ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη

ανοιχτή-επιστολή-στον-υπουργό-γιάνη-β-628765

Γράφει ο Σπύρος Αχιλ. Στυλιαρογιάννης, Γ. Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης του Ν. Μαγνησίας του κόμματος Δημιουργία ξανά!

Αγαπητέ μας Υπουργέ, λόγου της επικαιρότητας, (σχετικά με τις προτάσεις της Κυβέρνησης προς το Eurogroup), θέλοντας να βοηθήσουμε στο έργο σας, προκειμένου να πιαστεί η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, σας προτείνουμε ένα κοστολογημένο παράδειγμα, το οποίο θα θέλαμε αν και εσείς συμφωνείτε να το στέλνατε στα κατώτερα κλιμάκια της τρόικας για να το αξιολογήσουν και στην συνέχεια να το προωθήσουν στους πολιτικούς τους προϊσταμένους του Eurogroup, ούτως ώστε αύριο Δευτέρα 9-3-15 να το συζητήσετε με τους ομολόγουσας.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Α. ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ο όγκος των συναλλαγών στην Ελλάδα γίνεται από το λιανικό εμπόριο, το οποίο αντιπροσωπεύει το 90% του ημερησίου τζίρου, διότι η χώρα μας είναι δυστυχώς καταναλωτική και όχι εξαγωγική. Από προηγούμενες μελέτες του ΥΠΟΙΚ η φοροδιαφυγή είναι περίπου τα 35 δις ευρώ το έτος.

Β. ΛΥΣΗ : Η ιδέα στηρίζεται στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ κάθε συναλλαγής που γίνεται από τον πολίτη ή την επιχείρηση, είτε αυτή αφορά έσοδα ή έξοδα ως εξής:

1) Κάθε Έλληνας πολίτης ή επιχείρηση που κάνει φορολογική δήλωση τυπώνετε σε μία ηλεκτρονική κάρτα το Α.Φ.Μ. του/της.

2) Κάθε επισκέπτης στην Ελλάδα αποκτά έναν αριθμό. ο οποίος είναι τυπωμένος σε μία ηλεκτρονική κάρτα.

3) Δημιουργείται μία Κεντρική Βάση Δεδομένων όπου υπάρχουν όλα τα Α.Φ.Μ. των Ελλήνων πολιτών, των επιχειρήσεων και των επισκεπτών στην Ελλάδα.

4) Οι επιχειρήσεις αποκτούν ένα μηχάνημα καταγραφικό της συναλλαγής που γίνεται με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής κάρτας.
Αυτή η συσκευή θα μπορεί να είναι ενσωματωμένη και στην ταμειακή μηχανή ή στον Η.Υ. που εκδίδει οποιοσδήποτε μορφής παραστατικό, Απόδειξη ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών ή Πώλησης αγαθών ή Δελτίο Αποστολής Τιμολόγιο κ.τ.λ.
Σημασία έχει ότι η ταμειακή μηχανή δεν θα μπορεί να εκδώσει παραστατικό εάν δεν εισάγουμε την ηλεκτρονική μας κάρτα.

5) Καταγραφικό μηχάνημα της συναλλαγής θα έχουν και οι Τράπεζες και οι Εφορίες και οι Δήμοι και εν πάση περίπτωση όλοι που θα εισπράττουν χρήματα για οποιαδήποτε σκοπό.

6) Με το τέλους κάθε οικονομικού έτους οι Τράπεζες θα στέλνουν στην Κεντρική Βάση Δεδομένων για κάθε αποταμιευτικό λογαριασμό ή λογαριασμό όψεως που θα έχει ο πολίτης ή η επιχείρηση, το υπόλοιπο των συναλλαγών που είχε μέσα στο οικονομικό έτος, προσέξτε ΟΧΙ το υπόλοιπο ποσό των καταθέσεών του, αλλά το υπόλοιπο των συναλλαγών. Δηλαδή εάν υποθέσουμε ότι ο Χ πολίτης έχει έσοδα από οποιαδήποτε ενέργειά του 12 000,00 Ευρώ και έξοδα 8 000,00 Ευρώ, το υπόλοιπο των συναλλαγών του θα είναι 4 000,00 Ευρώ.

7) Η Κεντρική Βάση Δεδομένων λοιπόν θα γνωρίζει στις πρώτες 10 ημέρες του επομένου έτους, όλα τα ΕΞΟΔΑ που έκανε ο Χ πολίτης ή η επιχείρηση, από τις καταγραφές που γίνανε μέσω των Καταγραφικών μηχανημάτων και όταν λέμε έξοδα εννοούμε ΟΛΑ τα έξοδα, αγορές, πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εφορία, κάρτες, δόση δανείων, χρήματα που δάνεισε ή δώρισε, (υποχρεωτικά μέσω του συστήματος), στον αδερφό του ή όπου αλλού.
Επίσης η Κεντρική Βάση Δεδομένων θα γνωρίζει και όλα τα ΕΣΟΔΑ που είχε ο Χ πολίτης ή η επιχείρηση π.χ. από μισθούς, συντάξεις ενοίκια, μερίσματα μετοχών, επιστροφή φόρου. κρατικά βοηθήματα, χρηματικές δωρεές, δάνεια, κ.τ.λ.

8) Η Κεντρική Βάση Δεδομένων λοιπόν μετά από αυτήν την πληροφόρηση που θα επεξεργάζεται δηλ. ΕΣΟΔΑ μείον ΕΞΟΔΑ. Θα γνωρίζει λοιπόν ότι το υπόλοιπο των συναλλαγών του Χ πολίτη, είναι 4 000,00 Ευρώ, όπως έγραψα στην παράγραφο 6.

9) Στην περίπτωση λοιπόν που η Κεντρική Βάση Δεδομένων συμφωνεί το ίδιο υπόλοιπο των συναλλαγών του Χ πολίτη με την Τράπεζα, τότε ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ και στέλνει το εκκαθαριστικό στον Χ πολίτη με τον φόρο που του αναλογεί για να τον πληρώσει στην ΔΟΥ που ανήκει.

10) Στην περίπτωση όμως που η Κεντρική Βάση Δεδομένων ΔΕΝ συμφωνεί με το υπόλοιπο των συναλλαγών του Χ πολίτη με την Τράπεζα, τότε ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ στην ΔΟΥ που ανήκει, τρεις (3) φορές την διαφορά, δηλ. σύμφωνα με τα παραπάνω ο Χ πολίτης έπρεπε να έχει υπόλοιπο συναλλαγών 4 000,00 Ευρώ, η Τράπεζα όμως έστειλε στο σύστημα υπόλοιπο 1 000,00 Ευρώ, άρα ο Χ πολίτης συμμετείχε σε φοροδιαφυγή ύψους 3 000,00 Ευρώ.

Την διαφορά αυτή 4 000,00 μείον 1 000,00 = 3 000,00 επί 3 φορές = 12 000,00 Ευρώ την ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ αυτόματα στην ΔΟΥ που ανήκει ο Χ πολίτης ή η επιχείρηση, πλέον τον φόρο που του αναλογεί και στέλνει το εκκαθαριστικό στον Χ πολίτη.

Γ. ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Με αυτό το σύστημα ευελπιστούμε να πιαστεί το 70% της φοροδιαφυγής, δηλ. φοροδιαφυγή 35 δις επί 70% = 24,5 δις. Με πλεόνασμα 24,5 δις κε Υπουργέ μπορείς να πείσεις οποιοδήποτε Eurogroup για οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική θα ήθελε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ !

Πιστεύουμε ότι αυτή η λύση που σας προτείνουμε ως Δημιουργία ξανά!, έχει πολύ περισσότερα θετικά από τυχών αρνητικά, για τα οποία μπορούν κάλλιστα να διορθωθούν.

Δ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μερικά από αυτά είναι:

1) Κατάργηση της γραφειοκρατίας ακόμα και αυτής της ηλεκτρονικής εννοώ των φορολογικών δηλώσεων κ.τ.λ.

2) Λύνεται αυτόματα το Μεταναστευτικό πρόβλημα διότι το παρά εμπόριο που διακινούν οι οικονομικοί μετανάστες και όχι μόνο, δεν θα έχει λόγω ύπαρξης.

3) Λύνεται η παράνομη εργασία, διότι ποιος θα τολμά να ξοδεύει ενώ δεν θα δηλώνει εισόδημα ! Όπως επίσης ποιος θα τολμά να πληρώνει χωρίς να ξεχρεώνετε μέσου του συστήματος, μάλλον κανένας, διότι θα το πληρώνει 3 φορές στην Εφορία!

4) Δεν θα υποκύπτει ο καταναλωτής στην πρόταση του πωλητή… θα σου κάνω έκπτωση 20 ευρώ αν δεν σου κόψω απόδειξη !

5) Ο παράνομος πλουτισμός και η διαφθορά στην Δημόσια διοίκηση καταργείτε !

Υ.Γ. Είμαστε βέβαιοι ότι με την πρότασή μας αυτή, συμφωνούν όλα τα κόμματα της Βουλής και ειδικά το ΚΚΕ, επειδή πιστεύουμε και εμείς ότι με το σύστημα αυτό χτυπιέται η πλουτοκρατία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου