ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η συμβολή του αγρο-διατροφικού τομέα για την ανάπτυξη της περιφέρειας

η-συμβολή-του-αγρο-διατροφικού-τομέα-γ-620511

Γράφει ο Βασίλης Χατζόπουλος, Γεωπόνος, Περιφερειακός Σύμβουλος Μαγνησίας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει σημαντικό δυναμικό για την αύξηση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και παράλληλα να συμβάλλει στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας αυξάνοντας τις εξαγωγές και μειώνοντας τις εισαγωγές κυρίως σε τέσσερις (4) κατηγορίες προϊόντων 1.Γαλακτοκομικά προϊόντα 2.Φρούτα και λαχανικά 3.Προϊόντα αρτοποιίας και 4.Βιομηχανία βρώσιμης ελιάς και ελαιουργικών προϊόντων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στον αγρο-διατροφικό τομέα που σήμερα δεν έχει στόχο απλά και μόνο την διερεύνηση της παραγωγικής βάσης αλλά ο αγρο-διατροφικός τομέας να συνδέεται με ποιοτικούς μετασχηματισμούς που να υπηρετούν τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της ίδιας περιφέρειας όπως: 1.Ανάπτυξη της παραγωγής όσο γίνεται πιο κοντά στις περιοχές που παράγονται οι πρώτες ύλες. 2.Την ενδυνάμωση της εγχώριας αγοράς με προσπάθεια για επάρκεια σε βασικά προϊόντα διατροφής, υποκαθιστώντας τις εισαγωγές. 3.Την ανάπτυξη της καινοτομίας και υψηλής εξειδίκευσης ως απάντηση στα εμπόδια που δημιουργεί η μικρή παραγωγή σε συνδυασμό με την ανάπτυξη παραγωγικών δικτύων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στοχεύει στην αξιοποίηση των εγχώριων αγροτικών προϊόντων και στην ανασυγκρότηση όλου του αγρο-διατροφικού συμπλέγματος, με την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας μέσα από μία νέα περιφερειακή πολιτική για εξαγωγές με άνοιγμα των επιχειρήσεων σε ξένες δυναμικές αγορές.

Βασική όμως προϋπόθεση αποτελεί η διαμόρφωση σε στέρεες βάσεις βασικών κανόνων όπως η ανάπτυξη δικτύων και συλλογικών μορφών κοινωνικής οικονομίας, η στήριξη της ιδιωτικής μικρομεσαίας επιχείρησης και της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Για την επιτυχία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην προσπάθεια να ανασυγκροτήσει τον αγρο-διατροφικό τομέα θα πρέπει να έχει σύμμαχο την πολιτεία που θα πρέπει άμεσα να πάρει επείγουσες αποφάσεις με μέτρα άμεση ενίσχυσης των αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων όπως η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση του κόστους παραγωγής των πρώτων υλών, βελτίωση ρευστότητας στους μικρομεσαίους παραγωγούς, εξυγίανση του συστήματος εμπορίας, αξιοποίηση των κινηματικών μορφών διακίνησης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, δημιουργία νέων κεντρικών αγορών κατά περιφέρεια, μόνιμων Λαϊκών αγορών ανά πόλη και διεύρυνσή τους με προϊόντα μεταποίησης.

Στη χώρα μας στον αγρο-διατροφικό τομέα εμπλέκονται 2 εκατομμύρια άτομα σε 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις δημιουργώντας προστιθέμενη αξία ύψους 17,3 δισ. ευρώ. Αδήριτη λοιπόν είναι η ανάγκη η πολιτεία να φέρει στη Βουλή το νόμο για τα τρόφιμα και ποτά για να μπορέσει ο αγρο-διατροφικός τομέας να λειτουργήσει με τάξη σε όφελος των παραγωγών αλλά και όλης της χώρας.

Παράλληλα οι αγρότες με το νέο νόμο, που ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ψηφιστεί, οφείλουν να σεβαστούν τους κανόνες της πολιτείας και να κινηθούν με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα έτσι ώστε να δικαιώσουν με κάθε τρόπο αυτή τη φορά τις μεγάλες προσδοκίες, για τις δυνατότητες του αγρο-διατροφικού τομέα, που έχουν καλλιεργηθεί και καλλιεργούνται στην κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου