ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μπράβο στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου για το αφιέρωμα στο Φίλιππα Κουτσίνα

μπράβο-στο-λύκειο-ελληνίδων-βόλου-για-571677

Γράφει η Μαίρη Παπαδημητρίου

Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου Αχίλλειον διοργάνωσε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση-αφιέρωμα για το βιβλίο που εξέδωσαν τα τρία παιδιά του Φίλιππα και Τιτίνας Κουτσίνα, η Αφροδίτη, ο Νίκος και η Κατερίνα. Η πρόσκληση αναφερόταν στην παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο «Εργα και ωραίες ημέρες του Φίλιππου Κουτσίνα», αφιερωμένο στον πρωτοποριακό και αείμνηστο Βολιώτη καθώς και στην καταπληκτική συλλογή πινάκων ζωγραφικής και γενικώς αντικειμένων τέχνης που είχε στην κατοχή.

Ομιλητές η Ελισάβετ Πλέσσα ιστορικός τέχνης, συγγραφέας και επιμελήτρια του λευκώματος, η Μαίρη Μιχαηλίδου, ιστορικός τέχνης, επίτιμη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Αρης Βολιώτης φιλότεχνος και ο Κώστας Ακρίβος φιλόλογος -συγγραφέας που διάβασε αποσπάσματα από το εν λόγω λεύκωμα. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Μαρία Σπανού, λογοτέχνης, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου η οποία και πρότεινε αν επιθυμούσε κάποιος από το ακροατήριο να προσθέσει κάτι. Προσφέρθηκα προσωπικά γιατί η φιλία και η εκτίμηση ανάμεσα στα ζεύγη Κουτσίνα-Παπαδημητρίου ήταν από τους λίγους εκλεκτούς φίλους που μας αξίωσε ο θεός να αποκτήσουμε, εκτός από την επαγγελματική συνεργασία μεταξύ Φίλιππα Κουτσίνα και Δημήτρη Παπαδημητρίου δικηγόρου του, βιώσαμε ανεπανάληπτες στιγμές και ημέρες πότε στο κατάμεστο διαμέρισμα της Πατριάρχου Ιωακείμ 34 από πίνακες ξένων και ελλήνων ζωγράφων, Γιάννη Τσαρούχη, Αγελο Δεληβορριά, Νίκο Εγγονόπουλο, Θάνο Βελλούδιο, Αλέκο Φασιανό, και αμέτρητους άλλους ζωγράφους που σε γέμιζαν με θαυμασμό όταν τους παρατηρούσες και φυσικά οι πίνακες που φιλοτέχνησε η Τιτίνα Κουτσίνα με ιδιαίτερο ταλέντο και ευαισθησία, που προσωπικά εγώ και όλοι οι φίλοι του ζεύγους Κουτσίνα, θύμιζαν έργα Πικάσο.

Μετά ήρθε η σειρά του Θεόφιλου του Λαϊκού μας ζωγράφου από την Αλλη Μεριά, όπου ο Φίλιππας με την Τιτίνα έφεραν στην επιφάνεια. Ακολούθησε η Μακρινίτσα, εκεί βάφτισαν και το τρίτο τους παιδί την Κατερίνα και ακολούθησαν οι Μάηδες που τους αναβίωσε ο πατροπαράδοτος Φίλιππος καθώς και τα τρικούβερτα Πασχαλιάτικα τσιμπούσια με τους οβελίες υπό τους ήχους του Χατζιδάκι και του συνθέτη αυτοπροσώπως.

Τα τρία παιδία του ζεύγους Κουτσίνα τίμησαν την εκδήλωση μάλιστα στη στήλη μας φίλος εννοούμε ένα έργο «τα πουλιά» ο Νίκος ακολούθησε την παράδοση της Τιτίνας και έγινε ζωγράφος με ταλέντο και έμπνευση. Πριν κλείσω τη σύντομη αναφορά μου με πρόταση δική μου λειτούργησε η πρώτη μπουτίκ με γυναικεία ρούχα στον τρίτο όροφο του καταστήματος με την επωνυμία CARINA και γνώρισε μεγάλη επιτυχία από τις κομψές κυρίες του Βόλου. Την όλη εκδήλωση βιντεοσκόπησε η Κατερίνα Κουτσίνα, ενώ στο μυαλό μου θυμάμαι το τραγούδι προτίμηση του Φιλιππάκου όπως τον προσφωνεί στις τηλεφωνικές συνομιλίες μας η Τιτίνα και της αφιέρωνε το «Σήκω χόρεψε κουκλί μου να σε δω να σε χαρώ».

Η βραδιά έκλεισε υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού, ευχάριστη έκπληξη για το ακροατήριο και στη συνέχεια το «φίλεμα» όπως ανήγγειλε η πρόεδρος το τρατάρισμα που έλεγαν τα παλιά καλά χρόνια που η πηλιορείτικη φιλοξενία ήταν το βασικό γνώρισμα του Φίλιππα Κουτσίνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου