ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Προχωρούμε προς το συνέδριο, συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς

προχωρούμε-προς-το-συνέδριο-συμβάλλο-594548

Γράφει ο Γιάννης Σακκόπουλος*

Ο κυρίαρχος λαός, στις πρόσφατες εκλογές ,εκφράστηκε κατά τρόπο σαφή υπέρ μιας άλλης πολιτικής και άλλων προσώπων. Ο σαραντάρης Τσίπρας, όμως, συνεχίζει να μιλά με την άνεση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, την αύρα της λαϊκής επιδοκιμασίας, τον αέρα του προέδρου του Σύριζα και, όχι, με τα βαρίδια του Πρωθυπουργού της χώρας. Αυτό απορρέει από την απουσία σοβαρών και ολοκληρωμένων προτάσεων προς την Ευρωζώνη για τα επόμενα βήματα, παρ’ όλη την ρεαλιστική στροφή του, τον τελευταίο καιρό. Οι μέρες που έρχονται θα αναδείξουν, ποιος έχει δίκιο, γιατί τίποτε ακόμη δεν έχει αποδειχθεί, αν και οι πολίτες συνηθίζουν να αμύνονται των επιλογών τους στην κάλπη και, καλά κάνουν.

Ωστόσο, το Π.Α.Σ.Ο.Κ – Δημοκρατική παράταξη οδεύει σε ένα συνέδριο το Μάιο και σε αλλαγή ηγεσίας αρχές Ιούνη μέσα σε ένα δραματικό πολιτικό περιβάλλον, έχοντας το μυαλό του, κατά κύριο λόγο στη χώρα και τους πολίτες. Εχοντας πλήρη συναίσθηση, ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν αλλάζουν γρήγορα, αλλά και σε διαρκή επιφυλακή γιατί δεν αποκλείονται ακραία γεγονότα που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα από μία κυβέρνηση που δείχνει, μέχρι στιγμής, να μην έχει βρει τον ρυθμό της. Σε αυτές τις συνθήκες, το κόμμα οργανώνει τις εσωκομματικές διαδικασίες, όπου, ευχή όλων είναι, σε όλα τα θέματα να υπάρχουν ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες λύσεις.

Λύσεις που να προωθούν την ενότητα, να ενισχύουν την συντροφικότητα χωρίς αποκλεισμούς. Το κόμμα έχει ανάγκη από ηρεμία, γιατί ηρεμία σημαίνει υπευθυνότητα, αξιοπιστία και επένδυση στο μέλλον.

Η παράταξη έχει ανάγκη από πολιτικούς νέας και άλλης γενιάς, με ότι, αυτό συνεπάγεται. Η κεντροαριστερά μπορεί και πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να γίνει ελκυστική στους πολίτες, που έστειλαν μήνυμα προώθησης νέων προσώπων που θα καθορίσουν και το προφίλ των κομμάτων.

Το Π.Α.Σ.Ο.Κ βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία και οφείλει να απευθυνθεί αξιόπιστα και με καθαρά χέρια στη μεγάλη πλειοψηφία των δυναμικών κοινωνικών στρωμάτων. Οφείλει να αφουγκραστεί την κοινωνία και όχι να την προκαθορίσει, όπως έκανε στο παρελθόν, έχοντας τη σιγουριά και την ασφάλεια του 40%. Το 4%, είναι μικρό, αλλά μπορεί πάλι να μεγαλώσει, γιατί ο χώρος αυτός είναι απολύτως αναγκαίος για την Ελλάδα του μέλλοντος. Είναι ο χώρος του κοινωνικού κέντρου και της κεντροαριστεράς, ο χώρος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, που μπορεί να γίνει πάλι ακμαίος και δυνατός, ορθώνοντας ανάστημα ανάμεσα στον ακραίο, αριστερό και δεξιό λαϊκισμό.

Μπορεί όμως το Π.Α.Σ.Ο.Κ, η μείζονα μεταπολιτευτική συνιστώσα, που δημιούργησε την μεσαία τάξη και διαπαιδαγώγησε την αστική Δημοκρατία να τον εκφράσει;

Μπορεί κάτω από τις εξής προϋποθέσεις. Η πρώτη και κύρια, ο απογαλακτισμός από την συνεργασία με τη Ν.Δ, που έγινε για λόγους εθνικής ανάγκης. Αφού καταφέρουμε αυτό, θα βρούμε και το δρόμο για το ποιο ΠΑ.ΣΟ.Κ θέλουμε τελικά. Πρέπει να χτιστεί ένα κόμμα βαθιά σοσιαλοδημοκρατικό, ριζοσπαστικό, λαϊκό, ευρωπαϊκό, πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, με κατοχυρωμένες διαδικασίες και οργάνωση των σύγχρονων Ευρωπαϊκών κομμάτων.

Το Π.Α.Σ.Ο.Κ – Δημοκρατική παράταξη πρέπει να γίνει ένα κόμμα με ευδιάκριτα στοιχεία, διαφοροποίησης από το Σύριζα, σε πολιτικές και Θέσεις. Θέσεις που κυμαίνονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και που, αν θέλετε, θα προάγουν την συζήτηση για τον επαναπροσδιορισμό της στις τρέχουσες Ευρωπαϊκές συνθήκες. Πρέπει να γίνει σαφές, ότι χρειαζόμαστε ένα κράτος, ευέλικτο, λειτουργικό, κοινωνικό, δίκαιο και ταχύτατο νομοθετικά, εκτελεστικά, δικαστικά, με ρυθμιστικό όμως μόνο, ρόλο στην ελεύθερη αγορά χωρίς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και κρατικοδίαιτες πεταλίδες.

Ενα κράτος, φιλικό προς το περιβάλλον, που θα διευκολύνει αλλά και θα διευκολύνεται, από την καινοτομία και την τεχνολογία.

Πρέπει να φτιάξουμε ένα κόμμα που θα προτείνει ιδέες και λύσεις για την κατανομή των πόρων αλλά και των βαρών. Μόνο έτσι μπορεί να έρθει η ανάπτυξη και η ριζοσπαστική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο 2020. Μόνο έτσι μπορεί να έρθει η νεολαία ξανά κοντά μας, πείθοντάς την, γιατί είμαστε καλύτεροι από τους άλλους και όχι, απλά, λιγότερο χειρότεροι από αυτούς.

Με λίγα λόγια, οικοδομείται ένα κόμμα από την αρχή. Ενα κόμμα που πρέπει να συνηθίσει να λειτουργεί στην ιδέα ότι είναι αντιπολίτευση και θα είναι για καιρό εκεί ,γιατί έτσι το ήθελε ο λαός. Αυτή είναι και η διελκυστίνδα, που θα δώσει ομοιογένεια δέσιμο, ενότητα, ουσία και ποιότητα στο κόμμα και θα γίνει πόλος έλξης, αλλιώς, ο νέος αρχηγός θα παραλάβει κενό πουκάμισο. Το πραγματικό δίλημμα είναι, αν η παράταξη θα προσανατολιστεί προς τη δυναμική του μέλλοντος ή προς τη ρουφήχτρα του παρελθόντος. Η δική μου επιλογή είναι η πρώτη.

*Ο Γιάννης Σακκόπουλος πολιτεύτηκε για πρώτη φορά με το Π.Α.Σ.Ο.Κ – Δημοκρατική παράταξη στις εκλογές του Γενάρη. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΛΙΑΣ. Εργάζεται ως ιδιώτης Φυσικοθεραπευτής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου