ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ιστορία του ΧΥΤΑ Βόλου και σήμερα

η-ιστορία-του-χυτα-βόλου-και-σήμερα-679524

Του Σταύρου Μητσικώστα, Πρώην Προέδρου ΧΥΤΑ Βόλου

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 2/2/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου αποφασίστηκε με πρόταση του Δημάρχου, όπως όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υποβάλουν εντός 15 ημερών τις προτάσεις των, πάνω στο θέμα έργα και υποδομές που πρέπει να γίνουν στον ΧΥΤΑ για να εξελιχθεί σε ΧΥΤΗ, έργα και δράσης που προβλέπονται από τν Ευρωπαϊκή νομοθεσία και που πρέπει να τελειώσουν μέχρι το 2016.

Ητοι διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών – κομποστοποίηση οργανικών ώστε τα προς ταφήν απόβλητα να κατέβουν κάτω των 50% των σημερινών ποσοτήτων αλλιώς θα επιβάλλεται πρόστιμο 35€ ανά τόνο απορριπτέων προς ταφή.

Παρακολουθήσας τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2/2/2015. Με θέμα το ΧΥΤΑ διαπίστωσα ότι λίγοι ήταν σωστά ενημερωμένοι. Δυστυχώς σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης είτε από άγνοια του θέματος είτε από λαϊκισμό και αντιπολιτευτικό οίστρο είπε πολλές κοτσάνες.

Για τους ως άνω λόγους οφείλω εκ της πείρας μου να ενημερώσω όλες τις πλευρές για το ΧΥΤΑ του Βόλου.

Α) Ο ΧΥΤΑ Βόλου είναι ένας απ τους καλύτερους της χώρας μη εμφανής από πουθενά μακριά από κατοικημένες περιοχές χωρίς οσμές και με μεμβρανομένες τις επιφάνειες ταφής απορριμμάτων.

Β) Εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ρεύματος δεν μπορεί να γίνει σε καμιά περίπτωση και ούτε θα γίνει διότι η καύση απορριμμάτων εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία της περιοχής αλλά και δυσβάστακτο κόστος που συνιστά απόρριψη της ως άνω ιδέας

Επί προεδρίας μου ήρθαν δύο υψηλά στελέχη μεγάλης εταιρείας των Αθηνών επιθυμώντας την υποβολή πρότασης κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ρεύματος με καύση των σκουπιδιών τους εξαπέστειλα από εκεί που ήρθαν όπως θα έκανε κάθε νουνεχής διότι στην πρότασή τους προέβλεπαν να κατασκευάσουν οι ίδιοι αντί το ποσό των 120 εκ. δρχ που έπρεπε να καταβάλλει ο ΧΥΤΑ. Σημειωτέον οι εισπράξεις του ΧΥΤΑ ήταν ετησίως 1,5 εκ δρχ δηλαδή έπρεπε να δίνουμε τις εισπράξεις μας για 100 χρόνια.

Η δεύτερη πρόταση τους ήταν να κατασκευάσουν οι ίδιοι το εργοστάσιο και εμείς να τους δίνουμε 100 δρχ. τον τόνο σκουπιδιών όταν εμείς εισπράττατε 10 δρχ τον τόνο από τους ΟΤΑ λέγοντας ότι θα παίρνουμε το παραγόμενο ρεύμα από το εργοστάσιο καύσης. Και τότε τους έδειξα ότι εμείς παίρνουμε ρεύμα από το εργοστάσιο καύσης μεθανίου και εγκλείεται από την σήψη των σκουπιδιών μετά την ταφή τους και την επικάλυψής τους με στρώμα αργίλου.

Το εργοστάσιο αυτό κατασκευάστηκε επί προεδρίας μου χωρίς να ξοδέψει ούτε μια δραχμή ο ΧΥΤΑ και εισπράττει το 13% του τζίρου από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ. Για τους ως άνω λόγους τους 2 απεσταλμένους εξ Αθηνών τους εξαπέστειλα από κει που ήρθαν με τα πολλών επαίνων!!! Οι επιφάνειες που ρίχνονται τα απορρίμματα είναι μεμβρανόμενες αυτό επιβάλλεται για κάθε επέκταση. Με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που πήραμε τότε μέσω περιφέρειας από την Ε.Ε, κατασκευάσαμε βιολογικό καθαρισμό Α’ βαθμού όπου καταλήγουν όλα τα στραγγίδια από τις μεμβράνες και δεν πηγαίνουν στο υπέδαφος, εν συνεχεία του βιολογικού του ΧΥΤΑ με αγωγό κατευθύνονται στο βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Βόλου. Με το νέο πρόγραμμα πρέπει να επεκταθεί νέος χώρος ΧΥΤΑ που δεν θα είναι μόνο για 10 χρόνια αλλά με πρόβλεψη 30 – 40 ετών τουλάχιστον. Δίπλα από το σύνορο του ΧΥΤΑ βορειοανατολικά υπάρχει χώρος που ανήκε τότε στην κοινότητα Διμηνίου και τώρα ανήκει στο Δήμο Βόλου και πρέπει να περιέλθει στο ΧΥΤΑ επίσης έκτασης 100 στρεμμάτων ιδιωτική που βρίσκεται ανατολικά της εισόδου του ΧΥΤΑ και πωλείται σε πολύ χαμηλή τιμή. Πρέπει λοιπόν να αγοραστεί από τον ΧΥΤΑ ο χώρος αυτός καθώς μπορεί να γίνει μονάδα ανακύκλωσης – κομποστοποίησης αλλά και συγκέντρωση χωμάτων από διάφορες εκσκαφές.

Πιστεύω ότι η ενημέρωση αυτή θα βοηθήσει τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου να κάνουν σωστές κ ώριμες προτάσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου