ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μουσική πανδαισία

μουσική-πανδαισία-571773

Υπέροχη και κατανυκτική συναυλία της Πολυφωνικής Χορωδίας

Την καθιερωμένη συναυλία της με θρησκευτικούς ύμνους πραγματοποίησε η Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου το Σάββατο 4 Απριλίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα.

Στη συναυλία, που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και δόθηκε ενώπιον εκατοντάδων πιστών, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, έλαβαν μέρος επίσης η Βυζαντινή Χορωδία του Ωδείου Βόλου Ρυθμός υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Δημητρίου Χατζηγεωργίου, καθώς και οι σολίστες Ράνια Σταματίου, Ιόλη Σκούρτη, Βίκυ Νούσια, Λήδα Φιλιπποπούλου, Αφροδίτη Γεωργαλιού, Ελεάννα Βαρελά και Ιορδάνης Παπάζογλου σε συνθέσεις Bach, Pergolesi, Haydn, Preisner κ.ά.

Κατ’ αρχήν εμφανίστηκαν, κάνοντας εντυπωσιακές ερμηνείες των διαφόρων θρησκευτικών ύμνων, οι σολίστες της Πολυφωνικής Χορωδίας του Δήμου Βόλου κατά σειράν ερμηνεύοντας τους ακόλουθους ύμνους:

1. Η Λήδα Φιλιπποπούλου ερμήνευσε τον ύμνο «O virga ac diadema» (Η. Von Bingen), σύνθεση του 1100 μ.Χ, χωρίς συνοδεία οργάνου.

2. Η Αφροδίτη Γεωργαλιού ερμήνευσε τον ύμνο «Que moerebat» (Stabat mater) (G.B. Pergolesi).

3. Οι Βίκυ Νούσια και Λήδα Φιλιπποπούλου ερμήνευσαν τον ύμνο «Stabat mater dolorosa» (Stabat mater) (G.B. Pergolesi).

4. Οι Ράνια Σταματίου και Ιόλη Σκούρτη ερμήνευσαν τον ύμνο «Quis est homo» (Stabat mater) (G.B. Pergolesi).

5. Η Ιόλη Σκούρτη και ο Ιορδάνης Παπάζογλου ερμήνευσαν τον ύμνο «Holde Gattin, dir zur Seite» (Die Schopfung) (J. Haydn).

6. Η Ράνια Σταματίου και ο Ιορδάνης Παπάζογλου ερμήνευσαν τον ύμνο «Der Her segne euch» του J.S. Bach.

Ολους τους σολίστες συνόδευσε υποβλητικά στο εκκλησιαστικό όργανο η Κερασία Σιάρα.

Στη συνέχεια του προγράμματος εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία η Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βόλου, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα, που ακούραστα εδώ και σαράντα χρόνια τη διευθύνει με μεγάλη επιτυχία, κατακτώντας σπουδαίες τιμητικές διακρίσεις και πρώτα βραβεία στους εγκυρότερους πολυφωνικούς διαγωνισμούς της Ελλάδος και της Ευρώπης.

Η Χορωδία απέδωσε, μέσα στην υποβλητική ατμόσφαιρα του Ναού, με επιτυχία και αισθαντικότητα τους ύμνους:

«Σε υμνούμεν» (Κ. Πρίγγου), εναρμόνιση Γιάννη Καρκάλα.

«Κύριε ελέησον» (D. Bartolucci), Ave verum corpus (W.A. Mozart), Signore fa di me (Ανωνύμου), εναρμόνιση Γιάννη Καρκάλα.

«Χαίρε Σταυρέ» (F. Mendelssohn), Lacrimosa (Z. Preisner). Σολίστ ήταν οι Ράνια Σταματίου και Ελεάννα Βαρελά.

Την συναυλία έκλεισε ο εξαίρετος βυζαντινός χορός του Ωδείου Ρυθμός Βόλου, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Χατζηγεωργίου, πρωτοψάλτου του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου.

Το πρόγραμμα της Βυζαντινής Χορωδίας περιελάμβανε κατά σειρά τους ύμνους:

«Την κοινήν Ανάστασιν», Απολυτίκιον του Σαββάτου του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου, ήχος Α’.

«Την ψυχωφελή πληρώσαντες Τεσσαρακοστήν», Ιδιόμελον του Εσπερινού του Σαββάτου του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου, ήχος πλάγιος Δ’.

«Τον νυμφώνα Σου βλέπω», Εξαποστειλάριον Μ. Εβδομάδας, ήχος Γ’.

Εκλογή Ιδιομέλων των Αίνων της Μεγάλης Εβδομάδος: α) «Φθάσαντες πιστοί», ήχος πλάγιος του Α’, β) «Εν ταις λαμπρότησι των Αγίων Σου», ήχος Α’, γ) «Σε τον της Παρθένου Υιόν», ήχος Α’, δ) «Ιούδας ο προδότης», ήχος Β’, ε) «Δύο και πονηρά εποίησεν», ήχος Γ΄. «Μυσταγωγών σου Κύριε τους μαθητάς» Και νυν των Αποστίχων της Μεγάλης Πέμπτης, ήχος πλάγιος του Α’. Μελοποίηση υπό του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Κυριαζή Νικολέρη. «Εξηγόρασας ημάς», Απολυτίκιον της Μεγάλης Παρασκευής, ήχος Δ’.

Το πρόγραμμα της συναυλίας παρουσίασε με ιδιαίτερη επιτυχία ο κ. Θεόδωρος Γκούμας και την όλη εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, που εξέφρασε για μια ακόμη φορά την μεγάλη του χαρά και ικανοποίηση για την ωραία και κατανυκτική αυτή βραδιά, που αναμφισβήτητα συνέβαλε στην καλύτερη προετοιμασία των πιστών ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδος, τονίζοντας ιδιαίτερα την σημασία της πίστεως και της ελπίδας στο ξεπέρασμα, με τη δύναμη του Κυρίου Υμών Ιησού Χριστού, όλων των δυσκολιών που έχει σωρεύσει η σημερινή κρίση στην κοινωνία μας και συγχαίροντας, τέλος, εγκάρδια τους μαέστρους και όλους τους συντελεστές της υπέροχης αυτής θρησκευτικής εκδήλωσης.

Θεόδωρος Αρ. Γκούμας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου