ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εθνικό Κτηματολόγιο

εθνικό-κτηματολόγιο-528168

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κλοκοτάρας, Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός

Αιχμή του δόρατος για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Ελληνικού Κράτους είναι η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου στην Ελληνική Επικράτεια. Παρόλο που βαφτίστηκε ως το «μεγαλύτερο των μεγάλων έργων» και ψηφίστηκε ομόφωνα στη Βουλή ο σχετι­κός, για την Κτηματογράφηση και το Εθνικό Κτηματολόγιο, Νόμος 2308/95 η πρόοδος στη σύνταξη Εθνικού Κτηματολογίου και ολοκλήρωσή του καθυστερεί. Μήπως η υλοποίηση του κτηματολογίου αυτόματα συνεπάγεται: τάξη, διαφάνεια, εργαλείο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα και ύπαρξη δεδομένων για τον έλεγχο από τους εξουσιαζόμενους; Μήπως τελικά η θολούρα (δημιουργική ασάφεια) μας διευκολύνει ό­λους; Το φως γοητεύει – το σκότος βολεύει.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάθε κατα­γραφή και μέτρηση φοβίζει και παραβιάζει, τρόπον τινά, κάποιο άσυλο (προστασία προσωπικών δεδομένων). Ο φόβος για το Κτηματολόγιο θα μπο­ρούσε να θεωρηθεί φυσιολογικός ακόμα και γι’ αυτούς που μόνο συμφέρον έχουν με την ολοκλήρωση του. Ετσι δημιουργείται το ερώ­τημα: Ποιόν φοβίζει τελικά η δημιουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου;

Η απάντηση είναι όλους, όπως:

  • Φοβίζει πρώτα απ’ όλα τους διοικούντες και διοικούμενους (και τη μεταξύ τους αλληλε­ξάρτηση) γιατί η ανυπαρξία Κτηματολογίου διευκολύνει την παρουσίαση στοιχείων «κατά το δοκούν» για κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτή­σεις – χρηματοδοτήσεις.
  • Φοβίζει τους ίδιους τους παραγωγούς του Κτηματολογίου, τους Αγρονόμους και Τοπογράφους Μη­χανικούς γιατί δεν θα τοπογραφούν ξανά και ξανά τις ίδιες περιοχές.
  • Φοβίζει τους δικηγόρους, που τα ε­μπράγματα δικαιώματα μπαίνουν σε τάξη και μειώνονται οι δικαστικοί αγώνες.
  • Φοβίζει υποθηκοφύλακες και συμβολαιογράφους , γιατί θα πρέπει να εξοικειωθούν με τη νέα ψηφιακή τε­χνολογία. Στα υποθηκοφυλακεία το σύστημα δημοσιότητας είναι προσωποκεντρικό. Στο Εθνικό Κτηματολόγιο ο άξονας γύρω από τον οποίο οργανώνεται είναι όχι οι μεταβαλλόμενοι ιδιοκτήτες των ακινήτων (για τους οποίους πάντως θα υφίσταται αλφαβητικό ευρετήριο και στο Ε.Κ.), αλλά τα ίδια τα γεωτεμάχια και μάλιστα όχι ανεξάρτητα μεταξύ τους αλλά συσχετισμένο. Αποτυπωμένα ως όμορα ακίνητα το καθένα με τον δικό του κωδικό αριθμό σε Κτηματο­λογικά Διάγραμμα μιας μεγάλης περιοχής. Αντικείμενο των κτηματολογικών εγγρα­φών και Μοναδιαία Ιδιοκτησία Χρήση Εκμε­τάλλευση Γης για την οργάνωση του Κτη­ματολογίου ως γεωκεντρικού συστήματος είναι το ακίνητα κατά την έννοια του άρ­θρου 948 του Αστικού Κώδικα. Κάθε ακίνη­το απεικονίζεται στα Κτηματολογικά Διαγράμματα και εμφανίζεται με τον αποκλει­στικό γι’ αυτό Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτη­ματολογίου ως τμήμα εδάφους μαζί με τα συστατικά του μέρη ανεξαρτήτως του χα­ρακτήρα αυτού ως δασικού. αγροτικού ή αστικού, ανοικοδόμητου ή οικοδομημένου, με ή χωρίς εφαρμογή του συστήματος ορι­ζόντιων ή κάθετων αυτοτελών ιδιοκτησιών, δημοσίου ή ιδιωτικού, ανεξαρτήτως της εξυπηρέτησης με αυτό της ιδιωτικής ή της κοινής χρήσης ή της κοινής ωφέλειας και ανεξαρτήτως της γεωφυσικής του υφής.
  • Φοβίζει τους εφοριακούς γιατί θα γίνει έ­να ενιαίο σύστημα προσδιορισμού αντικειμε­νικής αξίας ακινήτων σε πανελλαδική κλίμακα και δεν θα άφηνε περιθώρια για διαπραγματεύσεις.
  • Φοβίζει τους Μηχανικούς των άλλων κλάδων (μελετητές και κατασκευαστές) γιατί, έχοντας στη διάθεση τους το ανάγλυφο του ε­δάφους, δεν θα βρίσκουν δικαιολογίες για ά­γνωστες εδαφικές συνθήκες και υπερβάσεις στις δαπάνες των μελετών και έργων.
  • Φοβίζει τους αρχαιολόγους γιατί θέ­λουν όλο τον ελλαδικό χώρο υπό οιονεί αμφισβήτηση και ομηρία ως αρχαιολογικό χώ­ρο.
  • Φοβίζει, κυρίως τους καταπατητές, που δεν θα μπορούν να καίνε και να ιδιοποιούνται δασικές εκτάσεις.
  • Φοβίζει τους δασάρχες και τους δασι­κούς υπαλλήλους που δεν θα έχουν πλέον αμφισβητούμενη τη δασική γη.
  • Φοβίζει τους υπαλλήλους της Πολεοδο­μίας και όλους τους επιθυμούντες να οικο­δομήσουν παράνομα, γιατί όπου υπάρχει Κτηματολόγιο δεν μπορούν να παζαρεύονται οι αρτιότητες των οικοπέδων και να συστολοδιαστέλλονται τα εμβαδά τους, με συνέ­πεια την ανεξέλεγκτη δόμηση.
  • Φοβίζει τους έχοντες και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, αφού μέχρι τώρα δηλώνουν ότι έχουν ευχαρίστηση.
  • Φοβίζει τους αγοραστές, πωλητές και κτηματομεσίτες που θέλουν να εμφανίζουν τα μη άρτια οικόπεδα ως άρτια.
  • Φοβίζει όλους αυτούς, που έχουν σχέ­ση και συμφέροντα με την οριστική χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας.
  • Φοβίζει τους ξένους και ντόπιους επεν­δυτές, που θέλουν να οικοδομούν τις επιχει­ρήσεις σε φτηνές αμφισβητούμενες δασικές και δημόσιες εκτάσεις.
  • Φοβίζει ακόμα και τους εκατομμύρια νομοταγείς μικροϊδιοκτήτες, που μόνο συμ­φέρον έχουν από τη δημιουργία του Κτημα­τολογίου, αλλά συμπαρασύρονται από το γε­νικό αρνητικό κλίμα.

Και για να επανέλθουμε στην αναγκαιότητα του Κτηματολογίου, πρέπει να πούμε πως είναι σε όλους γνωστή η αρχή, ότι πρώτα αποτυπώ­νεις και καταγράφεις αυτά που έχεις και μετά σχεδιάζεις και προγραμματίζεις. Η αναγκαιό­τητα αυτή έχει κατανοηθεί και υλοποιηθεί από όλα τα κράτη της Ευρώπης μέσα και έξω από τη Ε.Ε. μηδέ εξαιρουμένης της γείτονος Τουρ­κίας, τα οποία έχουν καταρτίσει και διαχειρίζονται από πολλά χρόνια, τα περισσότερα από αιώνες, τα εθνικά τους κτηματολόγια (λιγότερο ή περισσότερο σύγχρονα).

Ο υπογράφων το τρίστηλο αυτό παρέχοντας υπηρεσίες από το 1996 στα προγράμματα Εθνικού Κτηματολογίου Ι. Π. Μεσολογγίου (ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΟΞΙΑΔΗ Α. Ε.), Χαλκιδική – Λεκα­νοπέδιο Ιωαννίνων (ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ Α.Ε. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ Α. Ε.) ΟΤΑ Γλίνου, Πατουλιάς, Σερβωτών Ν Τρικάλων (GΕOMATICS ΕΠΕ) με αρθρογραφία (ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΕΞΠΡΕΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΕ) εκτίμησε σε εικοσαετία (2017) την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Η σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα δε αποτελεί αιτία αναστολής του Κτηματολογίου.

Αντίθετα επιβάλλεται η επιτάχυνση (έστω το 2021) ολοκλήρωσης Κτηματολογίου στην Ελληνική επικράτεια δεδομένου ότι

  • Στις περιοχές που ολοκληρώνεται το Ε­θνικό Κτηματολόγιο δεν διασφαλίζεται μόνο η δημόσια και ιδιωτική περιουσία αλλά ταυ­τόχρονα αυτό αποτελεί αειφόρο πηγή εσόδων για το Κράτος και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο, αφού μέσω των ψηφιακών υποβάθρων του (ψηφιακοί ορθοφωτοχάρτες κτλ) και τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S.) δίνει την δυνατότητα: ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αναπτυξιακής απογείωσης, της σωστής ιε­ράρχησης των δαπανών και των έργων και της μέγιστης αξιοποίησης πόρων της Ε.Ε., που δυστυχώς μέχρι σήμερα για πολλά προγράμματα η σχετική απορρόφηση δεν υπερβαίνει το 40%
  • είναι έργο αυτοχρηματοδοτούμενο (θεσμοθετημένο παράβολο προείσπραξης με τη δήλωση του δικαιούχου).

Αλλωστε η επιτάχυνση ολοκλήρωσης του κτηματολογίου επιτυγχάνεται από τη η ραγδαία εξέλιξη της Τεχνολογίας και συναφείς Νομοθετικές Μεταρρυθμίσεις (Ν.4014, Ν.4178 Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις). Αυτό που χρειάζεται είναι αφύπνιση της κοινής γνώμης και της πολιτείας πριν το επιβάλλει η Τρόικα – Θεσμοί…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου