ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Χημεία: η ζωή μας, το μέλλον μας!

χημεία-η-ζωή-μας-το-μέλλον-μας-624764

Από την Ενωση Ελλήνων Χημικών και το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Χημείας:

«Με αυτό το σύνθημα γιορτάστηκε το 2011 το Διεθνές έτος Χημείας και με τις ίδιες καθοριστικής σημασίας λέξεις κρίνεται σκόπιμο να επιχειρηθεί η παρουσίαση της ταυτότητας της επιστήμης η οποία συμπορεύεται ανά τους αιώνες με τη ζωή και τα επιτεύγματά της καθορίζουν το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η συνεισφορά της επιστήμης της Χημείας στην τεχνολογική και στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κοινωνικού συνόλου είναι αναγνωρισμένη σε διεθνές επίπεδο. Είναι η επιστήμη της οποίας οι απαρχές φτάνουν στον προϊστορικό άνθρωπο και στην αγωνιώδη προσπάθειά του να κατασκευάσει υλικά και σκεύη απαραίτητα για την επιβίωσή του, ενώ στα επιτεύγματά της στηρίζεται σήμερα η βελτίωση της ποιότητας της ζωής και η ευημερία των πολιτών με νέες προοπτικές στην εξυπηρέτηση των αναγκών του ανθρώπου, πλαισιωμένες από τις αρχές της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και με απόλυτο σεβασμό στο Περιβάλλον το οποίο αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Η επιστήμη της Χημείας είναι ένα εργαλείο στα χέρια του ανθρώπου ο οποίος καλείται να το αξιοποιήσει προς όφελος της ανθρωπότητας. Τα μεγάλα οικολογικά προβλήματα, όπως η καταστροφή της στιβάδας του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η ρύπανση του Περιβάλλοντος γενικότερα που είναι αποτελέσματα της αλόγιστης χρήσης των χημικών ουσιών και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης, δεν αφορούν την επιστήμη, αλλά τον άνθρωπο που είτε από άγνοια είτε από συμφέρον κάνει κακή χρήση των επιτευγμάτων της Χημείας. Ο Μαξ Βέμπερ, ο διαπρεπής κοινωνιολόγος και συγγραφέας του περασμένου αιώνα, έγραφε: «Ο σύγχρονος άνθρωπος ξέρει πολύ λιγότερα πράγματα για τα εργαλεία που χρησιμοποιεί, απ’ όσα ήξερε ο πρωτόγονος άνθρωπος για τα δικά του». Πράγματι, πολλά από τα σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα προέκυψαν, γιατί ο άνθρωπος δεν προέβλεψε σωστά τις συνέπειες από τη χρήση των εργαλείων που είχε στα χέρια του.

Προφανώς, η Χημεία ως επιστήμη έχει απεριόριστες δυνατότητες και δεν εξαντλείται. Λύνει προβλήματα, ανοίγει δρόμους και προσφέρει νέες προοπτικές στην ανάπτυξη στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας και της βιωσιμότητας με απόλυτο σεβασμό στην περιβαλλοντική ισορροπία και τους αέναους φυσικούς νόμους.

Η 11η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Πανελλήνια Ημέρα Χημείας από το 1995 ακριβώς για αυτό το λόγο: να αναδειχθούν τα επιτεύγματα και η συνεισφορά της επιστήμης της Χημείας στην ανθρωπότητα, αλλά και νααναγνωριστεί ο ρόλος της στην επίλυση οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων με οικουμενικές διαστάσεις. Η απομόνωση της Χημείας και ο παραγκωνισμός της είναι ζήτημα εθνικής σημασίας σε επίπεδο οικονομικής, βιομηχανικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η πλημμελής γνώση και η άγνοια οδηγούν σε προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με την υγεία, το περιβάλλον και την προστασία του, την ποιότητα των τροφίμων και των καταναλωτικών αγαθών, τη σχετική επιστημονική έρευνα και την ενημέρωση των πολιτών. Σε περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής ύφεσης, παρακμής της περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και παγκοσμιοποίησης των καταναλωτικών αγαθών, η Χημεία καλείται να συνεισφέρει στην προώθηση της επιστημονικής σκέψης, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στην πληροφόρηση των πολιτών του 21ου αιώνα και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η θέση της επιστήμης της Χημείας είναι δίπλα στον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Η γνώση της αποτελεί εφόδιο ζωής και μοχλό ανάπτυξης και προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει η Πανελλήνια Ημέρα Χημείας γιατί, εν κατακλείδι: η Χημεία είναι η ζωή και το μέλλον μας»!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου