ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ενας πλανήτης… ένα μέλλον

ενας-πλανήτης-ένα-μέλλον-489270

Γράφει ο Βασίλης Χαλαστάρας, Γεν. Γραμματέας στην Ενωση, Προσωπικού Βιομηχανίας Τσιμέντων Βόλου

Στις 15 Δεκεμβρίου 1972 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.

Το κόστος θα το πληρώσουμε όλοι μας αν δεν αλλάξει η σημερινή κατάσταση, μας περιμένει ένα ζοφερό μέλλον με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Η αναστροφή της καταστροφής του περιβάλλοντος είναι μεγάλη ηθική, πολιτική πρόκληση της εποχής μας. Απαιτεί εμπέδωση περιβαλλοντικής και πολιτιστικής, τόσο ατομικής όσο και συλλογικής, καθώς και την ενεργοποίηση της κοινωνίας, στο σύνολό της. Είναι πραγματικά ανάγκη να κατανοήσουν οι κυβερνήσεις πως πρέπει να επενδύσουν σε μια πολιτική φιλική προς το περιβάλλον

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί προσωπική πρόσκληση αλλά και πρόκληση για κάθε έναν από εμάς για να συμβάλουμε στην προστασία του πλανήτη μας. Ισως λόγω της ημέρας, πρέπει όλοι μας να παροτρύνουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω να δραστηριοποιηθούμε και να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο φυσικό μας πλούτο.

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη που οδηγεί στη μεταβολή του κλίματος, τη λειψυδρία, τη ρύπανση των υδάτων, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την τρύπα του όζοντος, την καταστροφή των δασών και πολλά άλλα ακόμη που αποτελούν εφιαλτική πραγματικότητα. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί πλέον ένα στόχο λίγων, αλλά υπαρξιακό θέμα για τον πλανήτη, όταν μάλιστα, κανένας πλέον δεν αμφισβητεί ότι τα μεγάλα περιβαλλοντικά και κλιματολογικά προβλήματα είναι αποτέλεσμα του ανθρωπίνου παράγοντα.

Σήμερα όλα τα ΜΜΕ και οι φορείς μας βομβαρδίζουν με μηνύματα και αναφορές για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Εμείς πόσο έχουμε συνειδητοποιήσει το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουμε και τις επιπτώσεις από την καταστροφή του;

Η ημέρα αυτή μας παροτρύνει να αναλογιστούμε την καθημερινή μας επίδραση στη γη και να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον μας και στο φυσικό κόσμο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι και συνήθειες που μπορούν να μπουν στην καθημερινότητά μας. Ανακύκλωση μπαταριών, χαρτιών, η άσκοπη χρήση νερού μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ σημαντική προσπάθεια όλων μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου