ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

23 Φλεβάρη 1943, μέρα ίδρυσης της ΕΠΟΝ

23-φλεβάρη-1943-μέρα-ίδρυσης-της-επον-653129

Από το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

«Τούτες τις μέρες τιμούμε στη χώρα μας την επέτειο για τα 72 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Τούτες τις μέρες ξαναζωντανεύουν οι μνήμες του λαού μας για τα χρόνια εκείνα που πραγματικά συγκλόνισαν τον τόπο μας.

Ξαναθυμόμαστε τους αγώνες του λαού μας και της νεολαίας μας ενάντια στους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους αυλικούς της πλουτοκρατίας για λευτεριά, ανεξαρτησία, και για τη λαϊκή εξουσία.

Πριν από 72 χρόνια σ’ ένα σπιτάκι της συνοικίας Αμπελοκήπων ιδρύονταν η θρυλική ΕΠΟΝ. Τη μέρα αυτή άρχισε η δοξασμένη ιστορία της επονίτικης γενιάς. Μια ιστορία που γράφτηκε στους δρόμους, στους τοίχους, στα μπουντρούμια των φυλακών, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στα βουνά της Ελλάδας, που χέρι με χέρι με τους αντάρτες Ελασίτες έδιναν τη μάχη ενάντια στους Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους κατακτητές.

Στη δημιουργία της ΕΠΟΝ σημαντικό ρόλο έπαιξε η Οργάνωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΟΚΝΕ) που στάθηκε η ψυχή και ο βασικός της άξονας και στελέχωσε με τα μέλη τις οργανώσεις της.

Κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως η ΕΠΟΝ που σαν καθάριος ήλιος ξεπρόβαλε στο θαμπό ουρανό της σκλαβωμένης πατρίδας, θα άπλωνε τόσο γρήγορα τα φτερά της, ώστε να αγκαλιάσει όλες τις γωνιές της και να γίνει το καμάρι του λαού μας.

Και όμως έγινε αυτό που ίσως δεν ξαναγνώρισε ο τόπος μας. Τα νιάτα της Ελλάδας έδωσαν τα χέρια στην πρωτοπόρα αντιστασιακή τους οργάνωση, όρθωσαν αγέρωχα τα αναστήματά τους μπροστά στον ξένο τύραννο και στα ντόπια όργανά του. Εγραψαν άσβεστες σελίδες δόξας στις σκλαβωμένες πολιτείες και στα λεύτερα βουνά, άντεξαν σ’ όλους τους κατατρεγμούς της μεταπολεμικής βίας και δημιούργησαν ένα περίλαμπρο έργο που πραγματικά καθοδηγεί τη σημερινή γενιά και την εμπνέει στους αγώνες της για τη δικαίωση των θυσιών της και την πραγμάτωση των ιδανικών της.

Η ΕΠΟΝ έκλεισε στους σκοπούς και τα ιδανικά της, τους βαθύτερους πόθους της νεολαίας για ένα καλύτερο μέλλον, για να κατακτήσουν τα δικαιώματα της ηλικίας τους, να επιβάλουν το σεβασμό τους και να προετοιμάσουν το έδαφος για το ξεκίνημα ενός πρωτοπόρου νεοελληνικού σοσιαλιστικού πολιτισμού.

Με όλα τους αυτά τα ανώτερα ιδανικά και την άσβεστη φλόγα της νεανικής τους ψυχής τα επονίτικα νιάτα αντιπάλεψαν θαρραλέα την πείνα και την τρομοκρατία και έκαναν πράξη το σύνθημα «Πολεμάμε και τραγουδάμε». Τριάντα χιλιάδες επονίτες και επονίτισες πολέμησαν με αυταπάρνηση για τη λευτεριά της πατρίδας μας μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ κι έδωσαν πάνω από 1950 νεκρούς στο βωμό της ένοπλης απελευθερωτικής πάλης. Εκτισαν κι έβαλαν σε λειτουργία τα σχολεία που είχαν κλείσει οι κατακτητές, δημιούργησαν παντού λέσχες πολιτισμού που ξεπέρασαν τις 1.200, αναστήλωσαν τις γκρεμισμένες γέφυρες και ξανάφτιαξαν τους δρόμους που είχαν καταστραφεί με το πέρασμα των κατακτητών.

Η ΕΠΟΝ ένα απέραντο σχολείο που σφυρηλατούσε την επονίτικη ψυχή και ανέπλαθε τους νέους της εποχής εκείνης σε ακέραιους ανθρώπους, σε αγωνιστές που φλογίζονται από τη δίψα του αγώνα και της μάθησης, τους νέους που ήξεραν να σέβονται τους γονείς και τους δασκάλους τους, που ήθελαν να είναι πρώτοι στις θυσίες μα και πρώτοι στη δημιουργία και στην αισιοδοξία για το μέλλον.

Δεν είναι λοιπόν παράξενο που με τέτοια ιδανικά και τόσες ένδοξες κατακτήσεις, η ΕΠΟΝ πέτυχε την πιο πλατειά ενότητα της Ελληνικής νεολαίας και αγκάλιασε στις γραμμές της 600 χιλιάδες μέλη, έδωσε αμέτρητες θυσίες σε αίμα, ανέδειξε αθάνατους ήρωες που εμπνέουν τους σημερινούς νέους και τις μελλοντικές γενιές της παρτίδας μας.

Αυτές οι αλήθειες που με τίποτα δεν μπορούν να παραποιηθούν κάνουν τον κάθε παλιό επονίτη, τον κάθε αντιστασιακό και όλους τους νεώτερους αγωνιστές να αντιπαλεύουν με αποφασιστικότητα κάθε ιστορική διαστρέβλωση και να αγωνίζονται για να γίνει η ιστορία της όπλο σωστής αγωνιστικής και πατριωτικής αγωγής, της σύγχρονης και της αυριανής νεολαίας, για να εξασφαλιστεί η πιο πλατειά ενότητα της σημερινής νέας γενιάς με βάση και τις Επονίτικες εμπειρίες, για να γίνουν πράξη τα ανεκπλήρωτα οράματα της ΕΠΟΝ που είναι και δικά της οράματα.

Σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει τη σημαία της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ δίπλα στη σημαία της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ. Στηρίζει την αισχρή και βρώμικη προπαγάνδα της Ε.Ε. που φτάνει στο σημείο να ταυτίζει τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με τους ναζί, που σε χώρες της έχει απαγορεύσει τις αντιστασιακές οργανώσεις και έχει κάνει ήρωες τα Ες-Ες. Πάνω στη λήθη και διαστρέβλωση που επιβάλλει η Ε.Ε. πατάει ο ΣΥΡΙΖΑ για να εκφυλίσει τον ηρωικό αγώνα μιας γενιάς απέναντι στους Γερμανούς, τους Άγγλους και τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές εκείνης της εποχής και να τον «μεταφράσει» σε υποταγή σήμερα. Κανένας τίμιος άνθρωπος δεν πρέπει να το αφήσει αυτό να συμβεί.

Τιμή και δόξα στους νέους που έπεσαν για την συντριβή του φασισμού, των σημερινών «συμμάχων» ιμπεριαλιστών και της ντόπιας πλουτοκρατίας και αποτέλεσαν το πιο σωστό παράδειγμα μέσα στα χρόνια της κατοχής και του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ για ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό. Ζήτω η θρυλική ΕΠΟΝ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου