ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ισπανικά: 1η πιο σημαντική Γλώσσα παγκοσμίως

ισπανικά-1η-πιο-σημαντική-γλώσσα-παγκο-616473

Γράφει η MSc Αριάδνη Φωτεινή Στέλλου, Καθ. Ισπανικής και Ιταλικής φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Salamanca

Μπορείς να θυμηθείς τον λόγο για τον οποίο έμαθες ξένη γλώσσα; Ήξερες τί μαθαίνεις εκ των προτέρων ή μήπως κάποιος σε οδήγησε προς τα εκεί, χωρίς και ο ίδιος να γνωρίζει την απάντηση;

Όλοι ξέρουμε ότι τα Ισπανικά είναι μια ιβηρική ρομανική γλώσσα. Ομιλείται από περίπου 550 εκατομμύρια ανθρώπους. Θεωρείται 1η σημαντική γλώσσα σε ό,τι αφορά τον δυτικό κόσμο, χάρη στην αυξανόμενη χρήση της στις ΗΠΑ (75% του Ισπανόφωνου πληθυσμού), της σχετικής επιβολής της στην εκπαίδευση, της αυξανόμενης οικονομίας του ισπανόφωνου κόσμου – πολιτικής, της επιρροής της στη μουσική βιομηχανία και την παγκόσμια λογοτεχνία.

Χαρακτηριστικά, η Ισπανική γλώσσα ομιλείται ως μητρική γλώσσα σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική – Μεξικό, Κολομβία, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Γουατεμάλα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινός, Κούβα, Νικαράγουα, Ονδούρα, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Περού, Πουέρτο Ρίκο, Χιλή – την Ισπανία, την Αφρική – Ισημερινή Γουινέα και Δυτική Σαχάρα. Είναι μια από τις επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Μεξικό έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό Ισπανόφωνων, ενώ ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Κολομβία, η Ισπανία και η Αργεντινή.

Στο Μπελίζ, είναι η μητρική γλώσσα περίπου του μισού πληθυσμού.

Στη Βραζιλία, η ισπανική γλώσσα έχει αποκτήσει σημαντικότατο κύρος ως δεύτερη γλώσσα μεταξύ σπουδαστών και πολλών επαγγελματιών. Τα τελευταία χρόνια, με τη Βραζιλία να μειώνει τις εμπορικές της δραστηριότητες με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και με το να αυξάνει τις εμπορικές της δραστηριότητες και τους δεσμούς της με τους ισπανόφωνους γείτονές της, μεγάλος ζήλος έχει υπάρξει για τη διγλωσσία και την άψογη γνώση των ισπανικών στη χώρα (το ίδιο συμβαίνει με τους Πορτογάλους)…

Στην Ευρώπη εκτός της Ισπανίας, ομιλείται στην Ανδόρα, την Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Γιβραλτάρ και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου υπάρχει μία ισχυρή Ισπανόφωνη κοινότητα στο Λονδίνο. Υπάρχει κατακόρυφη άνοδος στη δημοτικότητα των ισπανικών στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια… Στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια η ισπανική έχει γνωρίσει τεράστια διάδοση. Διδασκόταν μάλιστα πιλοτικά και στη δημόσια εκπαίδευση. Η χώρα μας υπήρξε για πολλά χρόνια πρώτη σε υποψηφίους επίσημων διαγωνισμάτων του Ινστιτούτο Θερβάντες και του Πανεπιστημίου Σαλαμάνκα (DELE)… Στην Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία διδάσκονται στο σχολείο από μικρή ηλικία.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ωκεανίας, είναι μία γλώσσα που ομιλείται στην Αυστραλία, καθώς εκεί υπάρχει ισχυρή ισπανόφωνη κοινότητα (Σύδνεϋ). Ομιλείται επίσης από τους περίπου 3.000 κατοίκους της Νήσου του Πάσχα, που ανήκει στη Χιλή. Ακόμη και στην Ασία η ισπανική γλώσσα είναι ευρέος γνωστή με τα Πανεπιστήμια να κρατούν γερά την πρωτιά. Στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, υπάρχουν μικρές ισπανόφωνες κοινότητες στο Ισραήλ, στο βόρειο Μαρόκο, στην Τουρκία, και στις ισπανικές Θέουτα και Μελίγια.

Στη Βόρεια Αμερική και στην Καραϊβική, τα ισπανικά ομιλούνται από πληθυσμιακές ομάδες στην Αρούμπα, στον Καναδά – Τέξας, Καλιφόρνια, Μαϊάμι, Χιούστον, Νέα Υόρκη, Φλόριντα – στις Ολλανδικές Αντίλλες, Τρινιντάντ και Τομπάγκο και στις Αμερικανικές Παρθένους Νήσους. Στην Ανταρκτική, μας χαροποιεί το γεγονός ότι Ισπανική είναι η επίσημη γλώσσα της περιοχής και των περίκλειστων εδαφών…

Συμπερασματικά, καταλαβαίνουμε ότι μαζί με την Αγγλική Γλώσσα – που αναμφίβολα κατέχει την θέση της Διεθνής γλώσσας – η Ισπανική είναι η 1ηπιο σημαντική Γλώσσα παγκοσμίως σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και η 2ημαζί με τα αγγλικά, όσον αφορά τον αριθμό των φυσικών ομιλητών.

Επομένως, μήπως η αρχική μου ερώτηση ήταν ολίγον ρητορική; Μήπως θα έπρεπε να γίνουμε λίγο πιο συνειδητοποιημένοι απέναντι στην εκμάθηση ξένων γλωσσών; Καταλαβαίνουμε το λόγο για τον οποίο οι Ισπανόφωνοι δεν μαθαίνουν αγγλικά;

Εις το επανιδείν!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου