ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το χρώμα της ελπίδας ~ Για τη νέα προοδευτική μεταπολίτευση

το-χρώμα-της-ελπίδας-για-τη-νέα-προοδε-686681

Του Γεωργίου Παπασίμου Δικηγόρου, Μέλους Δ.Σ. του «ΠΡΑΤΤΩ»

Χρειάσθηκαν ελάχιστες ώρες από την ιστορική εκλογική νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις 25 Γενάρη, για να διαλυθούν όλες οι συμπιεσμένες φοβίες, οι «ψίθυροι» της «τρομοϋστερίας», η πίεση και η «δικτατορική» επιβολή της μοναδικής ιδέας περί μνημονιακού «μονόδρομου», που επί πέντε χρόνια και πλέον το «σύστημα παρακμής» είχε ενσπείρει στην Ελληνική κοινωνία.

Η συγκρότηση της Κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας από τον νέο ελπιδοφόρο Πρωθυπουργό της Χώρας Αλέξη Τσίπρα, χωρίς μεγαλόστομες διακηρύξεις, έδωσε έντονα την αίσθηση ενός σοβαρού, ικανού και ευρύτατου κυβερνητικού σχήματος, που, ήδη, μετρά σημαντικές πολιτικές κινήσεις έναντι του «φοβικού μνημονιακού καταναγκασμού» της Ελλάδας.

Οι ξεκάθαρες και σταθερές πολιτικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά την έναρξη, ήδη, των συνομιλιών με απεσταλμένους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού «ιερατείου», περί του τέλους της απαράδεκτης μνημονιακής επιβληθείσας σχέσης «στραγγαλισμού» του Ελληνικού Λαού και οι επιτυχημένοι χειρισμοί του νέου Υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου του «ΠΡΑΤΤΩ» Νίκου Κοτζιά στο θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δείχνουν τον δρόμο και αποτυπώνουν το «χρώμα» της ελπίδας για την Ελλάδα.

Ενας νέος αέρας, πράγματι, πνέει πάνω από την Χώρα, που αγκαλιάζει θετικά τον Ελληνικό Λαό.

Χρειάζεται, αναμφισβήτητα, μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση και ανόρθωση της Χώρας, από τον προηγηθέντα μνημονιακό «οδοστρωτήρα», τόσο στο επίπεδο της εθνικής κυριαρχίας της Χώρας, όσο και στο επίπεδο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας, μετά από την επταετή, πολεμικού τύπου ύφεση και βύθιση, που επιβλήθηκε από την πολιτικοοικονομική «ελίτ» του Βερολίνου και τους άλλους παγκόσμιους κερδοσκόπους – «ιέρακες».

Το ισχυρό, όμως, μήνυμα του Ελληνικού Λαού, που εξήχθη από τις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής, ήδη, δημιουργεί σημαντικές και ευνοϊκές «αναταράξεις» στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και κυβερνήσεις, για να τεθεί, επιτέλους, τέλος σε μια αδιέξοδη και καταστροφική οικονομική πολιτική λιτότητας, που διαλύει τον Ευρωπαϊκό Νότο και υπονομεύει και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η συγκρότηση της νέας Κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας αποδεικνύει ότι, για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποτελεί στόχο στρατηγικού χαρακτήρα, και όχι τακτική επιλογή προεκλογικής σκοπιμότητας. Παράλληλα, η πολιτική ικανότητα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μέχρι τώρα, να λειτουργεί και να προχωρά συνθέτοντας την εσωτερική του πολυφωνία, αποτελεί εγγύηση και για την σοβαρή συνθετικά λειτουργία της νέας Κυβέρνησης. Θα πρέπει, όμως, να μην παραμεληθεί αυτό το «άνοιγμα» και στην κοινωνία, έτσι ώστε το εκλογικό σώμα, που εκφράσθηκε θετικά στις κάλπες της Κυριακής, να μετατραπεί σε ένα ισχυρό προοδευτικό κοινωνικό πατριωτικό Μέτωπο Σωτηρίας.

Παραμένει αναμφισβήτητα, όμως, ένα ερωτηματικό σε πολλούς, εάν τα μεγάλα αιτήματα για ρήξεις και ανατροπές των αντιλαϊκών πολιτικών, που έχουν «συνθλίψει» τον κόσμο της εργασίας και τα λαϊκά στρώματα, όπως απαιτούν οι σημερινές συνθήκες για την Ελλάδα, μπορούν καλύτερα να υπηρετηθούν από ευρύτερες κοινωνικές συνθέσεις ή, μήπως, η περιχαράκωση της πολιτικής και ιδεολογικής αυθεντικότητας αποτελεί την εγγύηση γι’ αυτό.

Η ιστορική εμπειρία, τόσο στη Χώρα μας, όσο και διεθνώς, αντικειμενικά, καταγράφει ότι, οι στιγμές των μεγάλων κοινωνικών ρήξεων ταυτίζονται με την παρουσία πολιτικών σχηματισμών και πολιτικού προσωπικού, που αναδιαμόρφωσαν το πολιτικό σκηνικό, με επίτευξη ευρύτερων κοινωνικών συγκλίσεων και κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα, στην προοπτική υποστήριξης ενός οραματικού και, παράλληλα, ρεαλιστικού προγράμματος, και όχι με την περιχαράκωση στο όνομα της «ιδεολογικής καθαρότητας», που αναβάλλει διαρκώς για το μέλλον την δημιουργία όρων ενότητας του Λαού.

Βρισκόμαστε στην έναρξη μιας μεγάλης ιστορικής πολιτικής πορείας της Χώρας, στη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής Μεταπολίτευσης. Βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού, είναι η σοβαρή πολιτική λειτουργία της Κυβέρνησης Σωτηρίας, δείγματα της οποίας έχουν, ήδη, φανεί και η πολιτικοποίηση του λαϊκού παράγοντα μέσα από τη δημιουργία ενός ισχυρού, προοδευτικού, πατριωτικού Μετώπου Σωτηρίας της Χώρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου