ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυβέρνηση λαϊκής σωτηρίας

κυβέρνηση-λαϊκής-σωτηρίας-679492

Του Παύλου Μαβίδη

Μετά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών ο Λαός εξέφρασε με την ψήφο του και πάλι την επιθυμία του για κυβερνήσεις πλέον συνεργασίας και μάλιστα με περισσότερα κόμματα πάνω σε μια προγραμματική συμφωνία πέντε – δέκα σημείων εθνικής συμφωνίας ή κοινωνικής σωτηρίας όπως θέλει να λέγεται και η σημερινή κυβέρνηση.

Επίσης, ο Λαός εξέφρασε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό για μια διαφορετική πολιτική όπου θα υπάρχει κοινωνική ευαισθησία και όχι η αγριότητα της ελεύθερης αγοράς με πολίτες στις φυλακές ή εργαζόμενους στα πεζοδρόμια.

Θεωρεί επίσης ο Λαός μας με την ετυμηγορία του, ξεπερασμένο το πολιτικό παιχνίδι του δικομματισμού που επιχειρήθηκε και πάλι με τρόπο βάρβαρο, κατοχικό από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Η λαϊκή ωρίμανση βρέθηκε και πάλι πιο μπροστά από την πολιτική ωρίμανση των κομμάτων και έδωσε τόση εξουσία στο πρώτο κόμμα ώστε να οδηγηθεί αναγκαστικά σε συνεργασία και μάλιστα δεξιόστροφη για λόγους «εθνικής» ισορροπίας.

Στα δε υπόλοιπα κόμματα έδωσε ο Λαός με την ψήφο του ανάλογα ποσοστά όπως τους άξιζε για τις πολιτικές τους επιλογές στα τελευταία χρόνια.

Είμαστε σήμερα μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, μια νέα ευκαιρία η οποία θυμίζει το 1981 ή κάποιοι προσπαθούν να το μιμηθούν αλλά με τελείως διαφορετικά κριτήρια, προϋποθέσεις και χρονικές στιγμές. Άλλο 1981 κι άλλο 2015.

Η εμπειρία του χθες δεν είναι κακό να γίνει οδηγός της νέας κυβέρνησης, όπου χρειαστεί, για να αποφύγει κακοτοπιές και λάθη του παρελθόντος.

Οι ευκαιρίες παρουσιάζονται σπανίως και μάλιστα σε αριστερές επιλογές και για αυτό δεν πρέπει να χαθεί άλλη μια ευκαιρία που της έδωσε ο ελληνικός λαός. Ένας λαός που ζητά πάντοτε περισσότερα από μια λαϊκή κυβέρνηση αριστεράς.

Τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η ιστορία επιμένει να επαναφέρει το ερώτημα «Ο ΛΑΟΣ ΘΕΛΕΙ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ;» σε πείσμα αυτών που ενθουσιασμένοι από τη μεγάλη εκλογική νίκη πιστεύουν αβασάνιστα ότι η αριστερά έχει εξασφαλίσει την αιωνιότητα στην κυβέρνηση μετά τη «Συντριβή» των αντιπάλων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε παρόμοια πλάνη βρέθηκαν το ’81 και κάποιοι σοσιαλιστές για να επαναληφθεί η παραβολή του Ιησού «οι πρώτοι έσονται έσχατοι».

Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης πρέπει να ομολογήσουμε έχουν θετικό πρόσημο. Ταρακουνήθηκαν τα ήρεμα λιμνάζοντα νερά και νοιώθεις αυτό το ταρακούνημα σε παγκόσμιο ενδιαφέρον μέσα από τις ειδήσεις όπου η ΕΛΛΑΔΑ έγινε σημείο αναφοράς.

Ξύπνησαν συνειδήσεις, ζωντάνεψαν ελπίδες και άρχισαν να ομιλούν για αναθεωρήσεις πολιτικών εφαρμογών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, δεν είναι τυχαία η στήριξη της Αμερικής προς την Ελλάδα γιατί τα συμφέροντα της Ελλάδας και κυρίως της Αμερικής αυτή τη χρονική στιγμή εξυπηρετούνται καλύτερα με μια αριστερή κυβέρνηση Λαϊκής Σωτηρίας ως μέσον πίεσης προς τη Γερμανία η οποία έχει επιβάλλει τους δικούς της οικονομικούς ρυθμούς λειτουργίας στην Ευρώπη και στις αγορές της. Η Αμερική ναι μεν θέλει τη Γερμανία να έχει ένα ρόλο βασικό στην Ευρώπη όχι όμως τον πρώτο, θέλει μια Γερμανία λαβωμένη και ελεγχόμενη.

Σήμερα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την αριστερά να βρει τρόπους μετασχηματισμού δηλαδή άλλα μέσα πολιτικής, κυβέρνησης και εξουσίας. Για να κυβερνήσει αποτελεσματικά και να έχει λόγο ύπαρξης η αριστερά έχει την ανάγκη μιας δυνατής κοινωνικής δραστηριοποίησης με μεγάλη συμμετοχή.

Απαιτείται μια ουσιαστική ενεργητική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, μέσα από πολιτικές θεσμών, συμμετοχής, προγραμματισμού, διαπραγμάτευσης, ΕΛΕΓΧΟΥ, εργατικών συνδικάτων, αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών, επιμελητήρια, ΟΤΑ (ανεξάρτητοι – αδέσμευτοι – ακηδεμόνευτοι) και πολιτικών κομμάτων.

Στην Αριστερά αν δεν υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις τότε είναι σίγουρο ότι θα οδηγηθεί και πάλι η πολιτική στην αποτυχία.

Στη χώρα μας περιθώρια αξιοποίησης της κοινωνικής δυναμικής υπάρχουν αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Ελπίζουμε και αναμένουμε διαχρονικά ότι ο λαός θα αξιολογήσει θετικά ή αρνητικά τη σημερινή κυβέρνηση Λαϊκής Σωτηρίας της χώρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου