ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μοναδικό μουσικό ταξίδι

μοναδικό-μουσικό-ταξίδι-571786

Υψηλό επίπεδο στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Σαξοφώνου της Μουσικής Σχολής Τραγουδάρα

Ηταν ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι αυτό το οποίο βιώσαμε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στις συναυλίες που έγιναν στο πλαίσιο της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σαξοφώνου στην Πορταριά, από τη Μουσική Σχολή Τραγουδάρα και το Σύλλογο Σαξοφωνιστών Ελλάδος.

Οι ήχοι που απλώθηκαν στο Πήλιο θα συνεχίσουν να μαγεύουν για αρκετό διάστημα ακόμη, όχι μόνο τους «εραστές» του σαξοφώνου και ειδήμονες, αλλά και όλους τους φιλόμουσους που κατέκλυσαν την αίθουσα «Κένταυρος» του Ξενία Πορταριάς.

Στη συναυλία του περασμένου Σαββάτου ο διεθνούς φήμης Γάλλος σαξοφωνίστας Georges Porte, αλλά και οι κορυφαίοι Ελληνες σαξοφωνίστες Στάθης Μαυρομμάτης, Γιώργος Λυγερίδης, Θεόφιλος Σωτηριάδης, Μπάμπης Προδρομίδης και Θάνος Φυσέκης, κατενθουσίασαν το κοινό με την υψηλή τεχνική, τη δυναμική και το πλούσιο ηχόχρωμα του οργάνου. Το θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα ήταν η ελάχιστη ανταμοιβή για τη μαγική βραδιά που μας πρόσφεραν απλόχερα.

Η συναυλία της περασμένης Κυριακής άνοιξε με κάτι μοναδικό που ίσως να μην έχει ξανασυμβεί. Οι καθηγητές της Συνάντησης ανέβασαν στη σκηνή σαράντα σαξόφωνα, (μαθητές μέσης και ανωτέρας σχολής), τα οποία καθοδηγούμενα από το Στάθη Μαυρομμάτη μας παρουσίασαν ένα ολιγόλεπτο πρόγραμμα το οποίο μας κατενθουσίασε, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το εκπληκτικό Athenaeum Saxophone Quartet, το οποίο αποτελείται από τις Στέλλα Αραμπατζόγλου, (σοπράνο σαξόφωνο), Αννα Μαρία Καρδάμη (άλτο σαξόφωνο), Λένα Καλούμενου (τενόρο σαξόφωνο) και Μαριέττα Τσακμακλή (βαρύτονο σαξόφωνο). Μέσα από την ερμηνεία ρεπερτορίου διαφορετικών ρευμάτων και τις πρώτες παρουσιάσεις νέων έργων, ανέδειξαν τόσο τις τεχνικές δυνατότητες του σαξοφώνου όσο και την ικανότητα του σχήματος να προσαρμόζεται σε διαφορετικά είδη μουσικής. Ηταν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με μελωδία και κίνηση που μας καθήλωσε.

Πέρα όμως από το πολιτιστικό γεγονός και το εκπαιδευτικό μέρος δεν υπολείπονταν σε κάτι. Σεμινάρια, διαγωνιστικό μέρος, master classes, έκθεση οργάνων, συγκρότησαν ένα μεστό πρόγραμμα, όπου οι σπουδαστές από όλη την Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να επωφεληθούν και να διδαχθούν από μία πλειάδα κορυφαίων καθηγητών. Μπορεί το σαξόφωνο να αναγνωρίστηκε μόλις το 2007 από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά η συγκεκριμένη διοργάνωση το φέρνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μουσικών δρώμενων της χώρας μας.

Το παιδαγωγικό και πολιτιστικό έργο που προσφέρει στην πόλη μας δεκαετίες τώρα η Μουσική Σχολή Τραγουδάρα, μας έδωσε ένα βήμα να σταθούμε για να προχωρήσουμε ακόμα πιο μπροστά. Για τον τόπο μας, τους ανθρώπους, το μέλλον μας.

Γ.Π.- Μ.Π.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου