ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Τι επιθυμεί ο επιχειρηματικός κόσμος από τη νέα κυβέρνηση»

τι-επιθυμεί-ο-επιχειρηματικός-κόσμο-679718

Του Αριστοτέλη Μπασδάνη, Προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Η επιχειρηματική κοινότητα του τόπου μας δέχτηκε τεράστια χτυπήματα κατά τη περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, που οδήγησαν σε μία δίχως προηγούμενο συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με αλυσιδωτές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, απευθύνονταν στη εφαρμογή μίας καθαρά φοροεισπρακτικής πολιτικής, που στόχευε αποκλειστικά στην είσπραξη των φόρων και των οφειλών και όχι στην προώθηση των βασικών συνιστωσών μίας υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης που καταλήγουν στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου και σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα θέσει τις βάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Έτσι οι συνάδελφοι επιχειρηματίες του Νομού μας αλλά και όλης της επικράτειας, αντί σε αυτές τις δύσκολες περιόδους να αφοσιωθούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων τους με την υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης της εξωστρέφειας, αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους και επένδυσης σε όρους καινοτομίας, αναλώθηκαν σε έναν άνισο και δίχως αύριο αγώνα με αποκλειστικό στόχο την ανεύρεση χρημάτων που θα τους επιτρέψει να ανταποκριθούν στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους και να διασφαλίσουν τη λειτουργία της επιχείρησης τους. Βέβαια το χειρότερο στοιχείο σε όλη αυτή την κατάσταση δεν ήταν άλλο από τις φρούδες ελπίδες για την πολυαναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη, που έρχονταν από χρόνο σε χρόνο, και έχει οδηγήσει στην απαισιοδοξία των ίδιων των επιχειρηματιών για το μέλλον των επιχειρήσεων τους.

Η νέα κυβέρνηση καλείται εκτός από τις διάφορες προεκλογικές δεσμεύσεις και την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, να κατορθώσει το ακατόρθωτο, να επαναφέρει σε καιρό οικονομικής αστάθειας την αισιοδοξία στην επιχειρηματική κοινότητα. Επειδή κάτι τέτοιο είναι κατανοητό ότι δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, θα πρέπει σε πρώτη φάση να δείξει τις θετικές της προθέσεις και να προχωρήσει τόσο στην ψήφιση ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύουν το επιχειρείν όσο και στην κατάργηση των άδικων και εξουθενωτικών μέτρων που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση και αποτέλεσαν τροχοπέδη για οποιαδήποτε επιχειρηματική προσπάθεια.

Ενδεικτικά, θα πρέπει άμεσα:

  • Να προχωρήσει στην επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα προηγούμενα του επίπεδα.
  • Να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, με σαφή προσανατολισμό στη δυνατότητα του οφειλέτη στο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
  • Να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του Φ.Π.Α. ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Να περιορίσει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων με τη μείωση του κόστους απόκτησης της ενέργειας και τη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κλίμακας.
  • Να προχωρήσει στην προκήρυξη νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση σε όλους τους κλάδους και επιχειρηματίες και όχι σε λίγους και εκλεκτούς.
  • Να προχωρήσει στην εξάλειψη του παραεμπορίου και την επιβολή κυρώσεων στα διάφορα καρτέλ που έχουν δημιουργηθεί με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών και τη δημιουργία εμποδίων εισόδου στην αγορά σε νέους επιχειρηματίες.

Παράλληλα, με τις παραπάνω αναγκαίες μεταρρυθμίσεις κλειδί σε οποιαδήποτε προσπάθεια στήριξης της εγχώριας επιχειρηματικότητας κρίνεται η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της λειτουργίας των τραπεζών, οι οποίες εξαιτίας της έλλειψης ρευστών στην αγορά θα πρέπει να προσφέρουν τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες στα οποία θα έχει πρόσβαση η πλειονότητα των επιχειρηματιών, με κύριο γνώμονα την αξιολόγηση της επιχειρηματικής προσπάθειας και όχι την διασφάλιση τους στο σύνολο του κεφαλαίου με την παροχή εγγυήσεων.

Δυστυχώς, τα παραπάνω αποτελούν μόνο την αρχή στην διαμόρφωση ενός υγιούς και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει σε όλους εμάς τους επιχειρηματίες θα ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, ο δρόμος για την πραγματική αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας της χώρας μας περνάει από τον καθένα μας ξεχωριστά. Αν λοιπόν επιθυμούμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόσκληση και με συνεργάτη το κράτος να επαναφέρουμε τη χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου