ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εξήντα δημιουργικά χρόνια

εξήντα-δημιουργικά-χρόνια-571756

Ιστορικά ντοκουμέντα του Εκδρομικού Ομίλου Βόλου «Νέα Ζωή»

Αφορμή για να γράψω αυτό το πόνημα, στάθηκε η σχεδόν παντελής παρουσία σε αρχειακό υλικό, του ιστορικού, αλλά και δημοφιλούς σωματείου «Εκδρομικός Ομιλος Βόλου «Νέα Ζωή». Η επί εξήντα χρόνια παρουσία του στα κοινά της πόλεως μας και όχι μόνο, άφησε πίσω της πάρα πολύ λίγα τεκμήρια. Επρεπε, μιας και ο πρόεδρός του, έμεινε στο τιμόνι του για πενήντα συνεχή έτη, να έχει ένα πλήρη αρχείο, μια και η δραστηριότητά του ήταν μεγάλη.

Αιτία, ή μάλλον αιτίες ήταν, καταρχάς η έλλειψη γραφείου. Στο ξεκίνημά του οι ιδρυτές φρόντισαν να νοικιάσουν, στην περίοδο όμως των σεισμών, ο σύλλογος έπεσε σε αδράνεια. Η έλλειψη γραφείου συνετέλεσε ώστε ότι στοιχεία από τη δράση του, να μην περισωθούν, αλλά και όσα περισώθηκαν να είναι σε άθλια κατάσταση. Αιτία; η κακή αποθήκευση.

Με την επανίδρυση, ως γραφείο της «Νέας Ζωή» χρησιμοποιήθηκε το δικηγορικό γραφείο του προέδρου. Εκεί πολύ λίγα μπορούσαν να μείνουν, τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν σε κάποιο υπόγειο.

Από όσα γνωρίζουμε, αλλά και από το καταστατικό του συλλόγου που γράφει, υπεύθυνος για τη φύλαξη των αρχείων, είναι ο Γραμματέας του συλλόγου. Εκλογές στον Ομιλο γινόταν και γίνονται κάθε χρόνο, εν αντιθέσει με του προέδρου, ή εναλλαγή προσώπων στη θέση αυτή, ήταν τακτικότατη. Ακόμη και εκείνοι που έμειναν πάνω από δυο – τρία χρόνια, είναι τόσοι που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα, μιας και ήταν φιλοξενούμενοι, σε ξένο χώρο και μάλιστα επαγγελματικό. Αυτή ήταν η δεύτερη αιτία.

Οταν ο σύλλογος, επιτέλους απέκτησε ιδιόκτητο γραφείο, μεταφέρθηκε εκεί ό,τι υπήρχε στο γραφείο του προέδρου – βιβλία Πρακτικών Συνεδριάσεων Δ.Σ. – βιβλίο πρακτικών Γ.Σ. – πρωτόκολλο – τετράδια που κολλούσαν αποκόμματα δημοσιεύσεων – και κάποια ντοσιέ αλληλογραφίας πρόσφατων ημερομηνιών. Αυτά ήταν σε καλή κατάσταση. Οσα όμως ανασύρθηκαν από το υπόγειο της οικίας του προέδρου, από την υγρασία και το κακό αμπαλάρισμα, ήταν κατεστραμμένα. Με την βοήθεια φίλου μου συντηρητή, προσπαθήσαμε και κατορθώσαμε να αποκαταστήσουμε μερικά σε υποφερτή κατάσταση.

Αποφάσισα λοιπόν να συγκεντρώσω σ’ αυτό το βιβλίο, όλα όσα έχουν περισωθεί και να αντλήσω στοιχεία από τα μισο-κατεστραμμένα.

Από ένα μισο-κατεστραμμένο βιβλίο, με τη βοήθεια του συντηρητή, κατόρθωσα να αντιγράψω τα πιο κάτω στοιχεία. Η αντιγραφή έγινε με πολύ κόπο, με την ίδια όμως σύνταξη που ήταν γραμμένα. Το βιβλίο δεν ήταν χαρακτηρισμένο, δεν είχε αρίθμηση, αλλά και δεν σωστά εκδομένο, αφού δεν έφερε τις υπογραφές του προέδρου και του γραμματέα. Στο βιβλίο αυτό αναγράφονταν οι εκδηλώσεις του ομίλου που ξεκινούν από το έτος 1966. Για τον λόγο αυτό του έδωσα το όνομα «Ημερολόγιο Εκδηλώσεων».

Στην αρχή κατεγράφησαν οι δραστηριότητές του από τις 13 Ιανουαρίου 1966, που αναφέρονται στην εκδρομική δράση της «Νέας Ζωής» και όχι μόνο. Ξεκίνησα απ’ αυτά, διότι το βιβλίο στο οποίο αναγραφόταν, ήταν το πλέον ταλαιπωρημένο. Πιο κάτω αναφέρω ένα απόσπασμα από το βιβλίο αυτό. Τα κείμενα μεταφέρονται ακριβώς όπως είναι γραμμένα και στη γλώσσα της εποχής.

Εκδοτική δράση

Το 1965 ο Ομιλος αρχίζει να εκδίδει κάθε τρεις μήνες το περιοδικό του. Δυστυχώς μετά την έκδοση του εβδόμου κατά σειρά, σταμάτησε. Το τι μεσολάβησε δεν μπορέσαμε να μάθουμε. Από τα επτά αυτά περιοδικά, μόνο τα έξι έφτασαν στα χέρια μου. Το πρώτο δυστυχώς δεν βρέθηκε, παρ’ όλες τις προσπάθειές μου. Και τα επτά περιοδικά του Ομίλου, βρίσκονται βιβλιοδετημένα στη βιβλιοθήκη της Ομοσπονδίας μας. Κατωτέρω παραθέτω τα έξι εναπομείναντα περιοδικά.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω τα όσα κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο τοπικό και περιοδικό τύπο, αλλά και στο περιοδικό της Ομοσπονδίας Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκα στην απεικόνιση στιγμών από την πλούσια δράση του Ομίλου. Ισως αυτό να είναι για μένα το πιο εντυπωσιακό. Οι φωτογραφίες θα φέρουν στη μνήμη των παλαιών ωραίες στιγμές του παρελθόντος, οι δε νέοι θα γνωρίσουν οικεία πρόσωπα στη νεανική τους ζωή.

Η καταγραφή όλων αυτών έχει γίνει μέσα σε τρεις τόμους, αλλά η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Ηδη από καιρό με εγκύκλιο έχει ζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο από τα μέλη του, να του παραδώσουν ότι αρχειακό υλικό έχουν που αναφέρεται στη «Νέα Ζωή», να μας το παραδώσουν με άμεση επιστροφή

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

13 Ιανουαρίου 1966

Συνεστίασις διά την βασιλόπιτταν.

Κατά την ανωτέρω ημερομηνία ο όμιλος πραγματοποίησε την καθιερωμένη κατ’ έτος συνεστίαση των Μελών και φίλων του, δια το κόψιμο της βασιλόπιτας εις το κέντρο «Εξωραϊστική». Παρέστησαν εις αυτήν το Διοικητικό Συμβούλιο μετά των οικογενειών των, ως και πλείστοι φίλοι και μέλη του ομίλου μας και ομίλησεν επικαίρως ο πρόεδρος κ. Ροντογιάννης, ο οποίος και έκοψεν την βασιλόπιτταν, την χρυσήν λίραν της οποίας κέρδιζαν η κυρία Παπαρρίζου.

19 Φεβρουαρίου 1966

Επίσκεψις Αρχαιοτήτων Διμηνίου

Κατά την επίσκεψιν των Αρχαιοτήτων Διμηνίου έλαβον μέρος πλέον των 40 φίλων και μελών με το λεωφορείον της Αστικής Γραμμής. Τους εκδρομείς ξενάγησεν ο καθηγητής κ. Ξενάκης, ευγενώς προσφερθείς, και ομίλησεν δια την ιστορίαν του τόπου. Εις την εκδήλωσιν αυτήν μετείχεν και το Διοικητικόν Συμβούλιον το οποίον προσέφερεν εις τους παρευρεθέντες αναψυκτικά εις το κατάστημα του χωρίου».

Εν συνεχεία αναφέρομαι και στη μοναδική περιοδική έκδοση του Ομίλου.

Γιάννης Μίχας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου