ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Περίπατος μέσα στο δάσος

περίπατος-μέσα-στο-δάσος-590596

Γράφει ο Ανδρέας Φ. Βασιλείου, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, Ειδικός Παιδαγωγός, Πολιτικός Επιστήμονας

Ενας περίπατος είναι πάντοτε μια ευκαιρία για ξεκούραση και χαλάρωση. Ενας περίπατος στο δάσος είναι μια ευκαιρία για μοναδική απόλαυση και αναψυχή.

Τη μαγεία που προσφέρει το δάσος την καταλαβαίνουν μόνον όσοι μπόρεσαν να ζήσουν έστω και λίγο κοντά του. Το δάσος είναι δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Και αφού είναι δώρο, αξίζει την προστασία μας. Με τίποτε δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε.

Ολοι στην οικογένειά μου αγαπούμε πολύ τους περιπάτους στο δάσος. Γι’ αυτό πολύ συχνά, κυρίως τα Κυριακάτικα πρωινά, ξεκινούμε όλοι μαζί, πολύ νωρίς, να περάσουμε λίγες ώρες ξεκούρασης σε κάποιο από τα κοντινά στην πόλη μας δάση.

Με το που φθάσαμε σ’ ένα σημείο, αφήνουμε το αυτοκίνητό μας και ανηφορίζουμε το πρώτο δυσδιάκριτο μονοπάτι που θα βρεθεί μπροστά μας. Αυτόματα αρχίζει και η απόλαυση και η αναψυχή, με τον καθαρό αέρα που χτυπά τα πρόσωπά μας και το άφθονο πράσινο που μας τριγυρίζει.

Καθώς ο ήλιος ανατέλλει κάποιες ακτίνες του καταφέρνουν να περάσουν ανάμεσα από τα πυκνά φυλλώματα δέντρων αιωνόβιων και να τα κάνουν να λαμπιρίζουν εδώ κι εκεί. Τα δέντρα και τα λογής – λογής χαμόκλαδα και οι θάμνοι αρωματίζουν το πρωινό αεράκι, που δε χορταίνεις να το αναπνέεις.

Ενας περίπατος στο δάσος επιφυλάσσει μόνον ευχάριστες εκπλήξεις. Εδώ συναντάς ένα πολύχρωμο λουλούδι, πιο κει απαντάς μια μαλακή πρασινάδα. Προχωρώντας αντικρίζεις αναπάντεχα ένα ρυάκι ή μια κρυφή πηγή νερού. Κάποτε ξεπετάγονται μπροστά στα διάφορα ζώα, που τρέχουν φοβισμένα να κρυφτούν.

Μεγαλείο παρουσιάζει και ο μικρόκοσμος που ζει μέσα στο δάσος. Αναρίθμητα ζωύφια με ποικίλα χρώματα και σωματική κατασκευή προκαλούν το θαυμασμό στον επισκέπτη.

Υπέροχος είναι και ο κόσμος των πτηνών που φιλοξενεί το δάσος. Μια μεγάλη ποικιλία πουλιών προσφέρουν το μελωδικό τους τραγούδι στον επισκέπτη. Είναι πραγματική απόλαυση να βλέπει κανείς τα πουλιά που πετούν από κλαδί σε κλαδί. Η ζωντανή τους παρουσία δένει αρμονικά με την αμνησία των δέντρων.

Το δάσος, στο σύνολό του, είναι ένα ανοιχτό βιβλίο. Πολλά χρήσιμα και ωφέλιμα πράγματα μπορεί να διδαχθεί κάποιος περιδιαβαίνοντας το σκιερό κόσμο του. Φτάνει να είναι παρατηρητικός και να δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον.

Το δάσος είναι ένα φυσικό οικοσύστημα. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η αρμονική συνύπαρξη τόσων μορφών ζωής. Η αρμονική ζωή είναι νόμος που λειτουργεί ασταμάτητα στο δάσος.

Αυτήν τη φυσική αρμονία μόνον ο άνθρωπος την καταστρέφει με τα έργα και τις πράξεις του. Ιδιαίτερα στην εποχή μας, η φύση στο σύνολό της, μαζί και τα δάση, υποβαθμίζονται ή και εξαφανίζονται ακόμη από τις εγκληματικές μας ενέργειες.

Μακάρι, όσο είναι καιρός, να συνειδητοποιήσουμε ότι, καταστρέφοντας τα δάση, βιάζουμε τη ζωή, μαζί και τη δική μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου