτη και Αρχικαπετάνιο του ηρωικού Ε.Λ.Α.Σ, Αρη Βελουχιώτη, κατά των Γερμανοϊταλών κατακτητών της πατρίδας μας από το 1942 μέχρι τις προδοτικές συμφωνίες – του Λιβάνου, Γκατζέρτας και τέλος της Βάρκιζας που έλυναν τα χέρια των Αγγλων και του παλατιού το 1945 από τους Αγγλους του Σκόμπι και από την αποδεδειγμένα ανίκανη ηγεσία τότε του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ (κυβέρνηση του βουνού), παρά τις αντιδράσεις της ηγεσίας του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη και Σαράφη και όλος ο λαός της ελεύθερης Ελλάδας στις αρχές Ιανουάριου του 1945.

Ο Αρης ήταν πολύ πειθαρχημένο μέλος του Κ.Κ.Ε και οι ισχυρές πιέσεις που άσκησαν στον Αρη τον οδήγησαν να υπογράψει για τον αφοπλισμό του Ε.Λ.Α.Σ . Ο Αρης με την υπογραφή του αυτή ουσιαστικά υπέγραψε και τη θανατική του καταδίκη, γιατί όλα. όσα ακολούθησαν εκεί οδηγούσαν. Ο Αρης αντέδρασε και δεν παρέδωσε τον οπλισμό του και με ομάδα φίλων συναγωνιστών του τράβηξαν για τα βουνά της Ευρυτανίας και της Ηπείρου, με το σκεπτικό το πέρασμα στην Αλβανία για λίγο καιρό. Ομως η τότε ηγεσία είχε αποφασίσει την εξόντωσή του και η πρώτη ενέργεια ήταν η εντολή σε όλες τις οργανώσεις της περιοχής «ούτε νερό ούτε ψωμί στον Αρη».

Μετά από όλα αυτά, ο Αρης με τους συντρόφους του περιπλανώμενοι στα ηπειρώτικα βουνά παγιδεύτηκαν στη Μεσούντα και στη θέση Φάκο από τους διώκτες του εθνικόφρονες και ψευτοκουμουνιστές της περιοχής και εκεί στις 15 Ιουνίου. Το 1945 αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του και την ευκαιρία στους διώκτες του της ταπείνωσης και ακολουθούμενος από τον πιστό του σύντροφο Τζαβέλα. Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά.

Αυτό που δεν καταλάβαμε όλοι εμείς, μετά από τόσα χρόνια, είναι η απόφαση του Κ.Κ.Ε να δώσει άφεση αμαρτιών σε έναν άνθρωπο που η ηγεσία του Κ.Κ.Ε (η ηγεσία .της κυβέρνησης του βουνού) τον οδήγησε εκεί που τον οδήγησε.
Και τέλος για την εξαφάνιση της προτομής του Αρη από τη Μεσούντα, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει εάν έγινε εσκεμμένα η πράξη αυτή ή για άλλους λόγους. Οσο Ζούμε, Δεν Ξεχνούμε».

ΟΣΟ ΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ

ΠΟΑΕΑ του Νέου Καλλικρατικού Δήμου Βόλου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου