ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Πολιτική κυρίαρχης χώρας ~ Η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους

πολιτική-κυρίαρχης-χώρας-η-ελλάδα-δεν-571844

Γράφει ο Κώστας Δελημήτρος, Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σ’ ένα αφιλόξενο (ακόμη) διεθνές ευρωπαϊκό περιβάλλον και κάτω από τις απροκάλυπτες πιέσεις, τα τελεσίγραφα και τους ωμούς εκβιασμούς των ευρωπαίων και υπερατλαντικών «εταίρων», η ελληνική Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει καθημερινά αξιοσημείωτη πυγμή και τηρεί εθνικά κυρίαρχη στάση υπερασπίζοντας με απαρέγκλιτη συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα.

Ενα ακόμη -ίσως το σημαντικότερο μέχρι τώρα- βήμα στην κατεύθυνση αυτή, είναι και το ταξίδι στη Μόσχα της ελληνικής Κυβερνητικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό.

Με αυτή την επίσκεψη και τις ιστορικής σημασίας συμφωνίες που τη συνοδεύουν, όχι μόνο ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις που είχαν επικίνδυνα υποβαθμιστεί εξαιτίας της εθελόδουλης πολιτικής των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, αλλά μεταβάλλεται και ολόκληρη η πολιτική εικόνα της ευρύτερης περιοχής μας.

Ας δούμε όμως τα χειροπιαστά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης:

1. Ανοίγει ο δρόμος για τη διέλευση από το ελληνικό έδαφος του (ελληνο)ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, ενώ αμέσως το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται και η συμφωνία για την κατασκευή και τη διαχείρισή του. Το κόστος θα φτάσει στα 2 δισ. ευρώ, ενώ για την κατασκευή του θα απασχοληθούν περίπου 20.000 άτομα. Ετσι, η Ελλάδα μετατρέπεται σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο και ενισχύει αποφασιστικά τον διεθνή της ρόλο, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζεται οικονομικά και κυρίως πολιτικά.

2. Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως υπολογίζονται τα οφέλη της χώρας μας από τον αγωγό, ενώ την ίδια στιγμή θα προμηθεύεται φυσικό αέριο σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

3. Από τη ρωσική πλευρά θα υπάρξουν άμεσα προκαταβολές ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ που θα αποπληρωθούν μετά το 2019 με τα οφέλη της χώρας μας από τη λειτουργία του αγωγού.

4. Συμφωνήθηκαν τρόποι προκειμένου να σπάσει το ρωσικό εμπάργκο προμήθειας ελληνικών αγροτικών προϊόντων (κύρια μέσω ελληνορωσικών εταιρειών), ώστε να πάρει έτσι βαθιά ανάσα η αγροτική μας οικονομία που τόσο πολύ είχε πληγεί από τις συνέπειες της στάσης της ΕΕ προς τη Ρωσία αναφορικά με το Ουκρανικό.

Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο καθώς και με το ισχυρό ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση μεγάλων ρωσικών επενδύσεων στη χώρα μας (χωρίς καμιά σύνδεση φυσικά με ιδιωτικοποίηση υποδομών του ελληνικού Δημοσίου) είναι ολοφάνερο ότι συνιστούν μια πολιτική, οικονομική και ενεργειακή συμφωνία κομβική για την Ελλάδα αλλά και από τις σημαντικότερες για την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια που ανοίγει νέους, πιο ελπιδοφόρους ορίζοντες τόσο για την περιοχή μας όσο και για την ευρωπαϊκή Ηπειρο ολόκληρη.

Φυσικά, δεν τρέφουμε αυταπάτες, ούτε και ζούμε προστατευμένοι σε κανέναν μικρόκοσμο.

Καταγράφηκαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις για τη συμφωνία, τόσο από τον αμερικανικό, όσο και από τον δυτικοευρωπαϊκό παράγοντα. Αυτές, κυμαίνονται από την έκφραση συγκρατημένης δυσφορίας (αμερικανικά ΜΜΕ, Σουλτς) μέχρι και τη λυσσώδη αντίθεση (γερμανικά ΜΜΕ, γερμανικό μεγαλοαστικό κατεστημένο).

Εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη, καθώς όλοι τους αντιλαμβάνονται πως η ελληνική Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κόψει για πάντα τον ομφάλιο λώρο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έδεναν χειροπόδαρα τη χώρα στο άρμα της υποτέλειας και της εξάρτησης.

Εχει αποφασίσει να συγκρουστεί ως το τέλος με τις πολιτικές της υποταγής στις επιταγές των κεφαλαιοκρατών και των τοκογλύφων του χρηματιστικού και τραπεζικού κατεστημένου που για χρόνια κατέστρεφαν και σώριαζαν ερείπια στη χώρα.

Εχει αποφασίσει να βαδίσει αταλάντευτα έναν δρόμο πατριωτικών, ριζοσπαστικών και προοδευτικών προσανατολισμών, βασισμένο στα συμφέροντα της χώρας και τις ανάγκες του Λαού της.

Εναν δρόμο βασισμένο στην ανάγκη για το σταμάτημα της καταστροφής και της ανθρωπιστικής κρίσης (ντροπή και όνειδος για χώρα της ΕΕ στον 21ο αιώνα) και για την παραγωγική ανασυγκρότηση που θα βάλει ξανά τον τόπο μας σε στέρεα θεμέλια ανάπτυξης και προόδου.

Στην προσπάθειά της αυτή η Κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι μόνη της.

Εχει στο πλευρό της ολόκληρο τον ελληνικό λαό που τόσο πολύ χτυπήθηκε όλα τα τελευταία χρόνια από τις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας και που θέλει να γίνει αφέντης στον τόπο του. Έχει στο πλευρό της τους εργαζόμενους ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου που προσβλέπουν με απαντοχή στην προσπάθειά της να ξεφύγει η Ευρώπη από τις πολιτικές της λιτότητας, του γκρεμίσματος του κοινωνικού κράτους και της οπισθοχώρησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, δεν υπάρχει ούτε ενδεχόμενο ούτε και μονοπάτι όμως για πισωγύρισμα.

Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε, για λογαριασμό όχι μόνο του Λαού μας, αλλά και τόσων εκατομμυρίων στην Ευρώπη και σ’ όλον τον κόσμο που περιμένουν από εμάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου