ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μη ψυχραίνετε τη φλόγα σας

μη-ψυχραίνετε-τη-φλόγα-σας-549412

Του Θωμά Στραβέλη, συγγραφέα – πανεπιστημιακού

Τούτο θέλει να πει: Δεν υπήρξε ποτέ αθεράπευτα ρομαντικός. Παρηγορείται, όμως, πιστεύοντας πως υπάρχουν ακόμα στον κόσμο λίγες ψυχές επιδεκτικές γενναίων αισθημάτων. Είναι, συνήθως, εκείνοι οι νέοι που επιθυμούν να γίνουν ποιητές. Αλλά είναι καλό να μάθουν τη φρικτή μοίρα του Ομήρου, που, κατά τις πλέον ασφαλείς πηγές, πέθανε φτωχός και τυφλός. Τέλος πάντων, ας παίρνει ο καθένας το δρόμο του…

Αυτός πιστεύει στην αφιλοκέρδεια, κι ας είναι μόνο η δική του. Πιστεύει και στον ηρωισμό, γιατί είδε και θαύμασε πολλούς ήρωες. Εκτός αυτού, τον ευχαριστεί ν’ ακούει το κελάηδημα των μικρών πουλιών πάνω στα δέντρα του κήπου του και να χτίζει τη μητρόπολή του, στα σύννεφα.

Ολα αυτά πιθανόν να είναι πολύ γελοία, τολμάει, όμως, να μας θυμίσει ότι αυτές οι ονειροπολήσεις είναι ο θησαυρός της ζωής, είναι στιγμές όπου η ψυχική διάθεση παραδίδεται σε κάποιο έξαλλο ανέμισμα.

Από τους αρχαίους φιλοσόφους έχει συλλάβει την ιδέα ενός κράτους στο οποίο πρέπει να υπάρχει ο ίδιος νόμος για όλους, μία πολιτεία με ίσα δικαιώματα και ελευθερία λόγου, και την ιδέα μιας δημοκρατικής κυβέρνησης, που να σέβεται, πάνω απ’ όλα, την ελευθερία των πολιτών.

Ξέρει, βέβαια, ότι κάθε νόμος αφορά πρόσωπα, πράγματα ή διαδικασίες. Η λέξη «πρόσωπο» σημαίνει την προσωπίδα του ηθοποιού, που, μ’ άλλα λόγια, ονομάζουμε «persona». H λέξη αυτή χρησιμοποιείται, επίσης, για το ρόλο (ή τους ρόλους) που παίζει κάποιος στη ζωή του. Και, τέλος, κατέληξε να σημαίνει τον ίδιο τον άνθρωπο, σαν να θέλει να πει ότι δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο, παρά μονάχα τους ρόλους που αυτός παίζει, ή τα προσωπεία που φορεί. Έχουμε, ασφαλώς, και τους μεταμφιεσμένους. Ο Νέρων, ας πούμε, μεταμφιεζόταν και επισκεπτόταν διάφορους οίκους ανοχής, περπατούσε στους δρόμους, τη νύχτα, κι εσύχναζε στα καπηλειά με άλλους συντρόφους των ίδιων τάσεων και γούστων. Ακόμη, λήστευε καταστήματα, προσέβαλλε κι ατίμαζε γυναίκες, ασελγούσε σε παιδιά, απογύμνωνε τους διαβάτες, τραυμάτιζε, φόνευε και απολάμβανε τις ηγεμονικές του διαστροφές. Ποιος τα έκανε όλα αυτά; Ο ρωμαίος αυτοκράτορας, διαβόητος για τη θηριωδία, τη φιληδονία και την ακολασία του. Ο Λεύκιος Δομίτιος Κλαύδιος, ο Νέρων! Ολέθριο πράγμα, λοιπόν, η μεταμφίεση, το μασκάρεμα!

Η ζωή γίνεται μία θεατρική σκηνή, όπου, συχνά, ακούγονται πιο καθαρά οι υποβολείς παρά οι ηθοποιοί, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την πολιτική. Η πολιτική, επομένως, πρέπει, μια μέρα, να νικηθεί από τη φιλοσοφία. Άλλωστε, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Δεν είναι δυνατόν να γεννηθεί καλός άνθρωπος μονάχα από το ένα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου