ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Διοικητική μεταρρύθμιση – ηλεκτρονική διακυβέρνηση

διοικητική-μεταρρύθμιση-ηλεκτρονι-690751

Του Πάρι Μουτσινά, π. Ανεξάρτητου Βουλευτή Μαγνησίας

Η Δημόσια διοίκηση (ΔΔ) έχει σημαντικότατη συνεισφορά στην παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τον πολίτη, την προώθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την άμβλυνση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Είναι όμως πανθομολογούμενο ότι η λειτουργία της ΔΔ είναι κακή έως άθλια, αλλά το πολιτικό μας σύστημα περί άλλων τυρβάζει. Για την ανατροπή των χρόνιων παθογενειών της ΔΔ απαιτείται αφενός μεν η καταγραφή – κωδικοποίηση των βασικών προβλημάτων που οδηγούν σε μείζονα διοικητική αβελτηρία, διαπλοκή και αναποτελεσματικότητα, και υπονομεύουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, και αφ’ ετέρου η εκπόνηση – υλοποίηση ολοκληρωμένων επιχειρησιακών σχεδίων δράσης και εφαρμογής.

Βασικά προβλήματα που χρίζουν άμεσων λύσεων είναι:

  1. Ο πληθωρισμός και η πολυπλοκότητα των νόμων, και η ύπαρξη αντικρουόμενων νομοθετικών διατάξεων που καθιστούν δυσχερή και μη αντικειμενική την απονομή της δικαιοσύνης και ενισχύουν την εμφάνιση φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς καθώς και συναλλαγής του κράτους με τον πολίτη. Απαιτείται ως εκ τούτου η απλοποίηση – κωδικοποίηση της νομοθεσίας ώστε να διασφαλίζεται το βέλτιστο λειτουργικό αποτέλεσμα με διαφάνεια.
  2. Η επικοινωνία των υπηρεσιών με τους πολίτες και τους επιχειρηματίες χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή γραφειοκρατία και ανορθολογική αντιμετώπιση, ενώ δεν υπάρχει μηχανισμός αξιολόγησης για ex ante – on going και ex post απολογισμό. Είναι αυτονόητο ότι είναι μείζονος σημασίας η απλούστευση και διευκόλυνση των διαδικασιών στην επαφή του κράτους με τον πολίτη.

Είναι άμεση ανάγκη η εκπόνηση ολοκληρωμένων και ώριμων μελετών ώστε να οριστικοποιηθεί η επαναοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και ρόλων της κρατικής διοίκησης, και η ανακατανομή των πόρων διοίκησης, αυτοδιοίκησης, ΝΠΔΔ και λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Η κατάργηση των περιττών διαδικασιών, της αυτοπρόσωπης παρουσίας στις δημόσιες υπηρεσίες, η εφαρμογή της υπηρεσίας one stop shop, κ.α. θα βελτίωναν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών, για την μείωση της γραφειοκρατίας, της συναλλαγής και της διαπλοκής.

Πρόταση

Η προτεινόμενη λύση είναι αυτονόητη και ώριμη προ πολλού, και αναφέρεται ευθέως στην ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον Δημόσιο Τομέα.

Στην πρώτη φάση της σχετικής διαδικασίας, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα απλουστεύεται διοικητικά και αρμοδίως (αρχή της επικουρικότητας) ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ακολούθως αναπτύσσεται ψηφιακού τύπου Goverment to Goverment (G2G) για την ασφαλή ροή της πληροφορίας εντός των πληροφοριακών συστημάτων δημοσίων φορέων.

Τέλος στην τρίτη φάση θεσμοθετείται η αποκλειστική ηλεκτρονική μεταβίβαση της απαιτούμενης πληροφορίας μεταξύ των δημόσιων φορέων (διασταύρωση πληροφοριών).

Με τη διαδικασία αυτή των τριών φάσεων διασφαλίζεται η αξιόπιστη μετάδοση της πληροφορίας με:

  • Ελάχιστο κόστος
  • Χωρίς την διακίνηση εγγράφων και
  • Χωρίς απώλεια χρόνου των πολιτών και των επιχειρήσεων

Και το κυριότερο διασφαλίζεται η διαφάνεια, η αποφυγή διαπλοκής, συναλλαγών και πελατειακών σχέσεων.

Οργάνωση της διαδικασίας

Για την οργάνωση της διαδικασίας αυτής, πρέπει το κάθε Υπουργείο να καταγράψει και να επικαιροποιήσει ανά τομέα πολιτικής το αντικείμενο της επικοινωνίας της υπηρεσίας με τον πολίτη.

Ακολούθως θα πρέπει να προταθούν λύσεις απλούστευσης της διαδικασίας αυτής κατά υπουργείο, ώστε να ελαχιστοποιήσει τα αναγκαία δικαιολογητικά και να αναπτυχθεί επ’ αυτής η ψηφιακή τεχνική G2G. (πχ στην πολιτική της αδειοδότησης επιχειρήσεων κλπ).

Επίλογος

Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για άλλες αναβολές. Εχουμε υποχρέωση απέναντι στις νέες γενιές της ανεργίας και της ανασφάλειας να αναζητήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές ενταγμένες σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο προσανατολισμένο στην διεύρυνση καλά στοχευμένων δημόσιων επενδύσεων, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, στην επέκταση των εξαγωγών και τελικά στην άριστη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Την περίοδο 2015-2020 θα εισρεύσουν στη χώρα 26 δισ. € από την ΚΑΠ και το πρόγραμμα αλιείας, 26 δισ. € από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), 42 δισ. € από το πακέτο Γιούνκερ, 6 δισ. € από το ΠΔΕ κ.α., η αξιοποίηση των οποίων κρίνεται εντελώς επισφαλής με την σημερινή λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Θεωρώ ότι η σημερινή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και την πολιτική βούληση να προχωρήσει στις αυτονόητες ρηξικέλευθες τομές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με ανθρώπινο πρόσωπο και σεβασμό στο κοινωνικό κράτος το οποίο μόνον έτσι έχει τις ευκαιρίες να αναβαθμισθεί ουσιαστικά προς όφελος των πολιτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου