Θανάσης Λάλας ~ Εντυπώσεις από την έκθεση του δημιουργού στην Γκαλερί Σκουφά της Αθήνας

Τελευταία ενημέρωση: 2015-04-06, 12:37:24
Χαρακτηριστικό δείγμα δουλειάς του Θανάση Λάλα
Θανάσης Λάλας ~ Εντυπώσεις από την έκθεση του δημιουργού στην Γκαλερί Σκουφά της Αθήνας

Γράφει ο Νικόλας Δεληγεώργης, Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός, τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Padova

Η έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Λάλα με τίτλο: «TABLEART» πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο της GALLERY SKOUFA στο Κολωνάκι Αθηνών. Ο Θανάσης Λάλας την έκθεση αυτή την ονόμασε TABLE - ART (Τραπεζιού Τέχνη) γιατί στο σύνολό τους τα έργα που παρουσιάζονται είναι όλα ζωγραφισμένα, σε χάρτινα τραπεζομάντιλα και σε χαρτοπετσέτες ταβερνών και εστιατορίων τα οποία λειτουργούν σαν προσωπικές αφηγήσεις του ίδιου του καλλιτέχνη.

Οπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, μιλώντας και πίνοντας με φίλους σε εστιατόρια και ταβέρνες, εντός κι εκτός Ελλάδας, έχει τη συνήθεια να σχεδιάζει πάνω στα χάρτινα τραπεζομάντιλα και τις λευκές χαρτοπετσέτες με ό,τι εργαλεία έχει μαζί του (μαρκαδόρους και πενάκια). Στη συνέχεια φεύγοντας με τα λάφυρα της βραδιάς στο χέρι, πηγαίνει στο ατελιέ του. Εκεί συνεχίζει και ολοκληρώνει το αρχικό σχέδιο, πάνω στο λευκό τραπεζομάντιλο και τις χαρτοπετσέτες με ακρυλικά, υδατοχρώματα, κραγιόνια, ακόμα και λάδια.

 Τα καθημερινά λειτουργικά υλικά μιας ταβέρνας ή εστιατορίου που προσφέρονται στις κοινωνικές στιγμές του καλλιτέχνη, μεταμορφώνονται σε λευκούς καμβάδες, όπου ποικίλα υλικά και τεχνικούς καταγράφουν παρορμήσεις και συναισθήματα της στιγμής και που στη συνέχεια εξελίσσονται σε καλοδουλεμένα έργα. Γιατί όπως σημειώνει ο Λάλας για την τεχνοτροπία των έργων του, πρόκειται για μικτή τεχνική που βοηθάει να μη χαθεί η στιγμή της γέννησης ενός σχεδίου, μιας αρχικής ιδέας, που μεταμορφώνεται σε αφήγηση.

Ο Λάλας σχεδιάζει, γράφει με έναν πρωταρχικό τρόπο και το χρώμα βοηθά στην τελείωση του έργου. Εχει έναν τρόπο δικό του αυθόρμητο. Η ζωγραφική του έχει έντονα χρώματα και δε σε τρομάζει, παρόλο που πολλές φορές υπάρχει στο έργο του κάτι άγριο. Ζωγραφίζει, γράφει και διηγείται τους ανθρώπους, το πάθος τους, τον ψυχισμό τους. Ο χαλκέντερος και πολυμήχανος Θανάσης Λάλας εξακολουθεί να προκαλεί τις αισθητικές μας αναζητήσεις, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τη ζωγραφική του, που αποκαλύπτει έναν ορμητικό και αινιγματικό κόσμο.

Η αισθητική επιχειρεί να ερμηνεύσει και να καταγράψει τις αντιδράσεις μπροστά στο κάλλος και την τέχνη, κατ’ επέκταση να ερμηνεύσει πως οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το ωραίο και το καλλιτεχνικό. Εκείνο που πρωταρχικά τον απασχολεί είναι το ύφος των έργων του, η δική του αλήθεια. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξέλιξη της ζωγραφικής του δράσης και πώς αυτή υποδηλώνεται από τις πινελιές, το χρώμα και την υφή του υλικού του.

Ο ίδιος, εξάλλου αυτοχαρακτηρίζεται ως αφηγητής εικόνων, δίνοντας προβάδισμα στον αυθορμητισμό της έκφρασης και φυσικά σε αυτή της ίδιας της ατομικότητάς του. Αυτό που βασικά τον απασχολεί, είναι να εξομολογηθεί τα αισθήματά του απέναντι στην πραγματικότητα. Η ρέουσα ζωγραφικότητα πάνω στη χάρτινη επιφάνεια, με τα φωτεινά και σκοτεινά χρώματα και την ένταση της γραφής δίνουν μια δυναμική.

Η δυνατή αίσθηση της φαντασίας τον οδηγεί σε έναν μυστηριώδη κόσμο, που παλεύει το όνειρο με την πραγματικότητα. Με το ίδιο πάθος εξακολουθεί να γράφει και να ζωγραφίζει, εναλλάσσοντας με αστραπιαία ταχύτητα τις λέξεις με τα χρώματα.

Ο Θανάσης Λάλας είναι αφηγητής, ζωγράφος, δημιουργός ενός δικού του κόσμου, που σε κάνει να νιώθεις μια έλξη χαράς και ελευθερίας.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
5
=