ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Αγιος Στέφανος ο πρωτομάρτυρας και αρχιδιάκονος

ο-αγιος-στέφανος-ο-πρωτομάρτυρας-και-α-561699

Ενα εμπνευσμένο, ενημερωτικό και ωφέλιμο βιβλίο του Θωμά Νικ. Ζήση, φιλολόγου

Του Νίκου Ηρ. Ντρέγκα

Ευλαβικό αφιέρωμα στον Πρωτομάρτυρα Αγιο Στέφανο – τον θερμό προστάτη του ομώνυμου οικισμού του Βόλου, αποτελεί το νέο βιβλίο (54ο στη σειρά) του γνωστού συγγραφέα και υμνογράφου Θωμά Νικ. Ζήση, φιλολόγου, από τα Κανάλια Καρδίτσας. (Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ, Αθήνα Σεπτέμβριος 2014, σχ. 14 Χ 21, σσ. 240).

Το εξώφυλλο κοσμεί η εικόνα του Αγίου Στεφάνου, ενώ το οπισθόφυλλο φωτογραφία του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Βόλου.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει εορταστικούς ύμνους από τη μνήμη (27 Δεκεμβρίου) και την ανακομιδή του λειψάνου (2 Αυγούστου) του Αγίου Στεφάνου και Παρακλητικό κανόνα συμπληρωμένο με γνωστούς ψαλμούς και άλλα τροπάρια.

Τα Τροπάρια, Συναξάρια, Ψαλμούς κ. ά. ο συγγραφέας τα συνοδεύει με ερμηνευτική απόδοση, σημειώσεις και σχόλια, τα οποία εξυπηρετούν και ωφελούν πολύ τον αναγνώστη.

Το ερμηνευτικό αυτό πόνημα ο συγγραφέας το αφιερώνει στον μακαριστό θεολόγο καθηγητή του στο Γυμνάσιο Φαναρίου Καρδίτσας Χρίστο Ηλία Ζαχαρόπουλο από το Παλιούρι Καρδίτσας – τον γνωστό Λυκειάρχη του Βόλου, ο οποίος εργάστηκε 16 χρόνια για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Βόλου, και στους δύο αγαπητούς του φίλους Κων/νο Χρ. Κάρκο, φιλόλογο, από την Καληκώμη της Αργιθέας Καρδίτσας και Νίκο Ηρ. Ντρέγκα, Δάσκαλο, από τα Κανάλια Καρδίτσας.

Στο Παράρτημα παρουσιάζει τιμητικά στα τρία πρόσωπα της αφιέρωσης του πονήματός του τα βιβλία τους:

  • Προσωπικό Ημερολόγιο της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Αγίου

Στεφάνου Βόλου (Βόλος 1994) του Χρίστου Ηλ. Ζαχαρόπουλου, θεολόγου, καθώς και τρία Νεοσύνθετα επιμνημόσυνα τροπάρια (του Θωμά Νικ. Ζήση) υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Χρίστου Ηλ. Ζαχαρόπουλου.

  • Ο Πρωτομάρτυρας Αγιος Στέφανος (Προστάτης της συνοικίας Αγίου

Στεφάνου Βόλου) και η Αγία Φιλοθέη, η Αθηναία (Βόλος 2008) του Κων/νου Χρ. Κάρκου, με χαρακτηριστικά αποσπάσματα σε έμμετρο λόγο.

  • Συνοικία Αγίου Στεφάνου. Εικόνες από την ίδρυση, οργάνωση και

λειτουργία (Βόλος 2010) του Νίκου Ηρ. Ντρέγκα.

  • Νεοσύνθετα τροπάρια προς τιμήν Αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημητριάδος και Αλμυρού (Βόλος 2013), Ποίημα Θωμά ΝΙΚ. Ζήση φιλολόγου, Μελοποιηθέντα υπό… Κυριαζή (Ζάχου) Νικολέρη, Βόλος 2013, Με την επιμέλεια Νίκου Ηρ. Ντρέγκα.

Τέλος στο ανωτέρω πόνημά του ο συγγραφέας περιλαμβάνει την 8η σειρά (Η) με περισσότερα από πενήντα Νεοσύνθετα τροπάρια – αριστοτεχνικά και εποικοδομητικά, που έχει συνθέσει προς τιμήν διαφόρων Αγίων, καθώς και άλλα.

Ενδεικτικά, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τροπάρια για τον Αγιο Στέφανο και τους ναούς που φέρουν το όνομά του – μελοποιημένα, την Αγία Φιλοθέη την Αθηναία – που από το 2008 τιμάται στον ίδιο χώρο με τον Αγιο Στέφανο Βόλου, την Αγία Δύναμη (Υπεραγία Θεοτόκο) 8 Σεπτ. (Ρωμαλέα), την Υπεραγία Δέσποινα την «Οδηγήτρια» 20 Ιουν. (Ποσούλα), την Αγία Ευανθία 1 και 11 Σεπτεμβρίου, την Αγία Αννα 9 Δεκ. και 25 Ιουλ., τον Αγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, 25 Ιανουαρίου, τον Αγιο Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα, 27 Ιουλ. (Λεμονιά), κ. ά.

Σημειώνω ότι ορισμένα τροπάρια προς τιμήν Αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού και των προστατών Αγίων των Καναλίων Καρδίτσας παρουσίασε ο υποφαινόμενος και ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία σε ειδική εορταστική συναυλία η Βυζαντινή χορωδία του Ωδείου Βόλου «ΡΥΘΜΟΣ» στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου στις 9 Ιουνίου 2013 υπό την διεύθυνση του Αρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πρωτοψάλτη Κυριαζή (Ζάχου) Νικολέρη.

Εξάλλου, πρόσφατα ο Θωμάς Νικ. Ζήσης πρόσφερε στον Ιερό Ναό

Αγίου Στεφάνου Βόλου πενήντα αντίτυπα του εν λόγω βιβλίου προς διάθεση στους προσκυνητές του Ιερού Ναού κατά την κρίση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού – με αντικαταβολή του τιμήματος για ενίσχυση του Ναού ή δωρεάν διανομή ως παντοτινή ευλογία.

Προσωπικά, το παραπάνω πόνημα – αφιέρωμα μου άρεσε πολύ και θα ήθελα να εκφράσω προς τον συγγραφέα, τον αγαπητό μου φίλο και συγχωριανό Θωμά Νικ. Ζήση, τα θερμά μου συγχαρητήρια για το εμπνευσμένο έργο του και τις ευχαριστίες μου για την ανεκτίμητη προσφορά του με την ευχή να είναι πάντοτε ακμαίος και παραγωγικός για το καλό όλων μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου