ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τελειώνουμε με τα μνημόνια – Ξαναστήνουμε την κοινωνία στα πόδια της

τελειώνουμε-με-τα-μνημόνια-ξαναστήν-582923

Της Κατερίνας Παπανάτσιου

Την τελευταία πενταετία, διαμέσου των πολιτικών των κυβερνήσεων των μνημονίων, διαμορφώθηκε μία κατάσταση που μετακύλησε τα «βάρη» της κρίσης στους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, στη νεολαία και στο κόσμο της εργασίας συνολικά.

Τα κύρια μακροοικονομικά αποτελέσματα ήταν η ενίσχυση της οικονομικής ύφεσης. Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός της μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης και του «παγώματος» στις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα το «πάγωμα» της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους απέναντι σε δημόσιο, τράπεζες, προμηθευτές. Ετσι, η μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά 75% και τα 250.000 επιπλέον λουκέτα την περίοδο της κρίσης αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της κατάστασης.

Από την άλλη οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας είχαν στόχο να επηρεάσουν και τη σχέση κεφαλαίου – εργασίας (υπέρ του πρώτου) με συμπίεση, προς τα κάτω, των μισθών και κατ’ επέκταση των εισοδημάτων με αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας στο 30% συνολικά και στο 60% στους νέους.

Οι δύο πρώτοι νόμοι, για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που γράφτηκαν από τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση αποτελούν την αρχή για τη συνολική ανατροπή του σκηνικού για να μπορέσει ο κόσμος της εργασίας αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δέχονται συνεχόμενες επιθέσεις στα εισοδήματα τους, να πάρουν τις απαραίτητες ανάσες ώστε να σταθεί ξανά η κοινωνία στα πόδια της και να αποτελέσει την μηχανή επανεκκίνησης της οικονομίας!

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της βασισμένη στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων στην πληροφόρηση και τον πολιτισμό, για να εξασφαλίσει την πολυφωνία και την αντικειμενικότητα, και να αποκαταστήσει μία μαύρη σελίδα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Η επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και καθηγητών που εκδιώχθηκαν στη λογική «όλοι μαζί τα φάγαμε». Για να αποκατασταθεί το δίκιο των ανθρώπων που φρόντισαν να αγωνιστούν και να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας το προηγούμενο διάστημα. Οι μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων με στόχο τον σωφρονισμό και την επανένταξη και όχι την εκδίκηση και την εξόντωση των κρατουμένων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έρχεται να βάλει τέλος στην «οικονομική ασυλία» των καναλιών και να κάνει πράξη όσα έχει υποσχεθεί απαιτώντας την καταβολή του τέλους 2% (περίπου 40.000.000€ για τη περίοδο 2010-2014) που βάσει νόμου όφειλαν στο Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, αλλά μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και μάλιστα με τον ίδιο στόχο, αυτόν της «αριστερής παρένθεσης». Το συντηρητικό μπλοκ στην Ευρώπη και την Ελλάδα μέσω του πολιτικού προσωπικού που τόσα χρόνια υπηρέτησε πιστά της επιταγές των πολιτικών λιτότητας, των αριθμών και των μνημονίων, αρνούνται να δεχτούν ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος.

Το παράδειγμα της ανατροπής στην Ελλάδα πρέπει να απομονωθεί και να μπει σε καραντίνα για να μην «μολύνει» και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό όμως είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι μεροληπτική, προς τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού που κλήθηκε να πληρώσει μία κρίση που δεν δημιούργησε!

Εξαιτίας αυτής της μεροληψίας, αυτή η κυβέρνηση έχει κάτι παραπάνω από το ηθικό πλεονέκτημα, έχει μαζί της, 3.000.000 φτωχοποιημένους, 1.500.000 άνεργους, 200.000 νέους επιστήμονες μετανάστες, απολυμένους, υπερφορολογημένους, συνταξιούχους, δηλαδή τον Κόσμο της Εργασίας.

Πρέπει λοιπόν, να συγκρουστούμε με μία κατάσταση που δημιουργήθηκε τόσα χρόνια με μεθοδικότητα σε βάρος των εργαζόμενων και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Πλέον οι ανάγκες της κοινωνίας δεν θα ορίζονται πλέον από την οικονομία, αλλά η οικονομία θα συμβαδίσει με τις ανάγκες της κοινωνίας! Με πολλαπλά οφέλη και για τους δύο, με πολλαπλά οφέλη για όλους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου