ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Γιατί θέλουμε μια νέα ΕΡΤ;

γιατί-θέλουμε-μια-νέα-ερτ-572119

Του Μάκη Γ. Μπαλλή, Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Το υπό συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, δεν είναι απλώς για την επανασύσταση ενός φορέα που καταργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εστω και αν πρόκειται για έναν δημόσιο φορέα επικοινωνίας. Ούτε μόνο για την επανόρθωση μίας αδικίας. Με θύματα χιλιάδες εργαζόμενους και το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης. Δεν ανεβάζουμε τον διακόπτη για να επαναφέρουμε το φως, στο σκοτάδι που ξαφνικά, αυταρχικά και αντιδημοκρατικά αποφάσισε και επέβαλε ένας υπουργός. Σκοτάδι όχι στην ΕΡΤ, αλλά σε ένα βασικό δημοκρατικό δικαίωμα. Το δικαίωμα της ενημέρωσης μέσα από ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι μόνο για την επαναφορά της νομιμότητας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή νομιμότητα. Δεν είναι η απλή επανασύσταση της ΕΡΤ το μεγάλο ζητούμενο. Είναι η επανασύνδεση με τη συλλογική μας μνήμη που πρέπει να διασώζει και να διαδίδει ένα δημόσιο ΜΜΕ.

Επιδίωξη της κυβέρνησης και αυτό έχει τονιστεί και έχει διευκρινιστεί πολλές φορές, δεν είναι η επιστροφή στην παλιά ΕΡΤ. Στο «μαγαζί», που είχε μετατραπεί σε κομματικό φέουδο και εκφραστή της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και μόνο. Στόχος μας και φιλοδοξία μας δεν είναι να επαναφέρουμε ένα καθεστώς και ένα πλαίσιο λειτουργίας αναξιόπιστο, αφερέγγυο, κομματικά εξαρτημένο και κοινωνικά ανυπόληπτο. Αντίθετα, θέλουμε και στοχεύουμε σε ένα δημόσιο Μέσο που θα αντανακλά την ποιότητα του δημοκρατικού πολιτικού πολιτισμού. Οχι με την κουλτούρα των πελατειακών σχέσεων, αλλά με την αντίληψη ενός δημόσιου αγαθού που πρέπει να απευθύνεται στην κοινωνία, εκφράζοντας την κοινωνία.

Θα ήταν εύκολο, αν απλώς αλλάζαμε την ταμπέλα της ΝΕΡΙΤ και επαναφέραμε την ίδια λογική στη σύσταση, στην οργάνωση, στη λειτουργία του φορέα. Προτιμάμε το δυσκολότερο, αλλά κοινωνικά και πολιτικά αναγκαίο.

Γιατί, λοιπόν, νέος φορέας;

Για να υπάρχει ένα δημόσιο ΜΜΕ που θα είναι η έκφραση της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού, του δικαιώματος ενημέρωσης για όλους. Με διαφορετικά χαρακτηριστικά από το χθες. Ακόμη και αισθητικά χαρακτηριστικά. Είναι θέμα πολιτικής άποψης και πολιτισμού.

Ενα δημόσιο ΜΜΕ που θα αποτελέσει τον οδηγό, τον μπούσουλα της ποιότητας που πρέπει να έχει και η ιδιωτική ραδιοτηλεόραση. Ενα δημόσιο ΜΜΕ που θα είναι το στήριγμα των δράσεων, των πρωτοβουλιών και της πολιτιστικής παραγωγής των φορέων της κοινωνίας. Που θα κάνει αυτό που δεν μπορεί να κάνει η ιδιωτική ραδιοτηλεόραση. Και που όποτε το κάνει, το πουλάει πολύ ακριβά.

Ενα δημόσιο ΜΜΕ εν τέλει, το οποίο θα λειτουργεί μακριά από διαπλοκή, συμφέροντα, εξυπηρετήσεις. Για την οργάνωση του οποίου , το κράτος θα είναι όχι ο κυρίαρχος αλλά ο εγγυητής της ανεξάρτητης και αμερόληπτης λειτουργίας του.

Γιατί ΕΡΤ:

Να το ξεκαθαρίσουμε ακόμη μία φορά. Οχι για την επάνοδο στο παλιό καθεστώς και πλαίσιο λειτουργίας 40 περίπου χρόνων, σημαδεμένων από τη συνεχή παρέμβαση κράτους και κυβερνήσεων. Είναι ισχυρός ο συμβολισμός του ονόματος. Είναι το όνομα που έσβησε μέσα σε μία νύχτα με την απόφαση μίας κυβέρνησης, ενός υπουργού. Οι διαμαρτυρίες, οι συγκεντρώσεις, οι πορείες που ξεκίνησαν από την επόμενη κιόλας μέρα με τη συγκλονιστική συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών σε κάθε πόλη της χώρας, δεν ήταν για την υπεράσπιση του διεφθαρμένου καθεστώτος που είχαν επιβάλλει οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Ηταν για την υπεράσπιση ενός συλλογικού κοινωνικού δικαιώματος, αυτό της ενημέρωσης, ήταν για την καταδίκη της αυταρχικής λογικής και συμπεριφοράς, για την προβολή του αιτήματος λειτουργίας ενός ΜΜΕ σε ευθεία σύνδεση με την κοινωνία. Ενός δημόσιου αγαθού, στη διαχείριση του οποίου λόγο θα είχε η κοινωνία. Ούτε το κράτος, ούτε η αγορά.

Πού θα είναι διαφορετική η νέα ΕΡΤ;

Σε πολλά, αν όχι σε όλα.

  • Κατ’ αρχάς στην αντίληψη και τις αρχές λειτουργίας της.
  • Στο διαφορετικό μοντέλο διοίκησης και στελέχωσης. Με ένα επταμελές Δ.Σ. στο οποίο τα πέντε άτομα θα περνούν από την έγκριση της Βουλής και τα δύο θα είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των ίδιων των εργαζομένων, το ένα από τα οποία θα έχει τη δημοσιογραφική ιδιότητα. Εκλεγμένοι με άμεση και καθολική ψηφοφορία. Ούτε εγκάθετοι και εκλεκτοί της κυβέρνησης, ούτε ορισμένοι από συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οχι και παπάς και ζευγάς, όπως στο παρελθόν.
  • Στο σχεδιασμό της αναπτυξιακής στρατηγικής, μέσα από διαβούλευση με τους εργαζόμενους, με αντιπροσωπευτικούς φορείς του πολιτισμού, της τέχνης και της δημοσιογραφίας.
  • Στη συγκρότηση Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου σε κάθε περιφέρεια όπου θα λειτουργεί μία δομή της ΕΡΤ. Σε όλη την Ελλάδα δηλαδή. Συμβούλιο εκπροσώπων των τηλεθεατών και ακροατών, θεσμών και τοπικών κοινωνικών συλλογικοτήτων.
  • Στην ανάδειξη του διαφορετικού ρόλου που μπορούν να παίξουν οι περιφερειακές δομές της ΕΡΤ και κυρίως της ΕΡΑ. Ρόλος ενδυνάμωσης του τοπικού κοινωνικού ιστού, ανάδειξης των τοπικών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, τη, διάσωση και προβολή των πολιτιστικών και παραγωγικών ξεχωριστών χαρακτηριστικών.

Αξιοποιώντας και το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, αλλά και την τεράστια εμπειρία που υπάρχει από τη λειτουργία πολλών περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ. Με εγγυημένη τη λειτουργία τους και τη διάθεση των μέσων που θα διευκολύνουν το έργο τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου