ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η χαρά των χριστιανών

η-χαρά-των-χριστιανών-628898

Του Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού εφημερίου του Ι.Ν.Αγ. Δημητρίου Αλμυρού

Μια από τις ποιο όμορφες, χαριτωμένες και λαοφιλείς Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, είναι και αυτή των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, οι οποίοι κάθε Παρασκευή, τελούνται στους Ιερούς μας Ναούς και με το κατανυκτικό τους περιεχόμενο συμβάλουν στην ένωση του Θεού με τον άνθρωπο.

Η όλη Ακολουθία των Χαιρετισμών με τα εικοσιτέσσερα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, μας περιγράφει κατά πρώτον τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την επίσκεψη της Παναγίας στην Ελισάβετ, η οποία όπως είναι γνωστό, θα γεννούσε σε λίγες εβδομάδες τον Τίμιο Πρόδρομο. Επίσης οι Χαιρετισμοί αναφέρουν το σκίρτημα του εμβρύου, μέσα στα σπλάχνα της Ελισάβετ, και την ομολογία της με χαιρετισμούς. Εν συνεχεία αναφέρονται στις υποψίες του μνήστορος Ιωσήφ, που δεν μπόρεσε να καταλάβει το Μέγα Μυστήριο της Ενανθρωπίσεως του Θεού Λόγου, στη μήτρα της Παρθένου Μαριάμ, αλλά και την μετέπειτα απόλυτη πίστη του στην αλήθεια που του απεκάλυψε ο Αγγελος Κυρίου. Οι Χαιρετισμοί, ακόμα, μας περιγράφουν εν συντομία, τη Γέννηση του Σωτήρα Χριστού, την προσκύνηση των ποιμένων και των μάγων. Την Υπαπαντή του Κυρίου, από τον Συμεών τον Θεοδόχο. Τη φυγή Του στην Αίγυπτο και άλλα πολλά γεγονότα του Μυστηρίου της Θείας Οικονομίας.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό το «Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε», που ακούγεται ξανά και ξανά στους Ναούς μας; Η Παναγία είναι η «Νύμφη η Ανύμφευτη». Και είναι Ανύμφευτη επειδή γέννησε χωρίς άνδρα και εκ Πνεύματος Αγίου τον Χριστό. Το πώς ο Χριστός, ο αληθινός Θεός, εισήλθε στη μήτρα της Παρθένου, αυτό παραμένει μυστήριο αξεπέραστο για τα δικά μας πεπερασμένα και πτωχικά μυαλά.

Ακατάληπτος ο τρόπος της συλλήψεως, ακόμα και για τους Αγγέλους και Αρχαγγέλους και τις λοιπές ουράνιες δυνάμεις. Μόνο ο ίδιος ο Θεός γνωρίζει τον τρόπο που χρησιμοποίησε για να γίνει αυτή η σύλληψη και να γίνει άνθρωπος, τέλειος άνθρωπος, χωρίς να πάψει να είναι και τέλειος Θεός, ο Θεάνθρωπος Κύριος, ο Ιησούς Χριστός, ο Σωτήρας του κόσμου.

Οι Χαιρετισμοί, λοιπόν, έχουν τεράστια σωτηριώδη σημασία, όταν τους διαβάζουμε ή τους απαγγέλουμε κάθε βράδυ με πίστη και ευλάβεια. Μας χαρίζουν την πλέον αποτελεσματική βοήθεια στην προσπάθειά μας και στον αγώνα που κάνουμε κάθε μέρα, για να νικήσουμε τα πάθη μας. Για να νικήσουμε το κακό, την αμαρτία και τον μισάνθρωπο διάβολο.

Άλλωστε, Εκείνη μας προτρέπει και μας λέγει «φωνάξτε με», ή «φωνάζετέ με», «φωνάζετε το όνομά μου, και γω θα σας βοηθώ πάντοτε». Να με καλείτε ή με το «Υπεραγία Θεοτόκε βοήθει μοι», ή με το «Υπεραγία Θεοτόκε βοήθησέ μας», ή «σώσον με», ή «σώσον ημάς». Άλλωστε, είναι και λειτουργικός ύμνος. Κάθε φορά που αναφέρουμε το όνομα της Παναγίας μας στη Θεία Λειτουργία, στον Όρθρο ή τον Εσπερινό, οι ιεροψάλτες μας να απαντούν με το «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς».

«Και γω θα έλθω», μας υπόσχεται η Παναγία. «Θα σας βοηθήσω και θα σας βοηθήσω σε όλες σας τις ανάγκες, σε όλους τους πειρασμούς της ζωής σας, στα βάσανα, στις θλίψεις και στις στεναχώριες. Θα είμαι πάντοτε κοντά σας. Μεσίτρια ακόμη και στη Δευτέρα Παρουσία του Υιού μου και Κριτού των πάντων και κει θα είμαι κοντά σας».

Είθε η σκέπη της Παναγίας μας να είναι συνεχώς μαζί μας. Να φυλάσσει διαρκώς τις οικογένειές μας, το έθνος και την Εκκλησία μας. Οι καιροί είναι όντως δύσκολοι. Η αβεβαιότητα συνεχώς αυξάνεται και οι πειρασμοί πολλοί. Η ελπίδα μας, ωστόσο, η παρηγοριά και η βεβαία βοήθεια έγκεινται μονάχα στο πάντιμο όνομα Εκείνης που την ημέρα του Ευαγγελισμού της άκουσε την καλή είδηση. Μακάρι και οι δικές μας ειδήσεις της ζωής να είναι ισάξιες…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου