ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

9η Μάη 1945: Επέτειος μνήμης και τιμής, αφετηρία αγώνα

9η-μάη-1945-επέτειος-μνήμης-και-τιμής-αφετη-526152

Γράφει ο Κώστας Δελημήτρος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Κόκκινος Στρατός κάρφωσε την κόκκινη Σημαία στην καρδιά του κτήνους στο Βερολίνο, με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας στις 00.43 το πρωί της 9ης Μάη 1945 στην αίθουσα της Στρατιωτικής Σχολής Μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου

Η μέρα αυτή, αποτελεί και το επιστέγασμα της νίκης των λαών απέναντι στο τέρας του ναζισμού-φασισμού και τερματίζει και τυπικά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη. Εναν πόλεμο που παρέσυρε στη δίνη του δεκάδες χώρες και άφησε πίσω πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς, τη φρίκη των κρεματορίων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, το ολοκαύτωμα των Εβραίων, τις μαζικές εκτελέσεις και τις σφαγές ολόκληρων πόλεων και χωριών από τους ναζί στο όνομα της «συλλογικής ευθύνης», που υπέστη και ο ελληνικός λαός από τα Καλάβρυτα και το Δίστομο ως την Κάνδανο των Χανίων και την Κοκκινιά , από το Κομμένο της Αρτας και τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης ως τη Δράκεια του Πηλίου, τον Πλάτανο του Αλμυρού και το Δοξάτο της Δράμας.

Η χώρα μας ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη σε ανθρώπινες απώλειες, αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Ο ελληνικός λαός, αποτίνει το μεγαλύτερο φόρο τιμής στους αγωνιστές του αντιφασιστικού αγώνα, στα αντιστασιακά και εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα. Τιμάει τις θυσίες της Σοβιετικής Ενωσης, η οποία σήκωσε το κύριο βάρος του πολέμου, με πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές. Η χώρα μας ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη σε ανθρώπινες απώλειες, αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Στην πατρίδα μας, το ΕΑΜικό κίνημα ήταν ένα από τα μαζικότερα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στις κατεχόμενες χώρες, μαζί με αυτό της Γιουγκοσλαβίας. Η παράνομη δράση σε συνθήκες κατοχής, το αντάρτικο σε μια σειρά χώρες, καθήλωσαν 100άδες ναζιστικές – φασιστικές μεραρχίες και προξένησαν εκτεταμένες φθορές στον εχθρό. Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα και οργάνωσε την ένοπλη λαϊκή αντίσταση. Ο ΕΛΑΣ καθήλωσε 12 εχθρικές μεραρχίες. Με απεργία που οργάνωσε μέσα στην κατοχή δεν πήγε ούτε ένας Έλληνας εργάτης για να δουλέψει στα γερμανικά εργοστάσια. Μεγάλες ήταν οι απώλειες του λαού μας και των πρωτοπόρων αγωνιστών στη μάχη ενάντια στο ναζισμό.

Εκατοντάδες μαρτυρικοί τόποι στην ελληνική επικράτεια, παραμένουν μνημεία αξεθώριαστα της χιτλεροφασιστικής θηριωδίας αλλά και του ακατάβλητου πάθους του λαού μας για Λευτεριά και Ανεξαρτησία.

Αντίθετα, η αστική τάξη της χώρας, είτε αναχώρησε για το εξωτερικό είτε συνεργάστηκε με τους καταχτητές είτε στήριξε τη συνεργασία με τους Αγγλους ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Οι δοσίλογοι και οι γερμανοτσολιάδες, πρόγονοι των σημερινών χρυσαυγιτών, συνέδραμαν στα εγκλήματά του τον άξονα, υπηρέτησαν το σύστημα τόσο κατά τη διάρκεια της κατοχής, στον εμφύλιο όσο και στη μετεμφυλιακή συνέχεια.

Ενα από τα πιο σημαντικά διδάγματα από την τραγωδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ότι δεν επιτρέπεται καμία ανοχή στα φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού και αντισημιτισμού και στις δυνάμεις που τα εκφράζουν. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σε περιόδους βαθειάς κρίσης – σαν τη σημερινή – που οι κοινωνίες εξουθενώνονται, πλήττεται η κοινωνική συνοχή και το σύστημα βολεύεται με την αναζήτηση «αποδιοπομπαίων τράγων» σε αδύνατες κοινωνικές ομάδες όπως οι μετανάστες.

Ηδη σήμερα, ο φασισμός, ενθαρρυμένος από τα φαινόμενα εξαθλίωσης και φτωχοποίησης που γεννά η κρίση του καπιταλισμού, δείχνει να ξανασηκώνει κεφάλι στην Ουκρανία, στη χώρα μας, μα και σε άλλες γωνιές της Ευρώπης και απαιτείται η μέγιστη δυνατή εγρήγορση και συγκέντρωση δυνάμεων για την αντιμετώπισή του.

Δεύτερο μεγάλο δίδαγμα από τον αντιφασιστικό αγώνα και τη Νίκη των Λαών, είναι ότι η Αριστερά μεγαλουργεί όταν ενώνεται η ίδια, αναδείχνει τα πατριωτικά της χαρακτηριστικά και ενώνει ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις στη βάση συγκεκριμένων στόχων δράσης. Ας θυμηθούμε το τραγούδι της Αντίστασης που έλεγε ότι «το ΕΑΜ μας έσωσε από την πείνα, θα μας σώσει και από τη σκλαβιά», που δείχνει ότι τα αιτήματα και οι στόχοι κλιμακώνονται στην πορεία των αγώνων.

Μια τρίτη διαπίστωση για την Ευρώπη και το μέλλον της ,είναι ότι πρέπει να οικοδομηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο, όχι «το δίκαιο των ισχυρών», με πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος κάθε λαού να επιλέγει το δρόμο της ανάπτυξής του, με σταθερό μέτωπο στον μιλιταρισμό και στον εθνικισμό, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύη και ισότιμη συνεργασία. Αυτός είναι ο δρόμος προς μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη. Ο νεοφιλελευθερισμός και ο ευρωατλαντισμός δεν ενώνουν αλλά διαιρούν την Ευρώπη.

Στη χώρα μας, με την ιστορική νίκη των δυνάμεων της Αριστεράς και της εργασίας στις 25 Γενάρη, έχει ήδη ανοίξει ο δρόμος για την πάλη από καλύτερες θέσεις ενάντια στο φασισμό-ναζισμό και, κυρίως, στα αίτια που τον γεννούν. Ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Για πατρίδα με το Λαό της αξιοπρεπή, μακριά από ξένες δουλείες και εξαρτήσεις. Μακριά από μνημόνια και πολιτικές που τον κρατούν καθηλωμένο στην οπισθοδρόμηση και τον καθιστούν ευεπίφορο σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού.

Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος να τιμηθεί έμπρακτα η επέτειος της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Η Κυβέρνηση της Αριστεράς, βασισμένη και στην πρωτοφανή στήριξη του Λαού μας, αυτόν ακριβώς τον τρόπο θα χρησιμοποιήσει μέχρι το τέλος, πιστή στο πρόγραμμα της και στις πολιτικές της.

Ζήτω η 9η Μάη!

Ζήτω η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου