ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο καστανάς

ο-καστανάς-677466

Γράφει ο Ανδρέας Φ. Βασιλείου, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, Ειδικός Παιδαγωγός, Πολιτικός Επιστήμονας

Πέρασε πια το χλωμό φθινόπωρο με τις βροχές, τις λάσπες και το συννεφιασμένο ουρανό. Εφτασε ο κρύος χειμώνας. Εξω σφυρίζει ο παγερός βοριάς και οι άνθρωποι περπατούν γρήγορα στους δρόμους. Φροντίζουν να τελειώνουν σύντομα τις δουλειές τους και να κλείνονται στα ζεστά σπίτια τους.

Μέσα όμως, σ’ αυτήν τη χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν υπολογίζει το κρύο. Δεν το τρομάζει το ψύχος και η παγωνιά! Είναι ένας ευσυνείδητος και ανοιχτόκαρδος βιοπαλαιστής. Είναι ο καστανάς που συναντούμε στις γωνιές των δρόμων της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων.

Είναι ένας μεσόκοπος συμπαθητικός άνθρωπος με μια τραγιάσκα στο κεφάλι του. Κάθεται σ’ ένα σκαμνί και μπροστά του έχει μια στρογγυλή φουφού με αναμμένα κάρβουνα. Δίπλα του βρίσκονται δυο τσουβάλια. Το ένα έχει κάρβουνα και το άλλο κάστανα. Παίρνει τα κάστανα, τα χαρακώνει μ’ ένα μαχαίρι και τα βάζει πάνω στην πυρωμένη φουφού. Με την τσιμπίδα του τα γυρίζει, ώστε να καλυφθούν.

Μόλις συγκεντρώσει λίγα καλοψημένα κάστανα, αρχίζει να φωνάζει: κάστανα ζεστά, κάστανα νόστιμα! Μια υπέροχη ευωδιά σκορπίζεται τριγύρω του, που σπάζει τις μύτες εκείνων που περνούν μπροστά του. Πολλοί περαστικοί σταματούν και αγοράζουν την κίτρινη και νόστιμη τροφή. Πελάτες του είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας, προπαντός όμως παιδιά. Ο γερο-καστανάς χωρίζει τα κάστανα σε κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθός τους. Με τη μασιά πιάνει τα ψημένα κάστανα, τα βάζει σε χάρτινα χωνάκια και τα προσφέρει στους πελάτες του.

Είναι πρόσχαρος και με πολύ καμάρι διαλαλεί το εμπόρευμά του. Κάστανα ζεστά! Φωνάζει κάπου-κάπου.

Δε θυμώνει όταν οι διαβάτες περνούν τρέχοντας πλάι του, χωρίς να προσέξουν το υπέροχο εμπόρευμά του. Είναι προικισμένος με ανεξάντλητη υπομονή και ισχυρή θέληση. Με την τίμια εργασία του εξοικονομεί τα απαραίτητα χρήματα, για να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του.

Οι ανάγκες της ζωής του ατσαλώνουν τη θέληση να του δίνουν αντοχή. Ετσι κατορθώνει να αδιαφορεί για τα χιόνια και τους πάγους. Του ζεσταίνει την ψυχή η ικανοποίηση ότι με την εργασία του αυτήν μπορεί να ζει. Αισθάνεται ότι οι άνθρωποι τον συμπαθούν και τον εκτιμούν. Βλέπει ότι είναι και αυτός ένας θετικός παράγοντας της κοινωνικής ζωής.

Οταν το βράδυ κατάκοπος πηγαίνει στο σπίτι του, χαίρεται τη θαλπωρή της οικογενειακής ατμόσφαιρας. Η γυναίκα του και τα παιδιά του τον υποδέχονται με μεγάλη χαρά. Ο ίδιος είναι ευχαριστημένος, αφού με τον τίμιο ιδρώτα του έβγαλε το ψωμί του. Δοξάζει το Θεό που του χαρίζει υγεία και δύναμη, ώστε να συνεχίζει με όρεξη την εργασία του.

Την επόμενη μέρα, πρωί-πρωί, ξαναστήνεται στη γνωστή γωνιά του δρόμου, ψήνει τα κάστανα και φωνάζει: κάστανα ζεστά και νόστιμα! Έτσι, περνούν οι ημέρες του χειμώνα και της άνοιξης. Το καλοκαίρι ο καστανάς στην ίδια γωνιά του δρόμου ψήνει τα θρεπτικά και νόστιμα καλαμπόκια.

Πολύ συμπαθώ αυτόν τον φτωχό αλλά καλόκαρδο βιοπαλαιστή. Θα αγοράζω πάντοτε το υπέροχο εμπόρευμά του όταν περνώ μπροστά του.

Τα ζεστά του κάστανα θα μου ζεσταίνουν την καρδιά. Τα μάτια του φτωχού βιοπαλαιστή θα λάμπουν από ικανοποίηση, ενώ η ψυχή του θα γεμίζει από αληθινή χαρά. Να ζήσεις, χρόνια πολλά, τίμιε καστανά!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου