ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επιστροφή στους ΡΟΚ τύπους!

επιστροφή-στους-ροκ-τύπους-681297

Του Γιάννη Γεωργούδη

Συχνά πυκνά ακούμε τη λέξη ΡΟΚ να αντηχεί στα αυτιά μας, δίχως να γνωρίζουμε τι σημαίνει στην κυριολεξία. Εχει επικρατήσει μία τελείως λανθασμένη άποψη ότι το ΡΟΚ είναι ένα είδος μουσικής, που παίζουν τύποι φρικιά, με μαλλιά κι αλυσίδες. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.

Το ΡΟΚ πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 50 μέχρι και τη δεκαετία του 70 ως είδος μουσικής. Ο όρος ΡΟΚ όμως είναι ιδεολογία, είναι στάση ζωής, είναι όραμα. Η λέξη είναι συμβολική με μία συνοδευτική κι εκτεταμένη έννοια. ΡΟΚ είναι το αυθεντικό, το γνήσιο, αυτό που εκφράζει ελευθερία στον τρόπο ζωής, στον τρόπο της σκέψης και της έκφρασης. ΡΟΚ είναι ο σεβασμός στην κάθε μορφής διαφορετικότητα. Είναι η διεκδίκηση του δικαίου προς τους αδυνάτους και η κόντρα με το κατεστημένο και τα λιμνάζοντα νερά. ΡΟΚ είναι να αγαπάς με ειλικρίνεια τους φίλους, δίχως υστεροβουλίες και υποκρισίες. ΡΟΚ είναι να συμπάσχεις για τους συνανθρώπους σου και να νοιάζεσαι γι’ αυτούς. ΡΟΚ είναι να αγωνίζεσαι για το σύνολο της ανθρώπινης κοινωνίας κι όχι για το ατομικό σου συμφέρον. ΡΟΚ είναι αυτός που ακολουθεί κι εφαρμόζει αξίες και ιδανικά στη ζωή του. ΡΟΚ είναι να σέβεσαι το περιβάλλον και τον πλανήτη σαν να είναι το δικό σου σπίτι. ΡΟΚ είναι να έχεις το θάρρος και την τόλμη να ζητάς συγγνώμη από τους άλλους δίχως εγωισμούς και να αναγνωρίζεις την ανωτερότητα του άλλου. ΡΟΚ είναι να χαράζεις δικά σου χνάρια στη ζωή κι όχι να ακολουθείς τα χνάρια των άλλων. ΡΟΚ είναι να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα και στις ανούσιες ξενόφερτες μόδες και να εκφράζεσαι όπως νοιώθεις. ΡΟΚ δεν είναι να είσαι συνέχεια με ένα κινητό στο χέρι και στο αυτί. ΡΟΚ είναι να κοιτάς τον άλλο στα μάτια όταν μιλάς. ΡΟΚ είναι να πηγαίνεις κόντρα στα τυπολατρικά πρωτόκολλα του ψεύτικου καθωσπρεπισμού. ΡΟΚ είναι να επαναστατείς με τίμια μέσα, με επιχειρήματα κι αποδείξεις κι όχι να πολεμάς με αφορισμούς, χαρακτηρισμούς και λάσπη. ΡΟΚ είναι να ακολουθείς τα «θέλω» σου κι όχι τα ψυχαναγκαστικά σου «πρέπει». ΡΟΚ είναι να πηγαίνεις κόντρα στη βιτρίνα, στο ψέμα και τα δήθεν. ΡΟΚ είναι όταν εκτιμάς το περιεχόμενο κι όχι το περίβλημα. ΡΟΚ είναι να υποκλίνεσαι στο πνεύμα και την ψυχή του άλλου κι όχι στο ακριβό φιρμάτο του κουστούμι. ΡΟΚ είναι να μιλάς ξεκάθαρα κι όχι με υπεκφυγές, υπονοούμενα και ξύλινη γλώσσα. ΡΟΚ είναι να συμμετέχεις σε μαχητικούς αγώνες του δρόμου για να ανατρέψεις τα πολιτικά και κοινωνικά στερεότυπα που αγγίζουν το ρατσισμό κι όχι από τον καναπέ και τις καφετέριες με ευχολόγια, θεωρητικές φιλολογίες κι αμπελοφιλοσοφίες. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν δομήσει με το χρόνο τη ΡΟΚ κουλτούρα.

Ο όρος ΡΟΚ χρησιμοποιήθηκε κι από την πολιτική, κακοποιημένα βέβαια, για να χαρακτηρίζει κάποιους πολιτικούς με συγκεκριμένες πολιτικές που ακολουθούν. Οι εποχές όμως άλλαξαν και το «ροκ» ως «σύμβολο της αυθεντικότητας» αντικαταστάθηκε από τα δήθεν, το κάλπικο και τις κάθε μορφής μάσκες. Η κοινωνία μας χάλασε και οι ΡΟΚ τύποι σπανίζουν. Σήμερα κυριαρχούν οι φλούφληδες και τα πολιτικά κοκόνια που στήνουν δολοπλοκίες στους λαούς για να τους εκμεταλλεύονται. Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιτάζουν καθημερινά ποιον θα εξαπατήσουν για να θεωρούν τον εαυτό τους άξιο. Οι αξίες έχουν διαστρεβλωθεί και δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να νοιώθει κάποιος ντροπή, όταν είναι ειλικρινής και τίμιος.

Ο κύκλος όμως αυτός των τύπων που υπηρετούσαν τα πρωτόκολλα, τα δήθεν, τη βιτρίνα, την απάτη και την ψευτιά αρχίζει να κλείνει. Ο κόσμος έχει μπουχτίσει όλους αυτούς τους κουστουμάτους και γραβατωμένους τζιτζιφιόγκους που επιδιώκουν να καλύπτουν το εσωτερικό τους κενό και τις πνευματικές τους διαστροφές, με τα εξωτερικά τους εντυπωσιακά φτιασιδώματα. Όλοι μας κάποτε αγανακτήσαμε από κάποιους ευγενικούς και καθωσπρέπει απατεώνες και προτιμούμε τώρα τους τίμιους κι αξιόπιστους με τζίν.

Είναι εμφανή τα πρώτα δείγματα στροφής προς τους «μασίφ» κι αυθεντικούς τύπους κι όχι προς τους κούφιους και κάλπικους που ανέρχονται μέσα από στημένες κλίκες. Μάλλον η νέα εποχή έχει αρχίσει να εξελίσσεται μπροστά μας. Η νέοι ΡΟΚ πολιτικοί μας μάλλον θα αποτελέσουν τους φωτοδότες φάρους για ολόκληρο τον πλανήτη!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου