ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αληθινός κυβερνήτης του εαυτού μου

αληθινός-κυβερνήτης-του-εαυτού-μου-684957

Γράφει ο Ανδρέας Φ. Βασιλείου, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, Ειδικός Παιδαγωγός, Πολιτικός Επιστήμονας

Κάθε άνθρωπος έχει στη ζωή του εχθρούς και φίλους. Πολλές φορές μάλιστα, οι φίλοι είναι χειρότεροι από τους εχθρούς.

Στον εσωτερικό μας κόσμο φιλοξενούνται δυο ισχυρές δυνάμεις. Ο φίλος του εαυτού μας είναι ο εχθρός του εαυτού μας. Είναι θρονιασμένες δυο αντίθετες και συγκρουόμενες δυνάμεις. Η δύναμη του καλού, του αγαθού, του ωραίου και η δύναμη του κακού.

Αληθινός μας φίλος πρέπει να είναι η δύναμη του καλού. Να κυβερνά με το σκήπτρο της αρετής, με ειλικρίνεια και τιμιότητα. Ο ψεύτικος φίλος, ο εχθρός μας, είναι η δύναμη του κακού και κυβερνάει με το σκήπτρο της κακίας και απλώνει παντού τη δυστυχία, την αθλιότητα, την καταστροφή.

Η φιλική δύναμη του εαυτού μας είναι η θεία πνοή του Δημιουργού. Η εχθρική δύναμη του εαυτού μας είναι οι σκοτεινές δυνάμεις του σατανά. Ολόλαμπρος, αγνός, ενάρετος και αισιόδοξος είναι ο ένας. Σκοτεινός, δολοπλόκος, συκοφάντης, χωρίς ηθικές αξίες και με ψεύτικες για τη ζωή αντιλήψεις, είναι ο άλλος.

Ο άνθρωπος όμως, με τη δυνατή θέληση και την πνευματική και ηθική καλλιέργεια πρέπει να είναι ο πραγματικός κυβερνήτης του εαυτού του. Αυτός θα ελέγχει και θα κρίνει κάθε σκέψη και απόφαση που πρόκειται να πάρει. Θα εγκρίνει και θα εκτελέσει αυτές που προέρχονται από τον καλό του φίλο, από τη συνείδησή του και θα απορρίψει αυτές που υπαγορεύει ο εχθρός του εσωτερικού του κόσμου, ο σατανάς.

Ο τίμιος άνθρωπος, σαν καλός ηνίοχος, πρέπει να κατευθύνει το άρμα της ζωής του προς την ωραία, την ηθική, την ενάρετη ζωή. Με μεγάλη δεξιοτεχνία θα αποφύγει σκοπέλους και άλλα εμπόδια και θα αναδειχτεί νικητής του εαυτού του και της ζωής, θα αποστραφεί την ανηθικότητα, τη ραδιουργία, τις μηχανορραφίες του πονηρού και θα κατευθύνει τον εαυτό του, σε ό,τι ψηλό και ωραίο διακρίνει ολόγυρά του.

Εάν ο άνθρωπος δεν κυβερνήσει τίμια και ηθικά το σκάφος της ζωής του, τότε θα καταποντιστεί στα μανιασμένα κύματα της ηθικής κατάπτωσης και της αμαρτίας. Χρειάζεται βέβαια, αγώνας κουραστικός και επίπονος. Χρειάζεται θέληση ατσαλένια, πίστη ακράδαντη στα ωραία και υψηλά, φιλανθρωπία και αγάπη χριστιανική προς το συνάνθρωπο.

Εμείς πρέπει να πάρουμε τη θέση που πρέπει. Να καταπολεμήσουμε τον εχθρό του εαυτού μας, που είναι οπλισμένος με σατανικά όπλα και να αγωνιστούμε να κυβερνήσουμε τον εαυτό μας με τα όπλα της ειλικρίνειας, της αγάπης, της τιμιότητας, της καλοσύνης, του αλτρουισμού και της δημιουργικής προόδου. Μόνον έτσι θα νικήσουμε τα πάθη και τις κακίες του εαυτού μας και θα αγωνιστούμε στις επάλξεις του ήθους και όλων των ηθικών αξιών, για μια καλή πρόοδο και μια μελλοντική ευτυχισμένη ζωή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου