ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η φιλοζωία στη χώρα μας

η-φιλοζωία-στη-χώρα-μας-610244

Του Γιάννη Γεωργούδη

Η φιλοζωία στις μέρες μας είναι μία παρεξηγημένη έννοια στη χώρα μας. Ο καθένας που δηλώνει φιλόζωος για τους δικούς του λόγους, αποκτά ένα κατοικίδιο της αρεσκείας του, κυρίως αναφέρομαι στα σκυλιά, για να κάνει το κέφι του ή το κέφι των παιδιών του. Τον πρώτο καιρό πηγαίνει το ζώο στον κτηνίατρο τακτικά για εμβολιασμούς ή ό,τι άλλο χρειάζεται και πιστεύει ότι με αυτές τις ενέργειες επιτελεί το «φιλοζωικό του» καθήκον ως υπεύθυνος για το ζώο. Στη συνέχεια όταν πρέπει να βγάλει μία βόλτα το ζώο για να κάνει τις ανάγκες του, βγαίνουν μαζί παρέα, δεμένο ή λυτό κι όταν το ζώο αποφασίσει να «τα κάνει» το καμαρώνει σαν να πήρε το παιδί του άριστα στα μαθηματικά.

Αδιαφορεί για το πού θα καθίσει το ζώο να κάνει την ανάγκη του, αν είναι πεζοδρόμιο που βαδίζουν οι συμπολίτες του, παιδική χαρά που παίζουν μικρά παιδιά, η είσοδος κατοικίας κάποιων συνανθρώπων του που δεν χρωστάνε τίποτα να «τρώνε» τις ακαθαρσίες του σκυλιού του, ή ότι φοβούνται τα παιδιά να βγαίνουν στο δρόμο, επειδή κάποιος απολίτιστος έχει αμολήσει το μεγαλόσωμο σκυλί του λυτό και τρέχει ανεξέλεγκτα με το φόβο να δαγκώσει κάποιον.

Εδώ έρχεται η ευθύνη της πολιτείας με τους νόμους και την εφαρμογή τους από τις διάφορες αρχές που θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι νόμοι του κράτους δεν θεσπίζονται μόνο για να συζητούνται στη Βουλή και να φιγουράρουν τυπωμένοι στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει και να εφαρμόζονται.

Ο Νόμος 3170/2003 στο άρθρο 2 για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων υποχρεώνει τον κάθε ιδιοκτήτη να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα καθώς επίσης να επιβάλει στον ιδιοκτήτη να κρατά το ζώο δεμένο και σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η παρέκκλιση των παραπάνω επισύρει ποινή προστίμου που κυμαίνεται από 300 μέχρι 1.500 ευρώ.

Ας αναλάβουν λοιπόν οι αρμόδιες και σχετικές αρχές και υπηρεσίες, όπως διεύθυνση υγιεινής, δημοτική αστυνομία (όπου υπάρχει), αλλά κι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι από κάποια προγράμματα μέσω του ΟΑΕΔ για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να εφαρμόσουν αυστηρά το Νόμο. Εκεί που προσφέρονται επιδόματα ανεργίας σε ανέργους, με τα ίδια χρήματα θα προσφέρουν και μία εργασία προς το σύνολο των ανθρώπων και προς το περιβάλλον ελέγχοντας τους παραβάτες. Ετσι δεν θα διαπληκτίζονται οι πολίτες μεταξύ τους προκειμένου να λύσουν τις όποιες διαφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ταυτόχρονα θα εισπραχθεί και κάμποσο χρήμα που σήμερα η χώρα μας έχει ανάγκη. Ας το ακούσουν οι αρμόδιοι κι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου