ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Σκοτινιώτης για τη ΔΕΥΑΜΒ

ο-σκοτινιώτης-για-τη-δευαμβ-679606

«Θα παρεμβαίνουμε για το συμφέρον της ΔΕΥΑΜΒ και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον όποτε και με όποιο τρόπο κρίνουμε»

Με αφορμή την επιστολή της μελετητικής εταιρίας «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.», η οποία, μεταξύ άλλων, στάλθηκε και αναγνώστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και είδε το φως της δημοσιότητας στα τοπικά ΜΜΕ, ο τέως Δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, Πάνος Σκοτινιώτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η στιγμή που επέλεξε η μελετητική εταιρία «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.» να με εγκαλέσει – ουσιαστικά δημοσίως, αφού η επιστολή της, μεταξύ άλλων, στάλθηκε και αναγνώστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και είδε το φως της δημοσιότητας στα τοπικά ΜΜΕ -, μόνο τυχαία δεν είναι.

Παρακάμπτοντας, προς το παρόν, το θέμα αυτό, θα περιοριστώ σε επιγραμματική αναφορά στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μου, οι οποίες φαίνεται ότι «ενόχλησαν» την εν λόγω εταιρία και τις οποίες θεωρεί προϊόν εσφαλμένης, άλλως πλημμελούς ενημέρωσής μου. Οι πρωτοβουλίες μου αυτές έγιναν στο πλαίσιο θεσμικών ιδιοτήτων μου και αφορούν τη διερεύνηση εκ μέρους αρμόδιων Αρχών πραγματικών περιστατικών, κάποια από τα οποία άπτονται και δύο (2) διακριτών συνεργασιών της συγκεκριμένης εταιρίας με τη Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.

Επισημαίνω σχετικά τα ακόλουθα:

1.Η προηγούμενη Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., υπό την προεδρία μου, ανέδειξε συστηματικά και με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις σοβαρές παθογένειες της εργολαβίας με τίτλο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΒΟΛΟΥ» (ανάδοχος η ΕΡΓΗΛ Α.Τ.Ε.), τεκμηρίωσε την άποψη ότι το έργο που είχε εκτελεστεί από την Ανάδοχο, σε προηγούμενη της δικής μας διοικητική περίοδο, υπολείπεται σημαντικότατα αυτού που έπρεπε συμβατικά να εκτελεστεί και αυτού που πληρώθηκε και, τέλος, δρομολόγησε τις διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες τόσο για την επιστροφή του εργολαβικού ανταλλάγματος που καταβλήθηκε χωρίς να οφείλεται («αχρεωστήτως καταβληθέντος»), όσο και για τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην εξόχως στρεβλή – σκανδαλώδη εξέλιξη της εργολαβίας, τα καταστροφικά αποτελέσματα της οποίας απειλούν ευθέως την ίδια την υπόσταση της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., υποβλήθηκε Μηνυτήρια Αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες κάθε, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εμπλεκομένου σε όλη την εξέλιξη του έργου προσώπου, εντός και εκτός της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., με την παράθεση των στοιχείων και των πραγματικών περιστατικών που διευκρινίζουν το ρόλο ενός εκάστου στη σχετική διαδικασία. Η τυχόν ποινική αξιολόγηση των γεγονότων αυτών και η κρίση περί ενδεχόμενης ενοχής οποιουδήποτε προσώπου ανήκει αποκλειστικά στη Δικαιοσύνη.

2. Περαιτέρω, με την ιδιότητα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης», θεώρησα αυτονόητη την υποχρέωσή μου να ζητήσω να ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας η νομιμότητα της διαδικασίας με την οποία ανατέθηκε, εκ μέρους της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., σύμβαση εκπόνησης μελέτης σε Σύμπραξη Γραφείων Μελετών (στην οποία συμμετέχει και η μελετητική εταιρία «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.»). Και αυτό, υπό το πρίσμα συγκεκριμένων πραγματικών περιστατικών που εκθέτω σε σχετική Αναφορά μου προς την ελέγχουσα τη νομιμότητα Υπηρεσία (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας), λαμβανομένης υπόψη και της τεράστιας διαφοράς που αντιπροσωπεύει το μελετητικό αντάλλαγμα που καλείται πλέον να καταβάλει η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. και το ΕΠΠΕΡΑΑ στην αντισυμβαλλόμενη σύμπραξη γραφείων μελετών, σε σχέση με το μελετητικό αντάλλαγμα που είχε προσφέρει ο προηγούμενος προσωρινός μειοδότης, ο οποίος όμως τελικά δεν προσκόμισε τα προβλεπόμενα στην Προκήρυξη του διαγωνισμού της μελέτης δικαιολογητικά και έγγραφα.

Επισημαίνω ότι – μέχρι τώρα τουλάχιστον – δεν έχω δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της Αναφοράς μου αυτής. Υπογραμμίζω, ακόμη, ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας έχει διαβιβάσει την εν λόγω Αναφορά μου στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, ήδη από τις 22.12.2014, ζητώντας, με δύο διαδοχικά έγγραφά της, «να τεθεί υπ’ όψιν του Δ.Σ. προς λήψη σχετικής απόφασης, αναφορικά με το σύνολο των αιτιάσεων αυτής».

Επαναλαμβάνω ότι οι παραπάνω κινήσεις μου αποτελούν αυτονόητα υπεύθυνες ενέργειες που επιβάλλονται από τις θεσμικές μου ιδιότητες, προκειμένου να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές κρίσιμα ζητήματα τα οποία άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, σχετίζονται με την (σοβαρά τραυματισμένη) αξιοπιστία της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. και εν τέλει αφορούν, σε μεγάλο βαθμό, την ίδια την επιβίωση μιας Επιχείρησης η οποία διαχειρίζεται το πιο ευαίσθητο αντικείμενο του Δήμου.

Συνεπώς, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο και σε αναμονή της σχετικής κρίσης των οργάνων τόσο της Εισαγγελικής Αρχής όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, αυτό που οφείλουν να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, είναι να καταθέσουν σ’ αυτές (αρμόδιες Αρχές) τις απόψεις τους, με σαφήνεια και καθαρότητα, αποφεύγοντας παράλληλα κινήσεις εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού, οι οποίες, αν υποτεθεί ότι στοχεύουν στον εκφοβισμό μου, είναι βέβαιο πως θα έχουν μηδενική αποτελεσματικότητα, όπως άλλωστε έχω αποδείξει σε όλη την πολύχρονη διαδρομή μου στα δημόσια πράγματα.

Η ευθύνη πλέον για την προάσπιση των συμφερόντων της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., τα οποία είναι και συμφέροντα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, ανήκει πρωτίστως στη σημερινή Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. Εμείς, από τη θεσμική μας θέση, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη των θεμάτων και να παρεμβαίνουμε όποτε και με όποιο τρόπο κρίνουμε ότι υπηρετείται αποτελεσματικά το συμφέρον της ΔΕΥΑΜΒ και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου