ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ισπανικά ή αλλιώς Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα ~ «Mi Salamanca» μία παραμυθένια πόλη

ισπανικά-ή-αλλιώς-πανεπιστήμιο-της-σα-523419

Γράφει η MSc Αριάδνη Φωτεινή Στέλλου, Καθ. Ισπανικής κ Ιταλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Salamanca

Σήμερα θα ταξιδέψουμε μέχρι τη «δεύτερη» πατρίδα μου… Διακόσια περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαδρίτης, η πανέμορφη Salamanca περιμένει να εντυπωσιάσει τον ανυποψίαστο επισκέπτη με την ομορφιά και την πλούσια ιστορία της.

Η Σαλαμάνκα (Salamanca) είναι μια επαρχία της δυτικής Ισπανίας, στο δυτικό τμήμα της αυτόνομης κοινότητας της Καστίλης και Λεόν. Συνορεύει με τις επαρχίες της Θαμόρα, του Μπαγιαδολίδ, της Αβιλα, και του Κάθερες και με την Πορτογαλία.

Πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στην αυτόνομη ισπανική περιοχή Καστίλη-Λεόν, η Σαλαμάνκα των 160.000 κατοίκων είναι η 39η σε μέγεθος πόλη της Ισπανίας. Οι πανεπιστημιακοί τη γνωρίζουν πολύ καλά, καθώς το πανεπιστήμιό της είναι φημισμένο σε όλο τον κόσμο και το 4ο αρχαιότερο στην Ευρώπη. Σημειώστε ότι από το 1998 η Σαλαμάνκα είναι περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

2.000 χρόνια ιστορίας

Η πόλη ιδρύθηκε στους αρχαίους χρόνους και ονομάστηκε Salamantica. Υπό ρωμαϊκή κατοχή (133 π.Χ.-712 μ.Χ.), έγινε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Τον 8ο αιώνα την κατέλαβαν οι Moors και γύρω στο 1085 ο Αλφόνσο ο 4ος την πήρε πίσω. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια των μαχών, μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε και ήταν σχεδόν ακατοίκητη για πολύ καιρό.

Το πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα ιδρύθηκε το 1218 και είναι το παλαιότερο στην Ισπανία. Εγινε δε το σημαντικότερο ακαδημαϊκό κέντρο στην Ευρώπη. Πριν αρχίσει το θαλάσσιο ταξίδι του στην Αμερική, ο Κολόμβος έπρεπε να πάει εκεί και να εξηγήσει σε μια επιτροπή από καθηγητές και καρδινάλιους πώς σκόπευε να πλεύσει προς την Ανατολή μέσω της Δύσης. Το 1540, ένας ιερέας από τον Αγιο Δομίνικο, ο Francisco de Vitoria, διατύπωσε τις αρχές του διεθνούς δικαίου στη Σαλαμάνκα. Το 16ο αιώνα, το πανεπιστήμιο είχε πάνω από 8.000 σπουδαστές. Τότε χτίστηκε ένας δεύτερος καθεδρικός ναός.

Σήμερα, η πόλη στεγάζει περισσότερους από 50.000 φοιτητές, οι οποίοι φροντίζουν να τη διατηρούν νέα και γεμάτη ενέργεια. Λένε ότι στην Σαλαμάνκα ομιλούνται τα «καλύτερα» Ισπανικά. Το Πανεπιστήμιό της είναι το μόνο αρμόδιο για τη διεξαγωγή των διπλωμάτων DELE (Δίπλωμα Ισπανικής ως Ξένης Γλώσσας) – για το διαγώνισμα και την διόρθωσή του…

Δεν είναι όμως μόνο τα κτίρια των εκκλησιών που είναι τόσο εντυπωσιακά. Το παλάτι La Casa de las Conchas (σπίτι των κοχυλιών) είναι άλλη μια ατραξιόν της πόλης. Είναι διακοσμημένο με περισσότερα από 300 πέτρινα κοχύλια και χτίστηκε στο τέλος του 15ου αιώνα από τον Rodrigo Arias de Maldonado, έναν ιππότη της στρατιωτικής δύναμης του Σαντιάγο, η οποία είχε ένα κοχύλι για έμβλημά της.

Η Plaza Mayor, ένας πρώην χώρος ταυρομαχίας, είναι όχι μόνο η μεγαλύτερη, αλλά και η ομορφότερη πλατεία στην Ισπανία και καταλαμβάνει χώρο 4.400 τετραγωνικών μέτρων. Η Casa Lis, ένα κτίριο της Art Nouveau, απέναντι από το Μουσείο Αυτοκινήτων, στεγάζει ένα μουσείο με περισσότερα από 2.000 διαφορετικά διακοσμητικά αντικείμενα (τέχνη Nouveau και τέχνη Deco).

Η Σαλαμάνκα ιδρύθηκε κατά την πρώιμη ρωμαϊκή εποχή. Τον 3ο αιώνα π.Χ. ο Αννίβας πολιόρκησε την πόλη. Μετά την ήττα των Καρχηδόνιων από τους Ρωμαίους η Σαλαμάνκα άρχισε να αποκτά όλο και μεγαλύτερη εμπορική σημασία…

Η Σαλαμάνκα παραδόθηκε στους Μουσουλμάνους το 712. Οι αιώνες που ακολούθησαν ήταν γεμάτοι συγκρούσεις μεταξύ των Μουσουλμάνων και του Βασιλείου της Λεόν, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Σαλαμάνκα στα σύνορα μεταξύ του χριστιανικού βορρά και του Μουσουλμανικού νότου. Η πόλη όμως ανακαταλήφθηκε από τις ισπανικές δυνάμεις τον 12ο αιώνα.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της πόλης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκας, από τον Αλφόνσο Θ’ το 1218, το οποίο σύντομα έγινε ένα από τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά κέντρα της Ευρώπης.

Κατά τους Ναπολεόντιους Πολέμους, οι δυνάμεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Μεγάλης Βρετανίας πέτυχαν μια αποφασιστική νίκη εναντίον των γαλλικών στρατευμάτων στη μάχη της Σαλαμάνκας που έλαβε χώρα σε μία τοποθεσία νότια της πόλης στις 22 Ιουλίου 1812…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου