ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο ελληνικός «τσαμπουκάς» αποδείχτηκε αναποτελεσματικός…

ο-ελληνικός-τσαμπουκάς-αποδείχτηκ-648717

Της Κατερίνας Θεοδώρου, Δημοσιογράφου

Και επειδή εν μέσω διαπραγματεύσεων πολλά γράφτηκαν κι άλλα τόσα ειπώθηκαν για τον «τσίφτη» Υπουργό των Οικονομικών που παραλίγο να έρθει «στα χέρια με τον Ντάισελμπλουμ και για μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε ή μάθαμε τόσα χρόνια, ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα από όλα ότι:

Δεν υπάρχει Ελληνας που να μην επιζητούσε ευνοϊκότερους όρους και απαλλαγή από τα μέτρα που έχουν πνίξει την πραγματική οικονομία.

«Οι Γερμανοί -γράφτηκε- είναι απόγονοι των ναζί» κι εμείς οι τσαμπουκάδες. Αν είναι έτσι, αυτό από μόνο του έκανε τη συνεννόηση μεταξύ μας άκρως προβληματική αφού τελικά μιλάμε διαφορετική γλώσσα και ανήκουμε και σε διαφορετικές εποχές.

Η σημερινή Κυβέρνηση, κατά την ταπεινή μου άποψη, προερχόμενη από ένα κόμμα λαϊκό, δεν μπορεί και δεν θέλει, να διαπραγματεύεται ήπια: φωνασκεί, απειλεί, θυμώνει, κατά το γνώριμο αριστερό έντονο ύφος.

Υπάρχουν ωστόσο κρίσιμες Εθνικές στιγμές όπου απαιτείται διπλωματία, χρειάζονται συμβιβασμοί, επιβάλλεται σεβασμός έναντι όσων βρίσκονται απέναντί μας: το ύφος του Ελληνα τσίφτη που θα στριμώξει τους κουτόφραγκους αποδείχτηκε εντελώς αναποτελεσματικό και αυτό το εμπεδώσαμε για τα καλά το περασμένο 48ωρο.

Επιδείξαμε σε κάποιες στιγμές θράσος και αμετροέπεια, επικαλούμενοι τη «λαϊκή εντολή» που επιβεβαιώνεται καθημερινά μέσω της γενικής ευφορίας και των κινητοποιήσεων συμπαράστασης.

Και τι καταλάβαμε; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ξεχάσαμε ότι έπρεπε να επιλύσουμε θεμελιώδη προβλήματα: αν δεν ετοιμαστεί ο πολυπόθητος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων τι; Θα αθετήσουν όλες τους τις υποσχέσεις έναντι του «λαού»:

  • πώς θα αλλάξετε το φορολογικό σύστημα ώστε να μην επιβαρύνει τους χαμηλοεισοδηματίες;
  • Πώς θα εξασφαλίσετε πόρους για την αφθονία των μισθών του δημοσίου και των συντάξεων;
  • Πώς θα αυξήσετε τον βασικό μισθό;
  • Πώς θα απορροφήσετε τους μετανάστες;

Ολα αυτά είναι επιθυμητά έως ιδεατά αλλά πρέπει να βρεθεί τρόπος να πραγματοποιηθούν. Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Δεν ξέρουμε. Θα μάθουμε;

Η σημερινή Κυβέρνηση φαίνεται να είναι αλλεργική στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις τις οποίες θεωρεί, δικαίως, υποχωρήσεις με καπιταλιστική κατεύθυνση.

Το δέχομαι, αν κι εφόσον έχετε βρει τη μέθοδο για να σοσιαλιστικοποιήσετε την ανύπαρκτη ελληνική οικονομία.

Αν όχι όμως, όπως έγινε και με το υποτιθέμενο plan B που ποτέ δεν υπήρξε όλοι εμείς, ο απλός λαός θα παραμένουμε σε εκκρεμότητα, στο προαύλιο της Κόλασης, ακινητοποιημένοι ανάμεσα στις σοσιαλιστικές επιθυμίες και στην πραγματικότητα!

Και δεν καταφέρετε τελικά να σοσιαλιστικοποιήσετε την οικονομία θα πληρώσουμε και το τίμημα αυτής της απόφασης.

Κατά τη γνώμη μου, αλλά και κατά τη γνώμη πολλών, το τίμημα αυτό θα είναι η πείνα, όχι η φτώχεια.

Ο «λαός» θέλει, εκτός από εθνική υπερηφάνεια, ένα υπέροχο κράτος προνοίας, το οποίο όμως με τη σειρά του, απαιτεί χρήματα που δεν μπορούμε προς το παρόν να αποκτήσουμε, παρά μόνον μέσω της Ευρώπης.

Ευτυχώς έστω και την ύστατη ώρα αντιληφθήκατε ότι πρέπει να αφήσουμε τους τσαμπουκάδες και να επιστρέψουμε στη διπλωματία!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου