ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού»

ημέρα-μνήμης-και-τιμής-της-αεροπορία-536371

Γράφει ο Κωνσταντίνος Β. Μανιάτης, Αντιστράτηγος ε.α., Αντιπρόεδρος Λέσχης, Αεροπορίας Στρατού (ΛΑΣ)

Για 4η χρονιά διοργανώνεται στις 7 Μαΐου στο Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου, κάτω από την αιγίδα της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΔΑΣ/ΓΕΣ), η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού»: Μνήμης, για τους πεσόντες ιπταμένους (χειριστές και μηχανικούς). Τιμής, για τα εν ενεργεία, εν αποστρατεία στελέχη και πολιτικό προσωπικό της.

Ο εορτασμός της «Ημέρας Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού» ξεκίνησε το έτος 2011, από το αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων, μετά από πρόταση της Λέσχης Αεροπορίας Στρατού (ΛΑΣ). Στη συνέχεια και λόγω της καθολικής αποδοχής της από το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ), καθιερώθηκε ο ετήσιος εορτασμός της στο αεροδρόμιο Στεφανοβικείου, έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ηΤΑΞΑΣ). Επιλέχθηκε συμβολικά η 7η Μαΐου, διότι είναι η ημερομηνία υπογραφής του ΠΔ 107/1998, περί συγκρότησης του Όπλου της Αεροπορίας Στρατού .

Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία, για να θυμηθούμε τους συναδέλφους που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος σε πτήση, αλλά και την ένδοξη πορεία της Αεροπορίας Στρατού στο πέρασμα του χρόνου και να τιμήσουμε όλους αυτούς που συνετέλεσαν στη δημιουργία της με τη σημερινή μορφή. Καθόσον βασική προϋπόθεση επιτυχίας κάθε οργανισμού, είναι η γνώση της ιστορίας του και της εξελικτικής του πορείας.

Οταν το 1912 δειλά-δειλά συγκροτείτο ο πρώτος αεροπορικός στόλος στη Λάρισα, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Στρατού, κανείς δε φανταζόταν τη λαμπρή εξελικτική πορεία που θα ακολουθούσε η Αεροπορία Στρατού. Μια πορεία που την οδήγησε, ιδιαίτερα με τη σταδιακή αναβάθμιση των δυνατοτήτων της και την προμήθεια νέων μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων, να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, συνεισφέροντας πολυποίκιλα και καταλυτικά στην εξέλιξη των επιχειρήσεων. Πέραν όμως από τον επιχειρησιακό τομέα, η Αεροπορία Στρατού όλα αυτά τα χρόνια, είχε σημαντική προσφορά και προς το κοινωνικό σύνολο, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες, όπως δασοπυροσβέσεις, αεροδιακομιδές, διάσωση ή ανεφοδιασμό αποκλεισμένων από θεομηνίες και αεροφωτογραφίσεις για προστασία της περιουσίας (δασικές εκτάσεις, κτηματολόγιο κλπ). Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει το κοινωνικό πρόσωπό του Στρατού μας και ισχυροποιεί τους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ Στρατού και κοινωνίας.

Πρωταγωνιστής στη διαχρονική αυτή προσπάθεια της Αεροπορίας Στρατού, για την εκπλήρωση της αποστολής της και την κοινωνική προσφορά, είναι το ιπτάμενο προσωπικό της (χειριστές – τεχνικοί), το οποίο με τις άοκνες προσπάθειες του, το υψηλό συναίσθημα ευθύνης και τον επαγγελματισμό εκτελεί το καθήκον του κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Αδιαμφισβήτητα όμως η μεγαλύτερη τιμή ανήκει στους εξαίρετους συναδέλφους που έχασαν τη ζωή τους στο πέρασμα του χρόνου, κατά τη διάρκεια αεροπορικών ατυχημάτων, τους οποίους θεωρούμε ιερό χρέος να κρατάμε βαθιά στην μνήμη μας και να τιμούμε.

Είναι γνωστό ότι η πατρίδα μας διέρχεται μία περίοδο δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, η οποία την έχει επηρεάσει πολυποίκιλα τόσο την ίδια, όσο και τον καθένα μας ξεχωριστά. Η καθημερινότητα είναι σκληρή και αδυσώπητη για πολλούς συμπατριώτες μας. Παρά τις δυσκολίες όμως, το προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού παραμένει προσηλωμένο στο καθήκον του και καταβάλλει συλλογικά και συντονισμένα κάθε δυνατή προσπάθεια, για να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την επιχειρησιακή της ετοιμότητα.

Στην αυγή μιας νέας εποχής για τη χώρα μας, αποτελεί πρόκληση για την Αεροπορία Στρατού, να ξεπεράσει αγκυλώσεις και νοοτροπίες του παρελθόντος, καθώς και τις δυσκολίες της σημερινής δημοσιονομικής κατάστασης και να προχωρήσει σε γενναίες τομές, με τόλμη και ρεαλισμό, για το κτίσιμο της νέας Αεροπορίας Στρατού του αύριο. Μίας Αεροπορίας Στρατού ισχυρότερης, αποτελεσματικότερης, ασφαλέστερης και ευέλικτης, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Η σημερινή ημέρα, όλους εμάς που ανήκουμε στη μεγάλη οικογένεια της Αεροπορίας Στρατού και βιώσαμε ξεχωριστές συγκινήσεις, επικίνδυνες καταστάσεις και ανεπανάληπτες εμπειρίες μας γεμίζει αναμνήσεις, γεννά συναισθήματα, μας κάνει υπερήφανους και επαυξάνει τους άρρηκτους δεσμούς φιλίας, που θα μας συντροφεύουν στο υπόλοιπο της ζωής μας.

Η ΛΑΣ που εκπροσωπεί ένα μεγάλο αριθμό, σε ενέργεια και αποστρατεία στελεχών και πολιτικού προσωπικού της Αεροπορίας Στρατού, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να είμαστε μια ισχυρή οικογένεια, από την οποία θα αντλούμε δύναμη αισιοδοξία και περηφάνια, κινούμενη πάντα με πνεύμα συναδελφικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

Καλές και ασφαλείς πτήσεις, αγαπητοί συνάδελφοι της Αεροπορίας Στρατού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου