ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Κάλεσμα σε ταξίδι»

κάλεσμα-σε-ταξίδι-571731

Γράφει η Βάνα Ζωϊτοπούλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου καθηγητών, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλ/γίας Ν. Μαγνησίας

«Κάλεσμα σε ταξίδι» ήταν ο τίτλος του φετινού διαγωνισμού Γαλλοφωνίας και καθηγητές και μαθητές του Nομού πραγματοποίησαν ένα δικό τους μουσικο-ποιητικό ταξίδι στις ομορφιές του τόπου. Μας περπάτησαν στα καταπράσινα μονοπάτια του βουνού των Κενταύρων και στις μοναδικές διαδρομές του μυθικού βουνού των Τιτάνων. Μας βοήθησαν να αγναντέψουμε τη θέα του μαγευτικού Παγασητικού, και μας σεργιάνησαν στις χρυσές ακρογιαλιές του Αιγαίου. Σαν άλλοι μικροί Αργοναύτες άνοιξαν τα πανιά τους, που δεν ήταν άλλα απ’ αυτά της γαλλικής γλώσσας…

Στο ταξίδι αυτό συνταξιδιώτες ήταν ο επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στο Βόλο Κ. Φίσερ, οι σεβαστές Αδελφές του Δημοτικού σχολείου Αγιος Ιωσήφ, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας κ. Μποντού – Τοκαλή, ο αναπληρωτής Διευθυντής της Α/θμιας κ. Αθανασούλης, η Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας κ. Νίκου, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Α/θμιας κ.κ. Μαλαμίτσα και Σδρόλιας, η Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου κ. Γαβαλά, η επίτιμη Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής και Πρόεδρος Αποφοίτων Αγιος Ιωσήφ κ. Χατζηγεωργίου – Κουτσούκου, πολλοί Διευθυντές Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας καθώς και μεγάλος αριθμός γονέων και μαθητών.

Οι μαθητές των γαλλόφωνων τμημάτων των 3ου, 4ου, 5ου, 6ου, 20ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου, του Δημοτικού Σχολείου Αγιος Ιωσήφ, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς, των 1ου, 2ου, 4ου Δημοτικών Σχολείων Αλμυρού και του Δημοτικού Σχολείου Σούρπης, των 5ου, 8ου,7ου, 9ου Γυμνασίων Βόλου και του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Βόλου και οι καθηγητές τους Αραμπατζή Εύη, Σταμοπούλου Μερόπη, Δουλαδίρη Αικατερίνη, Φωκαΐδου Φανή, Ζωϊτοπούλου Βάνα, Μαρνελοπούλου Ευαγγελία, Ζαφειρίου Φωτεινή, Σκοπελίτου Γεωργία και Ρήγα Ηβη αντίστοιχα μας κάλεσαν να ανακαλύψουμε τις ομορφιές των τοπίων, την ιστορία, το μύθο τις μυρωδιές των λουλουδιών και το άρωμα του ανέμου που χαϊδεύει τις ελιές, τα πεύκα και τα έλατα του τόπου μας.

Μας καθήλωσαν οι δημιουργίες power point και video των μαθητών του 5ου, και 8ου Γυμνασίων Βόλου, του Δημοτικού Σχολείου Αγιος Ιωσήφ, του 20ου Δημοτικού Σχολείου, του 2ου Δημοτικού σχολείου Αλμυρού και του Δημοτικού σχολείου Σούρπης με την καθοδήγηση των καθηγητών γαλλικής γλώσσας αντίστοιχα Σκοπελίτου Γεωργίας, Μαρνελοπούλου Ευαγγελίας, Σταμοπούλου Μερόπης, Αραμπατζή Εύης και Ζωϊτοπούλου Βάνας.

Μ ’αυτό το ταξίδι γιόρτασαν φέτος, μαθητές και εκπαιδευτικοί, το θεσμό της γαλλοφωνίας αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά το πόσο καλή και ποιοτική δουλειά γίνεται στα σχολεία του Νομού μας όσο αφορά στη γαλλική γλώσσα.

Οι μαθητές μέσα από την ποίηση και τη λογοτεχνία, γαλλική και ελληνική διδάσκονται πολιτισμό και ιστορία και δημιουργούν.

Οι εκπαιδευτικοί της γαλλικής γλώσσας του Νομού παρά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας και την ταυτόχρονη παρουσία τους ακόμη και σε πέντε σχολικές μονάδες διαφορετικών περιοχών, με πάθος και πείσμα διδάσκουν στους μαθητές τους τη γαλλική γλώσσα και παράλληλα τους ευαισθητοποιούν στο γαλλικό πολιτισμό και τους κάνουν κοινωνούς των κοινών αξιών της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της υποστήριξης της πολιτιστικής και γλωσσικής διαφορετικότητας, που είναι ο στόχος όλων των μελών – κρατών της γαλλοφωνίας.

Το έμβλημα «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη», που πρόσφερε στον κόσμο η Γαλλική Επανάσταση γίνεται πράξη για όλα τα μέλη – κράτη που με κοινή γλώσσα επικοινωνίας τη γαλλική απαρτίζουν τη μεγάλη αυτή οικογένεια που απλώνεται στις πέντε ηπείρους και της οποίας μέλος είναι και η χώρα μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου